Δικηγόροι: Προσφεύγουν στο ΣτΕ για την φορολόγηση με βάση το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα

Κατατέθηκε αιτήσεις ακύρωσης στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο

Αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσαν οι δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά του νέου φορολογικού Νόμου 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και στο πλαίσιο αυτό, οι δικηγόροι απέχουν συμβολικά σήμερα από την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε ειδικά στην Αθήνα να είναι δυνατή η συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, η απόφαση για τη διαδικασία των αιτήσεων ακυρώσεων έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό, είχε προαναγγελθεί από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, που δεσμεύτηκε να πρωτοστατήσει στη συγκεκριμένη κίνηση.
«Στην παρούσα φάση δεν αφορά το ζήτημα των φορολογικών ειδοποιήσεων, αλλά αφορά και στρέφεται εναντίον απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, που καθορίζει το πλαίσιο της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος», τόνισε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

Ο κ. Στρατηγόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για την πράξη, η οποία δεν ενέχει τον κίνδυνο να πει το Δικαστήριο ότι δεν εξετάζει την προσφυγή αν έχει υποβληθεί στον φόρο, γιατί αυτό που είναι ένας κίνδυνος σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι αν προσφύγουν εναντίον του εκκαθαριστικού, χωρίς να έχουν μπει στη διαδικασία αμφισβήτησης και άρα ελέγχου της επιχείρησής τους, εκεί μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκούν την αίτηση ακύρωσης χωρίς έννομο συμφέρον. Είναι ένα τεχνικό θέμα, που θα απασχολήσει, όλους όσοι στη συνέχεια θα θελήσουν να προσβάλλουν τη διαδικασία για τη δική τους ατομική περίπτωση, επισήμανε.

Ο πρόεδρος των δικηγόρων εκτίμησε ότι ο αριθμός των προσφυγών θα αυξηθεί κατακόρυφα, όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων – δηλώσεων, διαψεύδοντας τον αρμόδιο υπουργό, που δήθεν δικαιώνεται, επειδή ο μέχρι τώρα αριθμός δεν είναι κάποιες χιλιάδες, αλλά κάποιες εκατοντάδες.
«Διαπραγματεύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο, δεν μπορούν να γίνουν, γιατί πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που κάθε ένας από εμάς θα το εξετάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγόπουλος.

Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ θίγει τον πυρήνα των διατάξεων σε σχέση με το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα, χωρίς να έχει τον προφανή κίνδυνο αποτυχίας, λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ τόνισε ότι ακολουθεί το μοντέλο της διαδικασίας για την ακύρωση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει ακριβώς την ίδια κατάληξη, να ξηλωθεί ο πυρήνας των διατάξεων που επιβάλουν το άδικο οριζόντιο μέτρο της τεκμαρτής οριζόντιας φορολόγησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.