Εργαζόμενοι: Καταρρίπτουν τα επιχειρήματα για οφέλη από λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΜΒ

Λένε ότι ο Δήμος δεν θα γλιτώσει την ΕΡΓΗΛ και δεν θα έχουμε φθηνότερο νερό

Ένα προς ένα κατέρριψαν τα επιχειρήματα του δημάρχου Αχ. Μπέου ότι οι Βολιώτες θα έχουν όφελος με τη λύση – εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ και τη μεταφορά της στο Δήμο, χωρίς τις απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ, λιγότερο ΦΠΑ και φθηνότερο νερό, οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει την κατασυκοφάντησή τους, που έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη στην περίπτωση που γίνει εκκαθάριση στη ΔΕΥΑΜΒ και μεταφερθεί στο Δήμο δεν υπάρχει κανένα όφελος στον δημότη, απεναντίας, επειδή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί κομμάτι – κομμάτι θα καταλήξει στους ιδιώτες, ενώ καταγγέλθηκε η Δημοτική Αρχή που στα τρία χρόνια που έχει αναλάβει καθήκοντα δεν έκανε το παραμικρό για τον εκσυγχρονισμό της Επιχείρησης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Βάιος Ζεμπέογλου είπε ότι η συνέντευξη δόθηκε μετά το τέλος του ωραρίου, καθώς σκοπός τους δεν είναι ο συνδικαλισμός σε βάρος των εργασιακών τους καθηκόντων.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν συνέντευξη για να παρουσιάσουν τις θέσεις και απόψεις του στην προοπτική του να περάσει η ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς εκκαθάρισης και είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα προσπάθησαν να τις πουν στον κ. δήμαρχο, αλλά το μόνο που εισέπραξαν ήταν ύβρεις κατηγορίες, και συκοφαντίες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους για την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ και δηλώσεις του τύπου «δεν μας ενδιαφέρετε, δεν αποφασίζετε εσείς, δεν σας υπολογίζουμε»…
Ο ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από την αλήθεια και η Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Όπως είπε, οι εργαζόμενοι απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα όπως αυτό της ΕΡΓΗΛ, από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αλληλέγγυοι στην προσπάθεια υπεράσπισης της ΔΕΥΑΜΒ και του κοινού συμφέροντος. «Οι εργαζόμενοι παρέχουμε στο ακέραιο τις υπηρεσίες μας στους πολίτες με υψηλό αίσθημα ευθύνης, κάτι που αποδείξαμε τον Ιανουάριο του 2017 όταν η πόλη αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, λόγω καιρικών φαινομένων, όταν όλο το προσωπικό ήταν σε 24ωρη επιφυλακή και απασχόληση ενώ το τεχνικό προσωπικό δούλευε διπλή βάρδια», δήλωσε ο κ. Ζεμπέογλου.
Κατηγόρησε δε τη Δημοτική Αρχή ότι αντί για αναγνώριση της προσφοράς τους άκουσαν λόγια για σαμποτάζ και παιχνιδάκια με τον βιολογικό.

Τα ερωτηματικά
Οι εργαζόμενοι θέτουν ερωτηματικά όπως ποιος είναι ο λόγος να μπει μια υγιής Επιχείρηση σαν την ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς εκκαθάρισης, τονίζοντας ότι η νομοθεσία ορίζει ότι δεν θα παραγραφούν αξιώσεις τρίτων όπως η ΕΡΓΗΛ, που θα εξακολουθήσει να αξιώνει τα χρήματα από τον Δήμο, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε ότι η Επιχείρηση έχει αρκετά ανείσπρακτα χρέη από τρίτους, με μεγαλύτερο οφειλέτη το δήμο Βόλου. «Και σε αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε το Δ.Σ. να ασκήσει έννομη διαδικασία για να διασφαλίσει το χρέος αυτό», είπε.

Ακόμη τονίζουν ότι θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα για την μετάβαση στο Δήμο μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης μέσα από καθεστώς εκκαθάρισης και να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν 2-3 χρονιές με παθητικό και με προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας με αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία και στη Προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, διερωτώνται αν έχει πτωχεύσει η ΔΕΥΑΜΒ και μπαίνει σε εκκαθάριση και ερωτούν τι θα γίνει με τα χρηματοδοτούμενα έργα, αν θα συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις και αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι βιώσιμη Επιχείρηση και κατέθεσαν προτάσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα αυτή, όπως:
● πρέπει να γίνουν ενέργειες, από τη πλευρά της διοίκησης, για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας , που σήμερα είναι περίπου 2,5 εκ. ευρώ ετησίως.
● αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού, που σε συνδυασμό με τις επικείμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εργασίες που δίνονται σε εργολαβικές εταιρίες μιας και θα υλοποιούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ακούγονται ανακρίβειες
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Παύλος Δραγκόλας, που εκπροσωπεί 4.500 εργαζόμενους σε 130 επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, είπε ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που γίνεται στο Βόλο και ήρθε για να απαντήσει στις ανακρίβειες που ακούγονται.
Όπως είπε από το 1980 που ψηφίστηκε με νόμο η ίδρυση των ΔΕΥΑ έγινα έργα 16 δις € τα περισσότερα χρήματα της ΕΕ, ενώ η ίδρυσή τους έγινε για να φύγουν από τη γραφειοκρατία των Δήμων. Όπως είπε 38 χρόνια μετά έρχεται να ακουστεί η άποψη ότι αν κλείσει θα ωφεληθούν οι δημότες.
Σύμφωνα με τον ίδιο στην Ελλάδα έκλεισαν μέχρι τώρα τρεις ΔΕΥΑ (Ιεράπετρας, Μεγάρων και Αμαλιάδας) και ήδη δύο Δημοτικά Συμβούλια έλαβαν αποφάσεις επανίδρυσής τους.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ είπε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή του νερού κατά 24%, για τον απλούστατο λόγο ότι από το 2014 έχει καταργηθεί η ΦΠΑ στα έργα, ενώ πιο πριν γινόταν συμψηφισμός με υλικά και προμήθειες.

Για το οικονομικό όφελος του Δήμου από προσωπική διαφορά του ενιαίου μισθολογίου ου προσωπικού ο κ. Δραγκόλας, είπε ότι η προσωπική διαφορά αν μεταφερθεί και κλείσει η ΔΕΥΑΜ παραμένει, γιατί γίνεται υποχρεωτική μεταφορά, όπως πορίζει ο νόμος.
Σχετικά με τα αναδρομικά των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΜΒ ήταν ανάμεσα στις έξι Πανελλαδικά με περικοπές από τις αρχές του 2013 που εκτός από τις μειώσεις 45% (έχασαν 35% του μισθού τους το 2010 και 2011, ενώ το 2013 τα δώρα) υπέστησαν επιπλέον μειώσεις 25% και δικαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Άρειο Πάγο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΔΕΥΑ είπε ότι στις άλλες πέντε ΔΕΥΑ που έγινε περικοπή κάποιες τα έδωσαν ήδη και οι άλλες τα δρομολόγησαν, εκτός από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Για τις οφειλές της Επιχείρησης είπε ότι αν πάει σε άλλον εργοδότη (Δήμος) πρέπει να τα πληρώσει, διότι είναι εγγυητής και ο δημότης δεν θα ωφεληθεί σε τίποτα.
Τέλος, για τη χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης ο κ. Δραγκόλας, είπε ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μόνο μέσω ΔΕΥΑ, που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι Δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.