Για τις 23 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη κατά τριών συμπολιτών

Κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία

Αίτημα αναβολής κατέθεσε η ΑΓΕΤ στη δίκη που έχει προγραμματιστεί σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου με κατηγορούμενους τρεις συμπολίτες, οι οποίοι στις 25 Ιουλίου 2019 προσπάθησαν να σταματήσουν δρομολόγιο του εμπορικού πλοίου Fiona, που κατέπλευσε στο λιμάνι της ΑΓΕΤ για να ξεφορτώσει srf προς καύση.

Η ΑΓΕΤ κατέθεσε αίτημα αναβολής της δίκης, λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων της και το Δικαστήριο αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα και όρισε νέα ημερομηνία για τις 23 Νοεμβρίου2022.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα καθίσουν οι Στέλιος Λημνιός, Γιώργος Λέτσιος και Ευτυχία Τζανετουλάκου, που κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία.
Στα Δικαστήρια συγκεντρώθηκαν μερικά μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και πολίτες, για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης τόνισε ότι ήταν η εποχή που το κίνημα πολιτών είχε γιγαντωθεί, είχε συσπειρώσει πολίτες κάθε προέλευσης και ιδεολογίας και τους μαζικούς φορείς του Βόλου, το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Λημιό, εκείνη την περίοδο ένα από τα πλοία που ερχόταν από την Ιταλία και έφερνε δευτερογενή καύσιμα (σκουπίδια πακεταρισμένα για καύση), ήταν το πλοίο Fiona που είχε «ύποπτη» πορεία, καθώς το προηγούμενο λιμάνι του ήταν Ισπανικό λιμάνι με ραδιενεργά απόβλητα, και προσπαθούσαν να τα ξεφορτώσουν. Ήταν η εποχή που οι Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους και ξεσηκώθηκαν μ’ αυτή την κατάσταση.
«Το πλοίο φαινόταν από δορυφόρο ότι από την Ισπανία ήρθε κατευθείαν στην Ελλάδα, χωρίς να περάσει από την Ιταλία. Είχαμε τότε απευθυνθεί στις λιμενικές αρχές και κάναμε διαμαρτυρίες. Μια απ’ αυτές τις διαμαρτυρίες ήταν α μπούμε στο λιμάνι της ΑΓΕΤ και να διακόψουμε την εκφόρτωση», τόνισε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.
Ο Στ. Λημνιός είπε ότι την προηγούμενη μέρα είχε διακόψει την εκφόρτωση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που μπήκε στις εγκαταστάσεις, έκανε αυτοψία και έδωσε προφορική εντολή να σταματήσει η εκφόρτωση. «Με έκπληξή μας το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2019 και την επόμενη μέρα, είδαμε την εκφόρτωση να συνεχίζεται κανονικά», τόνισε.
Ο ίδιος είπε ότι μετά από μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πύλη του λιμανιού της ΑΓΕΤ μπήκαμε μέσα και σταματήσαμε την εκφόρτωση του καραβιού. Αργότερα πήγε το Λιμεναρχείο και συνέλαβε τρία άτομα, που δικαζόταν για εκείνη την πράξη.

Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ανέφερε ότι υπήρχαν στοιχεία τα οποία καταγγέλθηκαν με δημοσιεύματα του Ισπανικού Τύπου εκείνης της εποχής, κάτι που την ημέρα της κινητοποίησης τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας γνώριζαν προφορικά, ενώ τις επόμενες 2-3 μέρες είχε ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, αναφέροντας τις ενδείξεις και τις αποδείξεις για την πορεία του πλοίου. Επίσης το πλοίο κρατήθηκε δυο μέρες επιπλέον για να ολοκληρωθεί η ανάκριση, ενώ ο κ. Λημνιός τόνισε ότι έγινε συλλογή στοιχείων από την πόλη της Ουέλβα, απ’ όπου ξεκίνησε το πλοίο, αν και ο πλοίαρχος είπε στην κατάθεσή του ότι πήγε να βάλει πετρέλαιο.
«Η υπόθεσή αυτή με έκπληξή μας πήγε στο αρχείο και στην απόφαση, δεν υπάρχει καμία αναφορά της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση στις καταγγελίες που έγιναν», ανέφερε ο κ. Λημνιός.

Το μέλος της Π.Π. τόνισε ότι θα ανακαλέσουν αυτή την αρχειοθέτηση για να δουν οι αρχές το ζήτημα από την αρχή και η δίκη που αναβλήθηκε για τις 23 Νοεμβρίου 2022, αφορά μια παρενέργεια της υπόθεσης.

Ο ίδιος είπε ότι η περιβαλλοντική οργάνωση είχε ζητήσει να γίνει έκτακτος έλεγχος από την προηγούμενη μέρα για τη διαδικασία εκφόρτωσης, γιατί δεν τηρούνταν η νομοθεσία, τα κλαρκ που ξεφόρτωναν έσκιζαν τις μπάλες.
Σύμφωνα με τον κ. Λημνιό, στη Ρουμανία το 2017 είχε αποδειχτεί ότι το εργοστάσιο της lafarge-holcim έκαιγε ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα αναμεμιγμένα με σκουπίδια, απαγορεύτηκε να καίει εισαγόμενα σκουπίδια από την Ιταλία, έγιναν δίκες αποδείχτηκαν οι κατηγορίες και όλα αυτά έγιναν ευρέως γνωστά.
Ο μέλος της Π.Π. κατήγγειλε ότι τα σκουπίδια διαχειρίζεται η Ιταλική μαφία και η Ελλάδα έχει καταντήσει αποτεφρωτήριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η εταιρία δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Επίσης είπε ότι πριν 4 χρόνια όταν μπλόκαρε φορτηγό με RDF της ΑΓΕΤ είχε διαπιστωθεί υπέρβαση στον υδράργυρο και αυτό έγινε μια φορά όταν οι πολίτες πήραν το υλικό και το πήγαν στον εισαγγελέα, ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος κάθε φορά που έρχεται φορτίο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.