Χρ. Βενέτης: Να διορθωθούν αδυναμίες του νομοσχεδίου για την υγεία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Υπέρ ενός μικτού συστήματος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ο πρόεδρος του ΙΣΜ

Το γεγονός ότι στόχος του νομοσχεδίου υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής, που πρέπει να έχει υψηλή ποιότητα περίθαλψης και αμεσότητα στην πρόσβαση, τόνισε σε δηλώσεις του στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστος Βενέτης. Ο πρόεδρος του ΙΣΜ ανέφερε ότι το προς διαβούλευση του νομοσχέδιο της υγείας, έχει αδυναμίες και αυτό θα γίνει αντιληπτό και θα διορθωθεί.

Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να βγουν σε δομές του ιδιωτικού τομέα για να κάνουν έργο, ενώ δίνει τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις δύσκολες όμως, σε κάποιους ιδιώτες να μπουν στο Νοσοκομείο και να ασκούν ιατρική.
«Είμαστε αντίθετοι στην πρόθεση αυτή του υπουργού, γιατί ακόμη δεν υπάρχει νομοσχέδιο και γίνεται διαβούλευση, θα υπάρξουν πιέσεις για να την πάει πίσω το άρθρο 10, για το οποίο ως μαιευτήρας έχω ένσταση στο θέμα του φυσικού τοκετού, αλλά τον περισσότερο κόσμο απασχολούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Ο κ. Βενέτης επισήμανε ότι οι μισθοί των γιατρών είναι πολύ χαμηλοί για την αξία τους, για το έργο που προσφέρουν και για τις ώρες που απασχολούνται, όπως είπε έχουν μπει κόκκινες γραμμές σ’ αυτό και θα πρέπει το εισόδημα των ιατρών ν’ αυξηθεί όχι μ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί τελικά θα την πληρώσει ο περιθαλπτόμενος και στόχος του νομοσχεδίου υγείας να είναι ο ασθενής, που πρέπει να έχει υψηλή ποιότητα περίθαλψης και αμεσότητα στην πρόσβαση στο θεραπευτικό κέντρο.

Δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας
Αναφερόμενους στους στόχους, ο γιατρός τόνισε ότι η δημόσια υγεία δεν είναι δωρεάν, γιατί την πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, επομένως πρέπει να ελεγχθεί το κόστος, που πρέπει να είναι δωρεάν για τον περιθαλπτόμενο, οι υπηρεσίες να είναι υψηλής ποιότητας και να εξυπηρετείται και το δυνατόν αμεσότερα.
Ο τρόπος που θα τους πετύχουμε, ανέφερε, είναι να επιλεγεί ο τρόπος εφαρμογής του συστήματος και για τον ίδιο πρέπει να είναι μικτό σύστημα που να λειτουργεί με ευγενή άμιλλα, γιατί το μόνο δημόσιο σύστημα το ζήσαμε επί εποχής Γεννηματά, υπάρχει η αλαζονεία των διευθυντών, «ανθεί» το φακελάκι και δημιουργούνται συνθήκες διαφθοράς.
«Αν υπάρχει και ένας υγιής ιδιωτικός τομέας που δρα με ευγενή άμιλλα, τα πράγματα γίνονται καλύτερα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Αναφερόμενος στην έλλειψη ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία, ο πρόεδρος του ΙΣΜ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός σχεδιασμός από την Πολιτεία για διαμοιρασμό ειδικοτήτων και ο καθένας γίνεται ανάλογα με την επιθυμία του καθένα.
Η άλλη επιλογή είναι να δοθούν κίνητρα, γιατί στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει έλλειψη σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες, γιατί οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί, οι συνθήκες εργασίες δεν είναι καλές (ωράριο και 8-10 εφημερίες μετά από κάποια ηλικία).
«Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν στα νοσοκομεία πολλοί γιατροί, σωστά κατανεμημένοι, να εφαρμοστεί η βάρδια, για να προλαβαίνουν να επιμορφώνονται και να εξελίσσονται», τόνισε ο κ. Βενέτης. Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς των νοσοκομείων γιατί ο δημόσιος τομέας είναι σημαντικός, είναι αυτός που παράγει παιδεία, είναι αυτός που περίπου κατευθύνει το κόστος της ιατρικής πράξης και εκεί να γίνει ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να πάει το κόστος λίγο πιο κάτω με την ίδια ποιότητα υπηρεσίας, ώστε να υπάρχει μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των δυο τομέων, με σκοπό την καλύτερη περίθαλψη του ασθενούς, με το μικρότερο κόστος για το δημόσιο.
Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη, πρέπει να υπάρξει σωστή κατανομή γιατρών για βάρδιες στα Νοσοκομεία, για να καταργηθεί η εφημερία, η οποία ήταν μια παραχώρηση των γιατρών για να δουλέψουν περισσότερο και να προσφέρουν την υγεία στους ανθρώπου, λόγω έλλειψης γιατρών. Τώρα που υπάρχει πληθώρα γιατρών (η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσοστό γιατρών) πρέπει να τους κατανείμουμε σωστά, για να ανέβει το επίπεδο υπηρεσιών και να αμειφθούν σωστά, ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΜ.

