Λούλης για Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης: Θα φέρουμε συλλογή με κοχύλια!

Μπέος: Δεν μας χρειάζεται το εκθεσιακό γιατί θα γίνει το Δημοτικό Θέατρο!

Ανέβηκαν οι τόνοι στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου του Δήμου Βόλου «Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου» στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την Επωνυμία «Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι η επιλογή έγινε με βάση τον σχεδιασμό για τη δημιουργία στην περιοχή του Μουσείου της Αργούς και του Δικαστικού Μεγάρου και τόνισε ότι θα αλλάξει την εικόνα της πόλης, ενώ οι μειοψηφίες κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή ότι παραχωρεί ακίνητο του Δήμου σε ιδιωτικού χαρακτήρα εταιρία και τόνισαν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ της συμβούλου Διαλεχτής Τσιτούμη και του προέδρου του Μουσείου Κώστα Λούλη.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα είπε ότι δεν εξειδικεύονται θέματα που αφορούν όλο το συμβούλιο και ποιος θα είναι υπεύθυνος για το κτίριο. Υποστήριξε ότι το θέμα θα έπρεπε να συνοδεύεται και από τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί με την Αστική εταιρία στην οποία θα παραχωρηθεί.

Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονας μειοψηφίας Αποστολάκης ανέφερε ότι διαλύθηκε ένα χώρος που γυμνάζονταν τα παιδιά, ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνονται συνέδρια κι έθεσε θέμα πολιτικών ευθυνών και χρηστής διοίκησης. «Έρχεστε τώρα αφού σπαταλήσατε πάνω από 1εκ. €, έγιναν δύο συναυλίες και ένα συνέδριο και τώρα το δίνετε δωρεάν. Αν είναι να μείνει μόνιμα η έκθεση εδώ στον Βόλο σε έναν άλλον χώρο», τόνισε.
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Απ. Παπαδούλης είχε ότι η παράταξη ψήφισε την επένδυση στο Εκθεσιακό Κέντρο, αλλά η Δημοτική Αρχή τη χαρίζει σε ιδιωτικού χαρακτήρα επιχείρηση. «Υπάρχουν εφοπλιστές που ενδιαφέρονται για το Μουσείο, ας τα κάνουν κάπου αλλού», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι δεν έχουν καμία δουλειά με παιδεία πολιτισμό επιχειρηματικοί όμιλοι ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα πρέπει να ασκείται από το κράτος καιωνα έχουν δωρεάν πρόσβαση οι πολίτες. «Έχω την απόφαση του Δ.Σ. Περάματος ότι δεν είχαν εισπράξεις από τα εισιτήρια που έδιναν όσοι το επισκέπτονταν», επισήμανε.

Θα έχει προστιθέμενη αξία
Ο δήμαρχος Αχ. Μπέος τόνισε ότι το Εκθεσιακό το 2014 που ανέλαβε ήταν ένα κτίριο που έβαλε νερά από τη σκεπή και ένας χώρος ντροπή που χρησιμοποιούσαν σωματεία για προπονήσεις. «Η ΔΑ ολοκλήρωσε το κλειστό Γυμναστήριο Αγριάς μετέφερε εκεί τα σωματεία και έγινε ανακατασκευή με συνολικό κόστος 620.000 €. Σήμερα λέμε ότι όταν εγκατασταθεί το Ναυτικό Μουσείο, θα έχει ολοκληρωθεί το Δημοτικό Θέατρο, οπότε το Εκθεσιακό δεν είναι πολύ χρήσιμο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το Ναυτικό Μουσείο που έχει σημαντικά εκθέματα, θα είναι απέναντι ακριβώς το Δικαστικό Μέγαρο και δίπλα το Μουσείο Αργούς. Θα γίνει πόλος έλξης, για άλλη πόλη. Δίνουμε προστιθέμενη αξία, βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου. Η πόλη δεν έχει να χάσει τίποτα, δεν το πουλάμε, το εκχωρούμε γιατί θα έχει προστιθέμενη αξία στην πόλη και παίρνει αξία η περιοχή.
Ο ίδιος είπε ότι πήγε και είδε το Μουσείο στο Πέραμα και ο Δήμος το είχε σε έναν χώρο σαν οικισμό Ρομά.
Τέλος, αποκάλυψε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο το Συνέδριο της ΚΕΔΕ με συμμετοχή 3000 ατόμων.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Κώστας Λούλης χαρακτήρισε ανακρίβειες ότι υπάρχουν οφειλές και εκκρεμούν δίκες και τόνισε ότι το μουσείο θα χαρούν όλοι πολίτες και οι επισκέπτες του Βόλου, εκτός από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Ο Δήμος Περάματος το 2010 παραχώρησε έναν χώρο για να στεγαστεί το Μουσείο για 10 χρόνια. Ο Δήμος για τεχνικούς λόγους, το παρέδωσε το 2014 και ξεκίνησε η διένεξη, ανέφερε.
«Η πόλη του Βόλου θα έχει ένα τεράστιο όφελος με την καταπληκτική συλλογή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει σε Γάλλο συλλέκτη και άλλα έργα που μας τα έκαναν δώρο. Θέλουμε να κάνουμε ένα κόσμημα ένα στολίδι για το Βόλο και εσείς θέλετε χαίρεστε να βλέπετε την πόλη στο σκοτάδι όπως ήταν τόσα χρόνια. Ανοίγουμε ένα κτίριο 7 ημέρες την εβδομάδα δίπλα από το Μουσείο της Αργούς, έχουμε ήδη προτάσεις να πάρουμε δωρεάν τη μεγαλύτερη συλλογή κοχυλιών στην Ευρώπη και χειροποίητων σκαφών και τα ακούμε», ανέφερε ο Κ. Λούλης.
Τέλος, τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί με το Μουσείο της Αργούς θα είναι σημείο αναφοράς στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα από την ένταξη μεταναστών
Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε παρουσίαση της έκθεσης προβλημάτων της ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία όπως καταγράφτηκαν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου ένταξης μεταναστών του Δήμου Βόλου.
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Απ. Παπαδούλης τόνισε την ανάγκη να πυκνώσουν οι προσπάθειες για τη στήριξη των ανθρώπων αυτών, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλά να επισημαίνει ότι η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να δώσει τις κατευθύνσεις προς υλοποίηση από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος, τόνισε ότι οι μετανάστες πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν την υποδοχή που αρμόζει σε ανθρώπους και όχι σαν φθηνό εργατικό δυναμικό, προσθέτοντας ότι πρόβλημα υπάρχει και με τις άδειες παραμονής επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει εργαλειοποιείται το πρόβλημα των μεταναστών. Όπως είπε ο Δήμος πρέπει να βοηθήσει για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.