Σοβαρά εκτεθειμένος απέναντι στην τοπική κοινή γνώμη είναι ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magnesianews.gr, η πολυσυζητημένη αγωγή που κατέθεσε σε βάρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής αποδείχτηκε ότι ήταν προσχηματική αφού απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, επιβεβαιώνοντας τον εμπαιγμό που υφίστανται οι πολίτες του Βόλου, καθώς όπως αποδεικνύεται επρόκειτο για ακόμη ένα επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» το οποίο εν τέλει έσβησε.
Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμόν 22/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου (Τακτική διαδικασία) η αγωγή απορρίφθηκε, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου ο Δήμος Βόλου «δεν νομιμοποιείται να ασκήσει την κρινόμενη αγωγή, ως προς όλα τα αιτήματα αυτής, διότι δεν είναι ο φορέας του θιγόμενου δικαιώματος (σ.σ. δηλαδή του περιβάλλοντος), ενώ παρότι τυγχάνει νομικό πρόσωπο, ευρισκόμενο σε τοπική σχέση με το επικαλούμενο ως θιγόμενο περιβαλλοντικό αγαθό (ήτοι στην πόλη του Βόλου), εν τούτοις στη διάταξη του άρθρου 75 παρ. 1 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) δεν προβλέπεται αντίστοιχος σκοπός του, ο ίδιος δε, δεν ενεργεί ως εκπρόσωπος των ατομικών δικαιωμάτων των δημοτών του και των λοιπών κατοίκων της πόλης του Βόλου. Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει η κρινόμενη αγωγή να απορριφθεί ως απαράδεκτη, κατά τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της παρούσας…». Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς προκύπτουν ερωτήματα για την σκοπιμότητα της αγωγής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή κατατέθηκε, αφού αν κατατίθεντο προσωπικά από τον Αχιλλέα Μπέο ως φυσικό πρόσωπο και πρώτο πολίτη του Βόλου, το δικαστήριο θα έμπαινε στην ουσία της υπόθεσης, καθώς όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης «η έννομη προστασία από την προσβολή προσωπικότητας, ειδικά για τις αξιώσεις που απορρέουν από την παραβίαση του δικαιώματος απόλαυσης των περιβαλλοντικών αγαθών, ανήκει ατομικά σε κάθε πολίτη ή σε κάθε μέλος μιας δημοτικής κοινότητας (φορέα του θιγόμενου δικαιώματος) και μόνο στα νομικά πρόσωπα (συλλογικούς φορείς), στο καταστατικό των οποίων προβλέπεται αντίστοιχος σκοπός, και τα οποία βρίσκονται, επίσης σε τοπική σχέση με το θιγόμενο περιβαλλοντικό αγαθό και ενεργούν ως εκπρόσωποι των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους»
Το ιστορικό της υπόθεσης
Να θυμίσουμε ότι σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ότι συντάσσεται με όσους ανησυχούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, ο κ. Μπέος προχώρησε δύο ημέρες πριν από τοπικό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018 ενάντια στην καύση rdf, σε ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου. Στις 3 Μαΐου 2018 πήγε στο δικαστικό μέγαρο Βόλου, συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, προκειμένου να καταθέσει μήνυση και αγωγή αποζημίωσης ύψους 500 εκ. ευρώ (!) κατά της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Στην πραγματικότητα όμως δεν κατέθεσε καμία αγωγή και αρκετούς μήνες αργότερα υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και λιγοστών ΜΜΕ για τη δημοσιοποίηση των δικογράφων της υπόθεσης, κατέθεσε τελικά αγωγή στις 15 Νοεμβρίου 2018 η οποία συζητήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, με το ποσό της διεκδικούμενης αποζημίωσης να προσαρμόζεται στο 1,5 εκ. ευρώ από τα 500 εκ. ευρώ αρχικά. Σε δηλώσεις του έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου ο κ. Μπέος είχε υποστηρίξει ότι «με βάση πληροφορίες που έχουμε, όχι για το τι καίει, για το τι δεν κάνει σωστά σε ότι αφορά τα μηχανήματα, τα φίλτρα, τους καυστήρες που θεωρούμε ότι είναι παλαιάς τεχνολογίας και μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος ώστε να μη ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα».
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε, μεταξύ άλλων, στην αγωγή του ο Δήμος Βόλου «η ΑΓΕΤ Ηρακλής δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και λειτουργεί με επαρκή συστήματα ποιοτικών ελέγχων και για τους λόγους αυτούς, έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, ενώ οι κάτοικοι του Δήμου βόλου υφίστανται βλαβερές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία, έχει δε δημιουργηθεί σε αυτούς εύλογη ανησυχία σχετική με την ασφαλή διαβίωσή τους σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον και έχει διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη και εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς βλάπτεται το κύρος, η φήμη και η αξιοπιστία του ίδιου».
Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται.






























