Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στο 1ο Φεστιβάλ Ιστορίας –Παράδοσης και Δημιουργίας Ορεστιάδας

Στην ακριτική Ορεστιάδα βρέθηκε στο διάστημα του Αγίου Πνεύματος 22-24 Ιουνίου 2024 η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε το εκεί Λύκειο της Ορεστιάδας με τη συμμετοχή των αδελφών Λυκείων της Ξάνθης και του Ηρακλείου Κρήτης.
Η εκδήλωση του Σαββάτου 22 Ιουνίου ήταν μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παράσταση ενταγμένη στο «1ο Φεστιβάλ Ιστορίας –Παράδοσης και Δημιουργίας Νέας Ορεστιάδας 2024». Πανδαισία χρωμάτων και ήχων που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας χάρισε δυνατές συγκινήσεις στους κατοίκους της ακριτικής περιοχής. Η βολιώτικη αποστολή εμφανίστηκε με χορούς της Θεσσαλίας και φορεσιές του Αλμυρού.
Την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα Πετρωτά, όπου, ομάδα ηλικιωμένων γυναικών με τις παραδοσιακές φορεσιές τους υποδέχτηκαν τις ομάδες των Λυκείων και χόρεψαν στην είσοδο του χωριού προκαλώντας σε όλους ιδιαίτερα συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης. Στο πολιτιστικό κέντρο των Πετρωτών σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για τις πολιτισμικές ομάδες της περιοχής, Μάρηδων, Αρβανιτών, Βυσσιωτών και Καραγατσιανών. Εξαιρετικοί ομιλητές -ερευνητές της τοπικής ιστορίας παρουσίασαν το πολιτισμικό σύμπλεγμα των κατοίκων της περιοχής με τις εντυπωσιακές φορεσιές και χορούς, τα ήθη και τα έθιμα που η ιδιαιτερότητά τους τα έκανε γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλοιώνοντας τη γνήσια θρακική φυσιογνωμία, έγινε αναφορά στις προσπάθειες των πολιτιστικών φορέων της περιοχής για την αναστροφή και ανάσχεση αυτής της κατάστασης. Το υπόλοιπο της ημέρας οι φιλοξενούμενες ομάδες το πέρασαν στις όχθες του ποταμού Άρδα με φαγητό και θρακιώτικο γλέντι.
Την τρίτη και τελευταία ημέρα επισκέφθηκαν την Αδριανούπουλη, όπου ξεναγήθηκαν, εν ριπή, στα σημαντικότερα σημεία της πόλης, με επίκεντρο το επιβλητικό Τέμενος Σελιμιγιέ, προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, ένα κομψοτέχνημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και το αρτιότερο δημιούργημα του αρχιτέκτονα Ομάρ Σινάν, το παρθεναγωγείο που δίδαξε η Καλλιρρόη Παρρέν και άλλα ενδιαφέροντα, καταλήγοντας στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της μεγαλοπρεπούς Αδριανούπολης, που επί 92 χρόνια υπήρξε η πρωτεύουσα (1361-1453) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Την χορευτική ομάδα της αποστολής του Λ.Ε.Β. αποτέλεσαν οι: Αδαμάκης Στέφανος, Βολιώτης Απόστολος, Γκέκα Μαρία, Δημούδης Θεόδωρος, Κανάτα Κατερίνα, Καραολιάς Γιάννης, Κουτρουμάνου Στέλλα, Μαγοπούλου Δήμητρα, Ματαίου Αργυρώ, Μελαχροινού Αγγελίνα, Μπαλαμώτης Βαγγέλης, Μπουμπουλούδη Αναστασία, Μπούσιου Ελένη, Παλιούρας Ευάγγελος, Σπύρου Αλεξάνδρα, Στάμος Αντώνης, Χατζηθεοδώρου Κωνσταντίνος.
Την ομάδα συνόδευσαν η έφορος εθνικών χορών Άννα Κουτσελίνη, ο δάσκαλος χορού Θανάσης Μπέας καθώς επίσης και οι κυρίες του διοικητικού συμβουλίου, Ελένη Τόπα, Βασιλική Τράκη και Κυρασία Πρίντζου.
Ήταν μια τριήμερη απόδραση με ενδιαφέρουσες εμπειρίες για τους συμμετέχοντες, που γεύτηκαν την εγκαρδιότητα των διοργανωτών -μελών του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε.Ορεστιάδας. Ήταν επίσης μια έξοχη ευκαιρία για να τιμήσει συμβολικά το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου το ακριτικό αυτό Λύκειο, το βορειότερο του ελλαδικού χώρου, της πόλης που αποτέλεσε προϊόν της συνθήκης της Λωζάνης (1923) και των 6000 περίπου Ελλήνων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους, την Αδριανούπολη και κυρίως το προάστιό της το Καραγάτς και να αναζητήσουν μια νέα περιοχή για να στεγάσουν τις ζωές τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.