Νέες βολές Χρυσοβελώνη κατά Ζέττας Μακρή

Σε ομιλία της στην Βουλή επί της αρχής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη επεσήμανε, μεταξύ άλλων:
«Στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνεται ευκαιρία να σηματοδοτήσει κάποιες αλλαγές. Ο τρόπος νομοθέτησης είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που περιμένουμε να δούμε να αλλάζει. Κι αυτό γιατί κατά τον πρώτο χρόνο της Υπουργίας Γεωργιάδη είδαμε στη Βουλή πράγματα και θαύματα. Είδαμε γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στη διαθεσιμότητα, είδαμε διαδοχικές τροπολογίες να πηγαινοέρχονται για το περίφημο 25ευρο, είδαμε να κατατίθενται εδώ στη Βουλή μέχρι και εξουσιοδοτικές διατάξεις για να μπορεί ο Υπουργός να ρυθμίζει σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας με εγκυκλίους αντί υπουργικών αποφάσεων!

Το πρώτο λοιπόν πράγμα που περιμένουμε να δούμε από ‘δω και πέρα είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πέρασαν τρεις εβδομάδες από τον ανασχηματισμό και ακόμα δεν δόθηκαν αρμοδιότητες στον κ. Γρηγοράκο και στην κ. Παπακώστα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης που να ρυθμίζει τι κάνει ο καθένας στο υπουργείο Υγείας.

Στην Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου δεν έχουμε την πολυτέλεια να διατηρούμε διακοσμητικούς υφυπουργούς ή αναπληρωτές υπουργούς.
Πέρα όμως από τα γραφειοκρατικά θέματα, υπάρχουν τα οξύτατα προβλήματα ουσίας που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Ελλάδα του Μνημονίου. Κι εδώ πραγματικά η νέα ηγεσία του υπουργείου σας έχει να διαχειριστεί την πολύ βαριά κληρονομιά της εποχής Γεωργιάδη. Από πού να ξεκινήσει κανείς.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να δείξει νηφαλιότητα και σωφροσύνη. Δεν είναι δυνατόν όλοι να είναι εχθροί του υπουργείου και της ΝΔ. Δεν μπορεί όλοι οι επαγγελματίες και επιστήμονες του χώρου της Υγείας να είναι λαμόγια, όλοι οι ασθενείς που διαμαρτύρονται να είναι προβοκάτορες και όσοι σας ασκούν κριτική από την αντιπολίτευση να μην γνωρίζουν τα θέματα όπως ο βαθύς γνώστης τους και πανεπιστήμων κ. Γεωργιάδης. Τελικά δεν γίνεται να βαφτίζεται η όποια άλλη άποψη για την δημόσια υγεία ως δήθεν «κομμουνιστική». Ελπίζουμε ειλικρινά πως η ιδεολογική ταύτιση των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη δεν θα σημάνει την επανάληψη τέτοιων νοσηρών φαινομένων.

Δεν χωρούν άλλες απρόκλητες αντιπαραθέσεις στο χώρο της Υγείας. Η δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι ήδη τόσο επιβαρημένη που η συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής της «πρόκλησης για την πρόκληση» θα είναι καταστροφική. Θεωρούσαμε ακατανόητο, σχεδόν εγκληματικό, το συνεχές άνοιγμα και νέων μετώπων με τους ανθρώπους της Υγείας. Αυτή ήταν και η βασική πολιτική μας αντίθεση.
Είμαι σίγουρη ότι αναγνωρίζετε πως η συνέχιση μιας διαρκούς πολεμικής κατάστασης στον χώρο της Υγείας δεν ωφελεί κανέναν. Εκτός ίσως από κάποιους που επεδίωκαν εύκολη δημοσιότητα στα τηλεοπτικά παράθυρα μέσα από κατηγορίες και καταγγελίες. Θυμίζω εδώ την επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στο ΣΔΟΕ με μια βαλίτσα γεμάτη με δήθεν στοιχεία κατά εκατοντάδων γιατρών που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ. Τελικά αποδείχθηκε πως οι περιπτώσεις αυτές μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού! Παρά ταύτα ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε τις αναπόδεικτες καταγγελίες του στα κανάλια για απατεώνες γιατρούς, για εκατοντάδες πλαστικούς χειρούργους που δήθεν υπηρετούσαν στο ΙΚΑ, για εργαζόμενους δημόσιων νοσοκομείων που εξαφανίζονταν από τις εφημερίες, για κλέφτες φαρμακοποιούς και ένα σωρό άλλες δύσοσμες υποθέσεις.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ελπίζουμε πως αυτή η ιστορία θα σταματήσει οριστικά».

