Εξωστρέφεια του Δικηγορικού Συλλόγου στην κοινωνία η «Δίκης Τέχνης» εικαστικών έργων

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την ομαδική έκθεση στο Giorgio De Chirico

Το 2024 είναι έτος εξωστρέφειας για τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Μουσείων του Δήμου Βόλου, διοργανώνει ομαδική έκθεση , στην οποία θα παρουσιαστούν εικαστικές δημιουργίες των μελών του (εν ενεργεία και μη) και δικαστικών υπαλλήλων που εργάζονται στο Πρωτοδικείου του Βόλου Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 16 έως 29 Φεβρουαρίου 2024, στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio De Chirico”.

Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλενα Αντωνοπούλου και τον δικηγόρο Νίκο Παπαδόπουλο, που έχει την οργανωτική και εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι η εκδήλωση αποτελεί συνέργεια μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, που είναι υποχρεωμένοι θεσμικά να συνεργάζονται, ενώ τόνισε ότι η εκδήλωση αφορά όλους του Βολιώτες και τους κάλεσαν να την επισκεφθούν.

Στην έκθεση συμμετέχουν 13 φυσικά πρόσωπα, με ζωγραφική, αγιογραφία, φωτογραφία, ξυλόγλυπτα, ψηφιδωτά και ξύλινες κατασκευές και η θεατρική σκηνή Δικηγόρων Βόλου «Αθέμιτος», ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης δικηγόροι ποιητές και λογοτέχνες θα απαγγείλουν έργα τους στις 21/2 και η θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει μονόπρακτα στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι η έκθεση έχει χαρακτήρα μοναδικής σπανιότητας τοπικά για τον ΔΣΒ, καθώς είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται από την ίδρυσή του και πρωτοπορίας Πανελλαδικά, καθώς δεν έχει γίνει ανάλογη έκθεση με αντίστοιχο εικαστικό περιεχόμενο, με 8-9 επιμέρους εικαστικά αντικείμενα από Δικηγορικούς Συλλόγους.
« Αυτή η δράση στήριξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας των μελών μας, δεν είναι ορφανή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου έχει ως άξονα αντίστοιχες ενέργειες, έχει εκδώσει ή συνεκδώσει βιβλία, έχει παρουσιάσει ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικά έργα και αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη δράση είναι η συνθετότητά της από άποψη αντικειμένων και γι’ αυτό ήταν απαραίτητη η συνέργεια με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τους ίδιους τους δημιουργούς», ανέφερε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

Ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι η συνέργεια είναι στο DNA του Δικηγορικού Συλλόγου και ο πολιτισμός είναι ιδανικό πεδίο εκδήλωσης αυτή της συνέργειας και δεν περισσεύει κανείς, στο να προσφέρει κάτι, σε μια πόλη ανοιχτή όπως ο Βόλος, με την κ. Αντωνοπούλου να αναφέρει ότι αγάπη για τις τέχνες είναι συμπόρευση και είναι ανοιχτή σε τέτοιες δράσεις.

Ερωτηθείς αν η έκθεση αποτελεί αφορμή για αποκατάσταση των σχέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου με τον Δήμο Βόλου, μετά τη διάσταση απόψεων για το Δικαστικό Μέγαρο, ο πρόεδρος των δικηγόρων απάντησε ότι από τη δική του πλευρά τουλάχιστον δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός τόνος, ήταν θέμα διαφωνίας απέναντι σε συγκεκριμένες απόψεις ή αντιλήψεις. Όπως είπε «εδώ επιχειρούμε, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, μια αρχή στα θέματα, στα οποία μπορούμε να συμπράξουμε, κάτι που οφείλουμε, όταν εκπροσωπούμε θεσμούς».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλενα Αντωνοπούλου ανέφερε ότι ο πολιτισμός ενώνει και είναι τιμή για την πόλη, άνθρωποι της Δικαιοσύνης να έχουν έμπνευση, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να επισκεφθούν την έκθεση.

