Τραγικό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιες δαπάνες εκπίπτουν

Τονίστηκε σε σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου για λογιστές

Το γεγονός ότι είναι τραγικό να μην έχουν ερμηνευτεί ακόμη βασικά άρθρα, που πρέπει να γνωρίζει ο φορολογούμενος πριν υποβάλει τη φορολογική του δήλωσε, όπως οι δαπάνες που εκπίπτουν, επισήμανε από το Βόλο, μιλώντας σε σεμινάριο προς λογιστές για τις αλλαγές στις φορολογικές διατάξεις, ο Χρήστος Γιαννόπουλος τέως γενικός διευθυντής Φορολογικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.

Η εκδήλωση, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του 7ου παραστήματος Θεσσαλίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργο Χρηστάκη, οργανώθηκε για να ενημερωθούν μέλη των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι πιστοποιημένοι λογιστές – φοροτεχνικοί για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τόσο των φυσικών προσώπων όσον και των νομικών. Όπως ανέφερε «υπάρχουν κάποιες αλλαγές που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, περιμένουμε κάποιες ερμηνευτικές εγκυκλίου, για να μπορέσουμε να είμαστε κι εμείς έτοιμοι για να ανταπεξέλθουμε στο κλείσιμο των ισολογισμών και στην υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων».

Οι αλλαγές που προκύπτουν για τη φορολογία, βασίζονται στο Ν. 4172, του 2013, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι και ως φιλοσοφία φορολογικού συστήματος έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο τον 2238, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο. Όπως ανέφερε, εδώ και 2-3 μήνες εκδόθηκαν πάρα πολλές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάποια άρθρα του νέου Νόμου τα οποία δεν είχαν ερμηνευτεί μέχρι σήμερα, κάτι που θεωρείται αναγκαίο.

«Το κακό είναι ότι βασικά άρθρα, που θα πρέπει να ξέρει ο φορολογούμενος για να δημιουργήσει το υπόβαθρο για τον ενδεχόμενο φορολογικό του έλεγχο, δυστυχώς ακόμη δεν έχουν ερμηνευτεί όπως η ανάλυση των δαπανών που εκπίπτουν, απλά υπάρχουν γενικοί κανόνες και εδώ είναι το τραγικό», ήταν η δήλωση του πρώην διευθυντή του ΥΠ.ΟΙΚ.

Ο κ. Γιαννόπουλος προέβλεψε ότι οι ημερομηνίες που θέτει το υπουργείο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δεν εφαρμόζονται ποτέ, ενώ φέτος είναι μια επανάληψη προηγουμένων ετών. Πρόσθεσε δε ότι έχουν απόλυτο δίκαιο να διαμαρτύρονται οι λογιστές, διότι στο τέλος θα βρεθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις, πάντα με την αβεβαιότητα των διατάξεων που δεν έχουν ερμηνευτεί, ενώ μικρό θα είναι και το διάστημα για να σταλούν οι δηλώσεις, κάτι που πρέπει να δει το υπουργείο Οικονομικών, γιατί το σύστημα θα «κάθεται», οπότε θα αναγκάζεται να δίνει παρατάσεις.

Η εφαρμογή για κατάθεση φορολογικών δηλώσεων είναι ακόμη κλειστή και ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν, διαφορετικά τα προβλήματα θα υπάρχουν.

Τέλος, για φόρους που θα πληρώσουμε φέτος, εκτίμησε ότι πιθανόν να υπάρξει μια διαφορά σε χαμηλοεισοδηματίες, αλλά όσο θα ανεβαίνουν τα έσοδα πάνω από 10.000 και 15.000 € πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα, γιατί έχει αλλάξει τελείως το φορολογικό σύστημα, ωστόσο μόνο στην πράξη θα φανεί τι θα γίνει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.