Εύη Πολύζου-Ξαϊδάρα: Κύρια αιτία των αλλεργιών, η κλιματική αλλαγή και ο Βόλος είναι επιβαρυμένος

Ξεκίνησαν οι αλλεργίες της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο «δύσκολη» λόγω της αύξησης θερμοκρασίας

Η άνοιξη έχει κάνει την εμφάνισή της και το κύμα αλλεργιών είναι έντονο. Σύμφωνα με την κ. Εύη Πολύζου-Ξαϊδάρα, αλλεργιολόγο που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, κύριο αίτιο των αλλεργιών είναι η κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως ο Βόλος έχει ήδη έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα.
Η κ. Πολύζου Ξαϊδάρα επεσήμανε ότι η φετινή άνοιξη θα είναι πιο δύσκολη σε ότι αφορά στις αλλεργίες κι αυτό εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας.
« Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα εκτός από τη δημόσια υγεία και για τις αλλεργίες, γιατί έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα ο αλλεργικός ασθενής να υποφέρει ακόμα περισσότερο», εξήγησε η έμπειρη Βολιώτισσα αλλεργιολόγος.
Η ίδια εξήγησε πως η αλλεργική ρινίτιδα αφορά στο 8% των ασθενειών παγκοσμίων και οι αλλεργίες εν γένει στο 30%, ποσοστά πολύ υψηλά.
Οι ασθενείς με την αλλεργική ρινίτιδα, επεσήμανε η κ. Ξαϊδάρα- Πολύζου έχουν έντονο μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, κνησμό στη μύτη που πολλές φορές συνοδεύονται και από συμπτώματα στα μάτια τους, δηλαδή να «κλαίνε» τα μάτια και να έχουν ερυθρότητα.

Προβληματίζει το αλλεργικό άσθμα

«Αυτό που μας απασχολεί, δεν είναι τόσο τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όσο του αλλεργικού άσθματος, εάν φανταστούμε ότι ένας στους τρεις αλλεργικούς ασθενείς κάνει άσθμα. Όταν μιλάμε για αλλεργία μιλάμε για φλεγμονή, που το πρόβλημα από τη μύτη κατεβαίνει στους πνεύμονες γι’ αυτό είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να προστατευτούμε περισσότερο. Μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε τον αλλεργικό ασθενή», υποστήριξε.
Ως «υπεύθυνους» για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες η γιατρός έδειξε κυρίως τα αλλεργιογόνα από τη γύρη της ελιάς, από τα γρασίδια, τους μύκητες και τα ακάρεα της σκόνης, που ενώ είναι ένα αλλεργιογόνο που υπάρχει όλο το χρόνο, αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την υγρασία. «Αυτό που πρέπει να κάνει ο αλλεργικός ασθενής είναι οπωσδήποτε μια επίσκεψη στον αλλεργιολόγο για να πάρει τα ανάλογα φάρμακα, γιατί δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουν πολλοί ότι πάω στο φαρμακείο, παίρνω ένα αντισταμινικό ή ένα σπρέι για τη μύτη.
Αφού κάνει τα ανάλογα αλλεργικά τεστ για να δούμε ποιο είναι το αίτιο σε κάθε αλλεργικό ασθενή που του προκαλεί την αλλεργία, έπειτα θα πάρει την κατάλληλη θεραπεία γιατί η κατάλληλη θεραπεία δεν είναι τα φάρμακα, τα φάρμακα τα παίρνουμε κυρίως για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του αλλεργικού ασθενή. Η κύρια θεραπεία της αλλεργίας είναι τα εμβόλια απευαισθητοποίησης», εξήγησε αναλυτικά η αλλεργιολόγος.
Βέβαια, η γιατρός έδειξε ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα για τις αλλεργίες την κλιματική αλλαγή και τόνισε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι κάποιος νωρίτερα. Εκείνο που μπορεί να κάνει είναι με τα πρακτικά μέσα που υπάρχουν από τους γιατρούς, όπως τα τεστ, να διαπιστώσει σε τι είναι αλλεργικός κάθε ασθενής οπότε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, να κάνει την κατάλληλη θεραπεία και να προφυλαχθεί από το άσθμα.
Η κ. Ξαϊδάρα- Πολύζου ξεκαθάρισε πως τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι διαφορετικά από αυτά του κορωνοϊού και σημείωσε πως τα ποσοστά των αλλεργιών αυξάνονται ακόμη περισσότερο σε περιοχές όπου υπάρχει σκόνη, αύξηση της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής και ρύπανσης της ατμόσφαιρας, σχολιάζοντας πως στον Βόλο έχουμε έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα, ικανό για αύξηση των αλλεργιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.