Ο δικηγόρος Νίκος Παπαδόπουλος που έχει την εικαστική ευθύνη της εκδήλωσης τόνισε ότι πορευόμαστε, ζούμε, δημιουργούμε και εκθέτουμε δίκην τέχνης και συμπλήρωσε ότι ο επισκέπτης θα εκπλαγεί από τα εκθέματα που θα έχει την ευκαιρία να δει.

Τι θα εκτεθεί

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εικαστικές δημιουργίες έντεκα δικηγόρων (τέως και εν ενεργεία) και δύο δικαστικών υπαλλήλων. Ειδικότερα, θα εκτεθούν κατ’ αλφαβητική σειρά έργα των:

– Γιάννη Αντωνίου, δικηγόρου (φωτογραφία)

– Αλκιβιάδη Γκέσκου, δικηγόρου (ζωγραφική)

– Αχιλλέα Γκέσκου, δικηγόρου (ζωγραφική)

– Κωνσταντινιάς Καψιώχα, δικηγόρου (ζωγραφική, αγιογραφία, ψηφιδωτό, faux vitraux)

– Ροζαλίας Μαλακασιώτη, δικηγόρου (κεραμική)

– Γιάννη Μπατσή, δικηγόρου (γλυπτική, αγιογραφία)

– Μανώλη Παλτατζή, δικαστικού υπαλλήλου (ξυλογλυπτική)

– Κυριάκου Παπαγεωργίου, δικηγόρου (φωτογραφία)

– Νίκου Παπαδόπουλου, δικηγόρου (φωτογραφία)

– Κωνσταντίνου Σπύρου, δικηγόρου (ξυλογλυπτική, αγιογραφία)

– Γιώργου Ταταριώτη, δικηγόρου (ζωγραφική)

– Αριστείδη Τσακαλέα, δικηγόρου (ζωγραφική)

– Αργυρώς Τσαλούχου, δικαστικής υπαλλήλου (ζωγραφική)

Θα εκτεθούν επίσης οι αφίσες των 25 θεατρικών παραστάσεων που ανέβασε η θεατρική σκηνή δικηγόρων Βόλου & Συνεργαζομένων “ΑΘΕΜΙΤΟΣ” από το 1997 έως και σήμερα.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00, σε ιδιαίτερη εκδήλωση στον χώρο της έκθεσης οι δικηγόροι λογοτέχνες – ποιητές Γιάννης Αντάμης (Πριγκιποδουλειές, Σχέδιο τρόμου, Κατά τον δαίμονα εαυτού, Ανταμομπίλ, Λεγεώνα, Μηδέν Όλα, Α εδώ), Κυριάκος Παπαγεωργίου (Δίκης και Θέμιδος γωνία, Σημειολογία της ποιητικής, Πλάγιοι άνεμοι, Μικρές μικρές πατρίδες, Πενήντα θάλασσες κι ένα βαπόρι, Εκ πικρών μύθων και λέξης γελοίας, Το ζεϊμπέκικο του Ηράκλειτου, Πηλιογραφήματα, Ουράνιος έρωτας, Ερεθίζοντας τη μνήμη), Νίκος Παπαδόπουλος (Το πέρασμα), Ελένη Ψαραλίδου (Το Ρίγος των Φύλλων, Της Αθέατης Σελήνης / Face Invisible, Αφή Σκιών, Touche d’ Ombres, Σώματα λόγια, Corpes et Paroles, Θυμητάρι ενός Ερημοναύτη, Η άλλη Θεά) θα διαβάσουν αποσπάσματα των έργων τους.

Τέλος, την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:30 σε ιδιαίτερη εκδήλωση στον χώρο της έκθεσης θα γίνει μία σύντομη αναδρομή στην μακρόχρονη παρουσία της θεατρικής σκηνής δικηγόρων Βόλου & συνεργαζομένων “ΑΘΕΜΙΤΟΣ” στα θεατρικά δρώμενα της πόλης και θα παρουσιαστούν από μέλη της μικρά μονόπρακτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.