Φοροτεχνικοί ελεύθεροι επαγγελματίες: Λάθος να πληρώνουν φόρο όλοι

Ο πρόεδρος Δημ. Παππάς εκτιμά ότι δεν απέδωσαν τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

Λανθασμένο χαρακτήρισε τον νέο φορολογικό νόμο, που θεσπίζει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Δημήτρης Παππάς πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι όποιος πρέπει να πληρώνει να το κάνει και όποιος δε πρέπει, είναι άδικο να φορολογηθεί. Ο ίδιος εκτίμησε ότι για να μπει οριζόντια φορολογία σε όλους τους επαγγελματίες, σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για πάταξη της φοροδιαφυγής δεν απέδωσαν.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ ο κ. Παππάς ανέφερε ότι όταν μιλάμε για κάτι τεκμαρτό στη φορολογία, σημαίνει ότι είναι μια ευθεία φορολόγηση, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν φόρο όλοι και αυτοί που πρέπει και αυτοί που δεν πρέπει να πληρώσουν.
«Το υπουργείο με αυτό τον τρόπο πάει να πιάσει τη φοροδιαφυγή και με την εφαρμογή των mydata, τις διασυνδέσεις των POS κλπ. Το κόστος για το υπουργείο και τις επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλο, το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης ανέβηκε αρκετά και θα περάσει στον καταναλωτή», ανέφερε ο λογιστής.
Ο ίδιος είπε ότι η φοροδιαφυγή υπάρχει, η Πολιτεία πρέπει να τη βρει με τα συστήματα αυτά που έχει βάλει και όποιος πρέπει να πληρώνει να το κάνει. Αυτό που δεν πρέπει να πληρώσει, να μην πληρώσει, τόνισε. «Αυτό είναι το άδικο και γι’ αυτό διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες», ανέφερε.
Ο κ. Παππάς είπε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που κρατούν βιβλία για 3-4 χρόνια ώστε οι επιχειρηματίες να βγουν στη σύνταξη και έρχεται η Πολιτεία και του λέει ότι επειδή έχει πολλές τριετίες στο επάγγελμα, ανεβαίνει ο φόρος…

Τιμωρούνται όσοι είναι τυπικοί
Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών εκτιμά ότι για να μπει οριζόντια φορολογία, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για πάταξη της φοροδιαφυγής δεν απέδωσαν.
Επίσης τόνισε ότι τα τεκμήρια τιμωρούν όσους είναι τυπικοί, όπως για παράδειγμα να πληρώνουν όλο τον μισθό στους εργαζόμενους με τις ασφαλιστικές εισφορές και να χτυπάει όλες τις αποδείξεις, που αυτά όμως σημαίνει προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος…

«Στις επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρο και λειτουργούν σωστά, δεν συμφέρει να μην βάλει ένσημα στους εργαζόμενους, γιατί ο φόρος που θα γλιτώσει είναι πάνω από τις ασφαλιστικές εισφορές», είναι οι συμβουλές που δίνουν στους επαγγελματίες οι φοροτεχνικοί.

Για το θέμα της αμφισβήτησης ο κ. Παππάς είπε ότι για να μπει κάποιος στη διαδικασία πρέπει να αναφέρει στην αίτηση τα ταξίδια που έκανε στο εξωτερικό, τους λογαριασμούς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, να αναφέρει τις πληρωμές μέσω καρτών ακόμη και στα παιδιά του και γενικά είναι μεγάλη η διαδικασία, ενώ πρέπει να ελεγχθεί τα τελευταία 5 χρόνια για όλα τα φορολογικά αντικείμενα όχι μόνο για το εισόδημα.

Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ένσταση για το νομοσχέδιο που ήρθε τον Δεκέμβριο του 2023 και ανέφερε πως θα φορολογηθούν την προηγούμενη χρονιά, χωρίς να το γνωρίζουν εκ των προτέρων και να ξέρουν τι θα πράξουν.

Σχολιάζοντας το προσωρινό λουκέτο σε πολυκατάστημα του εξωτερικού στην Αθήνα, επειδή δεν είχε διαβιβάσει χιλιάδες αποδείξεις ηλεκτρονικά, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων που η ταμειακή μηχανή έγραφε το Ζ διαβιβάστηκε επιτυχώς, αλλά δεν ανέβηκε και γίνεται διόρθωση από τον τεχνικό. Όπως είπε, είναι ζήτημα παρόχου (που στέλνει τις αποδείξεις στο mydata) και υπάρχει περίπτωση να φαίνεται ότι ανέβηκε και να μην ανέβει, λόγω αστοχίας υλικού. Ακόμη είπε ότι πολλοί επαγγελματίες την επόμενη μέρα το πρωί παρόλο που φαίνεται ότι το «Ζ» ανέβηκε ελέγχουν ξανά, για να μη βρεθούν παραβάτες…

Αναφορικά με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών είπε ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, το έχει συνηθίσει και ο κόσμος, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα με την αστοχία υλικού και καθυστερήσεις εξαιτίας της μη καλής ποιότητας των συνδέσεων ίντερνετ, αν και τα πράγματα μπήκαν σε έναν κανονικό ρυθμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.