Γνωρίστε ψηφιακά τους πρώτους βουλευτές της χώρας μεταξύ αυτών και της Μαγνησίας

Ένα σημαντικό έργο υποδομής πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής υλοποίησαν το ερευνητικό έργο «Αντιπρόσωποι Εθνοσυνελεύσεων – Βουλευτικό», το οποίο εντάσσεται στον κύκλο δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «1821-2021. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ιστορία-Αρχεία-Μνήμη». Μέσα στο ερευνητικό έργο παρουσιάζονται 168 βιογραφικά λήμματα βουλευτών, μεταξύ αυτών και Βολιωτών-της Μαγνησίας ευρύτερα, όπως του Άνθιμου Γαζή, ενώ σύμφωνα με τον κ. υποψήφιο διδάκτορα ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Βαγγέλη Σαράφη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, αυτή η έρευνα μπορεί να αποτελέσει βάση για άλλες ιστορικές έρευνες, αλλά και να χρησιμοποιηθεί στη μέση εκπαίδευση στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ιστορίας.

Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια για να εντοπίσει πρωτογενές αρχειακό υλικό και να αξιοποιήσει, σε συνδυασμό με τις βιβλιογραφικές πληροφορίες, όλα εκείνα τα ίχνη που μαρτυρούν και αναδεικνύουν τις προσωπικές διαδρομές των 168 προσώπων που εξελέγησαν παραστάτες στο Α΄, Β΄ και Γ΄ Βουλευτικό (1822-1826). Οι όροι βουλευτές και παραστάτες χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα χρόνια για να δηλώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους που αποτέλεσαν το Βουλευτικό Σώμα. Είχε προηγηθεί η χρήση του όρου πληρεξούσιοι για τους αντιπροσώπους που είχαν λάβει μέρος στις Εθνοσυνελεύσεις.

Πρώτη σελίδα του κώδικα πρακτικών του Βουλευτικού σώματος, Βιβλιοθήκη της Βουλής, Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας

Οι επισκέπτες στον ελεύθερα προσβάσιμο ψηφιακό κόμβο του έργου μπορούν να εντοπίσουν τα βιογραφικά λήμματα του συνόλου των πρώτων βουλευτών, καθώς και τους ονομαστικούς καταλόγους των πληρεξουσίων που έλαβαν μέρος στην Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνοσυνέλευση. Οι κατάλογοι συνοδεύονται από αναλυτικά υπομνήματα και επιπλέον παρέχονται ευσύνοπτα κείμενα για τους πολιτικούς θεσμούς της περιόδου της Επανάστασης, αρχής γενομένης από τις τοπικές συνελεύσεις έως τη Βουλή. Στόχος είναι να γίνει πιο προσιτή η εποχή που διαμορφώθηκαν οι πρώτοι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση του νέου κράτους, θέτοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και έγκυρο επιστημονικό ψηφιακό εργαλείο, το οποίο πέρα από την έρευνα, μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά στην εκπαίδευση και ευρύτερα στον πολιτισμό. Το έργο υλοποίησαν, εκ μέρους του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ, οι ερευνητές Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (επιστημονικός υπεύθυνος) και Κατερίνα Δέδε (συντονίστρια του έργου), με τη συμμετοχή των υποψηφίων διδακτόρων ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρίας Αρβανίτη και Βαγγέλη Σαράφη και εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Βουλής η Έλλη Δρούλια και ο Σωτήρης Λεβέντης.

Ο κ. Βαγγέλης Σαράφης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ επεσήμανε πως υπάρχουν πολλοί βουλευτές για τους οποίους δεν υπήρχαν στοιχεία για το πότε και που πέθαναν ενώ διατέλεσαν πολλά χρόνια βουλευτές. «Εμείς καταγράψαμε αυτούς που είχαν αυτοπρόσωπη παρουσία στο Σώμα και υπέγραφαν στα πρακτικά, αρα δεν πιστεύουμε ότι δεν καταγράψαμε κάποιους», ανέφερε ο ίδιος για την πληρότητα της έρευνας.
Σε ότι αφορά τοπικούς βουλευτές με πιο γνωστό τον Άνθιμο Γαζή ο κ. Σαράφης ανέφερε πως «Ο Γαζής είναι ένας λόγιος μεγάλος βελινεκούς του Διαφωτισμού που υπάρχει βιβλιογραφία και την καταγράψαμε ενώ από την άλλη ο Μαργαρίτης Δημάδης είναι μάλλον ένας από αυτούς που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και αντλήσαμε πληροφορίες από κάποια κείμενα της τοπικής βιβλιογραφίας, που θέλανε κριτική ανάγνωση για να είναι σωστές οι πληροφορίες».
Η έρευνα αυτή που είναι ανοιχτή στον κάθε χρήστη και για κάθε χρήση μπορεί να είναι χρήσιμη σύμφωνα με τον κ. Σαράφη , για έρευνες άλλες, ιστορικές αλλά μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί από τη μέση εκπαίδευση στη διδασκαλία της ιστορίας, αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο άγνωστος βουλευτής. Το σκίτσο σχεδίασε η Όλγα Ευαγγελίδου

Όσοι επιθυμούν να ανοίξουν ένα παράθυρο στο 19ο αιώνα και να γνωρίσουν τα πρόσωπα και τους θεσμούς που θεμελίωσαν το κράτος, μπορούν να το κάνουν επιλέγοντας την παρακάτω διεύθυνση http://representatives1821.gr/.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.