Αδυναμία εργασίας και στους δύο τομείς
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ εκτίμησε ότι κανένας γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου, με εξαντλητικά ωράρια, 8-10 εφημερίες τον μήνα δεν θα έχει τη δύναμη να προσφέρει και στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα ένας ιδιώτης γιατρός για να πάει στο Νοσοκομείο, θα πρέπει μια θέση να κριθεί άγονη δύο φορές, θα πρέπει να πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα, με τα τρία πέμπτα του μισθού, να μετέχει κανονικά των εφημεριών και να έχει και το ιδιωτικό του ιατρείο. Ο πρόεδρος του ΙΣΜ διερωτήθηκε πως θα γίνει αυτό αν ένας γιατρός, όντας τυπικός και νόμιμος και δεν κατευθύνει τους ασθενείς από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ανέφερε, όταν σου κλείνει τα 3/5 της εβδομάδας, ο γιατρός αυτός δεν θα μπορεί να στηρίξει το ιδιωτικό του ιατρείο, καθώς θα δουλεύει δύο φορές την εβδομάδα και ο ανταγωνισμός πέντε.
Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι το μέτρο αφορά κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν πολλοί γιατροί και η απουσία κάποιου μπορεί να καλυφθεί και όχι την επαρχία, που τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα.

Αντίθετος στο LNG στον Παγασητικό
Για τη συνεδρίαση της επιτροπής προέδρων των επιστημονικών ορέων ης Μαγνησίας, σχετικά με τη μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό, ο κ. Βενέτης, τόνισε ότι έμεινε ικανοποιημένος από το επίπεδο της επιτροπής, λειτουργεί σοβαρά και έχει γνώση του αντικειμένου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «σαφώς και είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ενός σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή μας, γιατί θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος τα Μαγνησίας».

Ο κ. Βενέτης είπε ότι κατανοεί τις ανάγκες της εποχής για ενέργεια, δεν είναι εναντίον του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θεωρείται καθαρή πηγή ενέργειας, αλλά η υγροποίηση και η μεταφορά του κρύβει κάποιους κινδύνους και θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα νομοθετικά πλαίσια, που δεν προβλέπουν την εγκατάστασή τους σε κατοικημένες περιοχές.
«Ο Παγασητικός κόλπος είναι περίκλειστος κόλπος, σχεδόν λίμνη, με οικιστική ανάπτυξη παντού και δεν μπορεί να εγκατασταθεί κάπου εντός του κόλπου ένα τέτοιο έργο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Για την αέρια ρύπανση
Αναφερόμενος στην αέρια ρύπανση, ο κ. Βενέτης τόνισε ότι δεν είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει αέρια ρύπανση στον Βόλο, γιατί οι μετρήσεις που γίνονται από τους σταθμούς, δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Όπως είπε ο ΙΣΜ θα προσπαθήσει να έχει και στο θέμα αυτό παρέμβαση, όχι μόνο για τα αιωρούμενα σωματίδια, όπου τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει το τζάκι, το αυτοκίνητο, σκραπ και το φουγάρο του πλοίου, αλλά μετρώντας τα πτητικά παράγωγα άνθρακα, που γίνεται πολύς λόγος παγκοσμίως, που ανεβαίνει επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα παγκοσμίως.

Για το θέμα της καύσης των τζακιών, ο ΙΣΜ θα προσπαθήσει να δείξει ότι υπάρχει αύξηση του κινδύνου για την υγεία χρηστών των τζακιών, ώστε οι ίδιοι να το περιορίσουν και τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα απαγορευτικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.