Ηλ. Κικίλιας: «Η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα Κοινωνική Συμφωνία»

Ο Γεν. Διευθυντής στο ΙΝΣΕΤΕ αναφέρθηκε στην περιοχή μας και τις δυνατότητες που έχει το σύμπλεγμα Βόλος- Πήλιο
Όπως τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ

Για μία νέα «Κοινωνική Συμφωνία» που χρειάζεται η Ευρώπη και οι πολιτικές δυνάμεις που εντάσσονται στον χώρο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς θα πρέπει να είναι στην πρωτοπορία, έκανε λόγο ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝ.ΑΛ κ. Ηλίας Κικίλιας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο κ. Κικίλιας έστειλε το μήνυμα πως η αποχή δεν είναι ενδεδειγμένη πολιτική λύση και πως η αντίθεση θα πρέπει να εκφράζεται και με την ψήφο και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ είναι η σοβαρότερη ευρωπαϊκή δύναμη στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να το στηρίξουν με οπτική τις επόμενες εθνικές εκλογές ώστε να υπάρξει στη χώρα μία σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναφερόμενος ο κ. Κικίλιας στους λόγους που οι Ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται σημαντικές και κρίσιμες εξήγησε ότι το 80% περίπου της εθνικής νομοθεσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ προέρχεται από οδηγίες, ψηφίσματα που ψηφίζονται στην Ευρωβουλή, ενώ το πιο σημαντικό είναι πως οι πολιτικές είναι αυτές που υπαγορεύουν αυτές τις οδηγίες και γι’ αυτό και εξαρτάται και η πολιτική σύνθεση της Ευρωβουλής.
«Ξέρουμε ότι σε όλη την Ευρώπη αναπτύσσεται αυτό το εθνικιστικό, ακροδεξιό κίνημα, αυτή η αντίδραση. Δεν έγιναν ξαφνικά οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί, αλλά είναι απογοητευμένοι από το βιοτικό τους επίπεδο και από μια ανασφάλεια που συνεχώς εντείνεται. Όλο αυτό δεν ήρθε από τον ουρανό, είναι αποτέλεσμα πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 10-15 χρόνια γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό πέρα από η σημασία της Ευρωβουλής, των νόμων και οδηγιών που ψηφίζονται εκεί και η πολιτική σύνθεσή της, προς ποια κατεύθυνση θα πάει και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη χώρα μας με την έννοια ότι τα ζητήματα της συνεχούς υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου είναι πολύ πιο έντονα», επεσήμανε ο ίδιος.

Η Ευρώπη έχει χάσει την κοινωνική της συνοχή

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και τη δική του επιδίωξη και προτεραιότητα μέσα από τις Ευρωεκλογές, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ευρώπη έχει χάσει την κοινωνική συνοχή της, δεν εφαρμόζονται πολιτικές συνοχής παρά μόνο προσχηματικά.
«Το στοιχείο της συνοχής είναι και κοινωνική συνοχή και περιφερειακή συνοχή γι’ αυτό και οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών βλέπουν συνεχώς το βιοτικό τους επίπεδο υποβαθμίζεται. Το δεύτερο είναι η βιομηχανική ανασυγκρότηση. Μέχρι τώρα το δόγμα ήταν φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, η άμυνα εξασφαλισμένη από την Αμερική και εξαγωγές στην Κίνα. Αυτό έχει τελειώσει. Άρα η Ευρώπη πρέπει να ανασυγκροτηθεί βιομηχανικά αλλιώς όλες οι πιο προηγμένες επενδύσεις θα αρχίσουν να φεύγουν από την Ευρώπη προς ΗΠΑ και Κίνα.
Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται το Ταμείο Ανάκαμψης που εφαρμόζεται μετά την πανδημία, το οποίο είναι μία μορφή κοινού δανεισμού. Αυτό χρειάζεται να γίνει μόνιμο, ένας μόνιμος μηχανισμός ώστε να μην ενισχύονται μόνο οι επιχειρήσεις των ισχυρών χωρών αλλά και οι επιχειρήσεις των πιο αδύναμων χωρών της Μεσογείου, όπως είναι και η δική μας.
Για τον τουρισμό χρειάζεται σχέδιο και δέσμευση
Έμπειρος στον τομέα του τουρισμού ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην περιοχή μας και στις δυνατότητες που έχει το σύμπλεγμα Βόλος- Πήλιο, αλλά και οι υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, και σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν είναι ο τουρισμός, αλλά οι υπόλοιποι τομείς που υστερούν, όπως η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει σχέδιο.
Επεσήμανε ότι εκείνο που χρειάζεται σχεδιασμός σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. «Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο και μία δέσμευση. Πού θέλουμε να είμαστε σε 10 χρόνια και τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Το στεγαστικό είναι το καρκίνωμα του βιοτικού επιπέδου

Αναφερόμενος κι σε ένα θέμα που γνωρίζει εξίσου ενδελεχώς αυτό των κοινωνικών κατοικιών ο κ. Κικίλιας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το στεγαστικό πρόβλημα που μαστίζει τα αστικά κέντρα της χώρας ως το καρκίνωμα του βιοτικού επιπέδου. Τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί και έφερε παραδείγματα άλλων χωρών στο τι πράττουν για να εξομαλύνουν την κατάσταση.
« Θα έπρεπε όπως ήδη γίνεται σε Ισπανία, Πορτογαλία και θα γίνει και στην Ολλανδία να απαγορευτεί η golden visa σε σχέση με τα ακίνητα κι αυτά τα χρήματα να τοποθετούνται σε επενδυτικά σχέδια, μετοχές κτλ. Το σημαντικό είναι να αυξηθεί η προσφορά κατοικίας. Αυτό που κάνουν οι περισσότερες πόλεις της Ευρώπης όπως Βιέννη, Άμστερνταμ, Παρίσι είναι να αυξάνουν το απόθεμα κοινωνικής κατοικίας. Είναι ένα δημόσιο απόθεμα σύγχρονων δημόσιων κατοικιών που προσφέρονται για ενοικίαση με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η Πορτογαλία έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης 20.000-30. 000 τέτοιες κατοικίες, η Ισπανία άλλες τόσες, εμείς μόνο 100», είπε χαρακτηριστικά.
Η αποχή δεν είναι η ενδεδειγμένη πολιτική στάση
Μεταφέροντας το δικό του μήνυμα για τις Ευρωεκλογές ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως η αποχή από τις κάλπες δεν είναι η ενδεδειγμένη πολιτική στάση. «Θα πρέπει να ψηφίσουμε τις δυνάμεις εκείνες, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ. ΑΛ που είναι η σοβαρότερη ευρωπαϊκή δύναμη στη χώρα αλλά και για λόγους εσωτερικούς, για να δώσει σχήμα στην κοινωνική αντιπολίτευση που συνεχώς διευρύνεται, με οπτική τις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να υπάρξει μία σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα», κατέληξε.
* Ο Ηλίας Κικίλιας, Οικονομολόγος, κατέχει από το 2010 τη θέση του Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ενώ παράλληλα, ασκεί από το 2014 τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή στο Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης : Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.