Υποστελέχωση δομών Υγείας στο Βόλο
Αναφερόμενη στα προβλήματα στο χώρο της υγείας τόνισε:
«Πρώτο παράδειγμα: η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Υπάρχουν κάποιες διατάξεις και στο παρόν νομοσχέδιο που όμως δυστυχώς δεν λύνουν το πρόβλημα. Και το πρόβλημα ποιο είναι; Η υποστελέχωση των δομών του ΠΕΔΥ και η ιδεοληπτική σας πολιτική να αντικαταστήσετε τις δημόσιες δομές υγείας μακροπρόθεσμα με ιδιωτικές εταιρίες.

Δεν σας αρέσει η δημόσια πρωτοβάθμια υγεία, γι’αυτό και την υποβαθμίζετε. Μια επίσκεψη στις μονάδες υγείας του πρώην ΙΚΑ στο Βόλο είναι ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τεράστιες ελλείψεις από ειδικευμένους γιατρούς μέχρι και γενικούς γιατρούς – παθολόγους που πλέον δεν υπάρχουν στα πολυιατρεία για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Έτσι μετακυλύετε το βάρος της πρωτοβάθμιας υγείας στο νοσοκομείο του Βόλου που φυσικά και αυτό δεν είναι στελεχωμένο, αλλά ούτε και αρμόδιο να υποδέχεται στα εξωτερικά του ιατρεία όλον αυτό το κόσμο.

Τι κατάφερε επομένως ο κ. Γεωργιάδης με την δήθεν μεταρρύθμιση του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Αυτό που κατάφερε είναι να ταλαιπωρήσει ταυτόχρονα τους ασθενείς, τους γιατρούς και να εξαντλήσει το προσωπικό των δημόσιων μονάδων υγείας μέσα από άσκοπες και αυθαίρετες πολιτικές.

Είχαμε την τότε υφυπουργό την κ. Μακρή ή τον τέως υπουργό κ. Γεωργιάδη να πλειοδοτούν πολύ συχνά σε Μνημονιακή διάθεση για να δείξουν πως «συμμορφώνονται προς τας εντολάς». Έτσι καταλήξαμε να βλέπουμε στο υπουργείο Υγείας μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική να εφαρμόζεται χωρίς όρια ή κάποιο έστω αυτοέλεγχο.

Δηλαδή είχαμε στο υπουργείο δύο μνημονιακούς «καμικάζι» που στην πορεία μετατράπηκαν σε μνημονιακότερους ακόμα κι από τον κ. Τόμσεν. Εδώ οφείλω να εξαιρέσω τον κ. Μπέζα που ως σοβαρός άνθρωπος απέφυγε τις υπερβολές και έτσι τελικά κατάφερε να μην συμμετάσχει σε αποστολές αυτοκτονίας, μόνο και μόνο για να υψώσει την μνημονιακή σημαία επί των ερειπίων της δημόσιας υγείας.
Συμπερασματικά αν είχαμε να προτείνουμε κάτι στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αυτό θα ήταν να πολιτευθείτε πιο πολύ σαν το κ. Μπέζα και καθόλου σαν την κ. Μακρή ή τον κ. Γεωργιάδη. Γιατί τότε τουλάχιστον θα ζημιωθεί λιγότερο ο Ελληνικός λαός…»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.