“Φαρμάκι” οι τιμές σε καύσιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης

Τον τελευταίο χρόνο ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τέλης Μπασδάνης

Φοβερές ανατιμήσεις σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα καύσιμα και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τη βιομηχανία, ενώ εκτιμάται ότι το μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια θα είναι η έλλειψη πρώτων υλών, γιατί είναι περιορισμένα τα αποθέματα και η ζήτηση τεράστια. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, θα αναλάβει πρωτοβουλία, δημιουργίας μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων που θα καταγράφει σε μηνιαία βάση τις τιμές των αγαθών ώστε οι καταναλωτές να έχουν εικόνα της κατάστασης και ζητά από την κυβέρνηση αυστηρούς ελέγχους για να συγκρατηθεί ο τιμάριθμος και να στηρίξει τις επιχειρήσεις με ενέσεις ρευστότητας.

Ο Τέλης Μπασδάνης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι η αύξηση στα προϊόντα του σούπερ-μάρκετ, δεν αφορούν μόνο ένα προϊόν για να πούμε ότι υπάρχει έλλειψη, αλλά έχει να κάνει με τα εισαγόμενα προϊόντα και κυρίως αυτά που μεταφέρονται από την Ασία στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξήγησε ότι υπάρχει μία αλματώδης άνοδος του κόστους των ναύλων από την Ασία στην Ευρώπη που έχει αυξηθεί κατά 525% και πρόσθεσε ότι ένα κοντέινερ από 2000 $ που κόστιζε έναν χρόνο πριν σήμερα κοστίζει 10.000 $, κάτι που αυτόματα δημιουργεί μια μεγάλη αύξηση του κόστους στον καταναλωτή.

Ενδεικτικά ο κ. Μπασδάνης ανέφερε ότι το ηλιέλαιο, που είναι βασικό αγαθό για την κουζίνα, επίσης εισάγουμε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 50%. Το Ελληνικό ελαιόλαδο, τόνισε, από τον Φεβρουάριο ανατιμήθηκε κατά 15%, λόγω της χαμηλής παραγωγής, ενώ εκτίμησε ότι η τιμή θα παραμείνει αυξημένη, διότι και φέτος φαίνεται ότι η παραγωγή δεν θα είναι καθόλου καλή. Επίσης ο καφές, λόγω της αύξησης των μεταφορών “τσίμπησε” κατά 26%, όπως και η ζάχαρη κατά 12%, τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές των τυροκομικών κατά 10,5%, στην τιμή του βοδινού κρέατος κατά 8,5%, στα πουλερικά κατά 17%.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε, ότι η ξυλεία τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 52%, το μαζούτ κατά 38%, το φυσικό αέριο κατά 19%, η βενζίνη κατά 52%, το πετρέλαιο θέρμανσης και το προπάνιο περίπου 38%, κάτι που έχει επιπτώσεις στις μεταφορές, ενώ για το καλαμπόκι, που χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή, τόνισε ότι σημείωσε αλματώδη αύξηση 35%.
Επίσης ο χαλκός που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 33%, το κάρβουνο 33%, το αλουμίνιο κατά 27%, ενώ η τιμή του Λιθίου αυξήθηκε 91%!
Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και στα προϊόντα εισαγωγής, ώστε να συγκρατηθεί ο τιμάριθμος.

“Εμείς έχουμε την αίσθηση ότι το ράλι τιμών θα κρατήσει, διότι οι μεταφορικές εταιρείες, στην περίοδο της πανδημίας, επειδή δεν υπήρχε διακίνηση προϊόντων στο βαθμό που θα έπρεπε, μετέφεραν τα προϊόντα τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με τα ΄διια κοστολόγια, κάτι που είχε συνέπεια να υποστούν μεγάλες ζημιές, εκτός από τις ζημιές από απρόβλεπτα γεγονότα όπως ήταν το μπλοκάρισμα της διώρυγας του Σουέζ για αρκετές ημέρες”, επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Ο ίδιος είπε, ότι αρκετές εταιρείες μεταφορών έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα στο χώρο να έχουν μείνει λίγοι παίκτες και τα ολιγοπώλια θα διαμορφώσουν την κατάσταση το επόμενο διάστημα.
“Είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν πολύ την Ελληνική οικονομία, που είναι ευάλωτη και Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα, στις εισαγωγικές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν τεράστιο πρόβλημα, με ενέσεις ρευστότητας για να μην κλείσουν και να στηρίξουν τους εργαζόμενους.

Ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πρέπει να παρακολουθεί τις τιμές των προϊόντων σε μηνιαία βάση, ενώ αποκάλυψε ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα αναλάβει πρωτοβουλία, δημιουργίας μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων που θα καταγράφει σε μηνιαία βάση τις τιμές των αγαθών ώστε οι καταναλωτές να έχουν εικόνα των αλλαγών που σημειώνονται στις τιμές κάθε μήνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.