Δημ. Βαφείδης: Το οικοσύστημα του Παγασητικού απομειώνει τις επιδράσεις των πλημμυρών

Ο Καθηγητής θαλάσσιας βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Βαφείδης
Τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Π.Θ., σύντομα τα αποτελέσματα δειγμάτων

Το οικοσύστημα του Παγασητικού απομειώνει όλες τις επιδράσεις των πλημμυρικών φαινόμενων φαίνεται να εμφανίσει σταδιακή αποκατάσταση και αν δεν συμβεί ένα νέο πλημμυρικό φαινόμενο με τον χρόνο θα αποκατασταθεί, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Δημήτρης Βαφείδης καθηγητής θαλάσσιας βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας – Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναλύει δείσματα από τον Παπασητικό.

Τα αποτελέσματα και η τελική επεξεργασία των δειγμάτων που έχει συλλέξει η ερευνητική ομάδα του Π.Θ είναι σε εξέλιξη και θα υπάρχουν σύντομα τα αποτελέσματα, τα οποία όμως θα είναι ενδεικτικά στις ημερομηνίες και στις περιόδους που συγκεντρώθηκαν τα δείγματα.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες και μελέτες, ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν το φαινόμενο και την εξέλιξή του στη συνέχεια.
Όπως εξήγησε τα θαλάσσια οικοσυστήματα δεν είναι στατικά, αλλά δυναμικά, όπως και όλα τα οικοσυστήματα στη φύση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και την πορεία της εξέλιξης κάποιων σημαντικών φαινόμενων όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα, που έπληξαν την περιοχή μας δυο φορές.

«Οποιαδήποτε δεδομένα είχαμε από τη δειγματοληψία στις 29 Σεπτεμβρίου, προφανώς θα έχουν μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Και αυτός είναι ο κανόνας», επισήμανε ο κ. Βαφείδης, ενώ τόνισε ότι στις επόμενες έρευνες θα συμπεριληφθούν και στοιχεία της κακοκαιρίας Elias που επακολούθησε των πλημμυρών του Daniel.
Η συνεχής παρακολούθηση της θάλασσας είναι η έννοια του monitoring (παρακολούθησης), που σκοπό έχουν την παρακολούθηση της εξέλιξης των οικοσυστημάτων στο πέρασμα του χρόνου, ώστε να έχουμε εικόνα και από τα συμβάντα που θα ακολουθήσουν.
Ο κ. Βαφείδης είπε ότι τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα απασχολούν όλο τον κοινωνικό ιστό, σίγουρα τους αλιείες, σίγουρα τον κλάδο του τουρισμού, αλλά και συνολικά όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι στον Παγασητικό από τον Π.Θ. δουλεύουν ταυτόχρονα 4 εργαστήρια, ενώ στην έρευνα έχουν εμπλακεί και άλλα ιδρύματα ανεξάρτητα του Π.Θ., με κάποια δεδομένα που έχουν συλλέξει, ενώ το Π.Θ. είναι το μοναδικό που έχει συλλέξει αλιεύματα και ζωντανούς οργανισμούς (ψάρια και ασπόνδυλα) από τον Παγασητικό και τα μελετάει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.