Τη μισή αλήθεια είπε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Ένθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσουράπας, πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Μαγνησίας «Η Δήμητρα» και πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ, αναφορικά με την ελάφρυνση των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Όπως είπε, μπορεί να υπάρχει μείωση της εργοδοτικής εισφοράς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στον αντίποδα όμως αυξήθηκε η φορολογία μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος και το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ ο κ. Τσουράπας τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, αλλά αυτό που δεν είπε ότι από 1-1-25 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, η εισφορά απεμλέκεται από τον πληθωρισμό και θα υπολογίζεται με βάση τον βασικό μισθό, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανταποδοτική αύξηση και οι εργοδότες πληρώσουν ίσως και περισσότερο στο τέλος.
Για το τέλος επιτηδεύματος, ο κ. Τσουράπας είπε ότι ήταν μειωμένο κατά 50% φέτος, ενώ 50% θα μειωθεί και το 2025, με αποτέλεσμα 325 € περίπου να μην πληρώνουν οι επαγγελματίες, ωστόσο με τα τεκμήρια η φορολογία τους έχει αυξηθεί.
«Θετικό ήταν που μειώθηκε το κόστος του τέλους επιτηδεύματος, όπως και η διασύνδεση POS με την ταμειακή μηχανή, αλλά αυτό που ο πρωθυπουργός δεν είπε και πάλι είναι ότι έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ είπε ότι για τη διασύνδεση POS με τις ταμειακές οι επιχειρηματίες θα πληρώσουν 100 € ετησίως, όσα επίσης απαιτούνται για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ 100 € ετησίως, κατά μέσο όρο, κοστίζει το ψηφιακό τιμολόγιο…
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ο κ. Τσουράπας είπε ότι πολλοί επαγγελματίες «αλεξιπτωτιστές» που δεν ανήκουν σε σωματεία, δεν έχουν ρεύμα και δεν κόβουν αποδείξεις, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, κάτι που συμβαίνει από εμπορικά καταστήματα μέχρι και σε άλλους κλάδους επαγγελματιών.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και του Σωματείου Αρτοποιών ανέφερε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν και δεν είναι απαραίτητο, καθώς το σύστημα λειτουργεί αυτόματα και μπορεί να εντοπίσει τις ταμειακές που δεν ενημερώνουν το σύστημα και να οδηγηθούν στους κακούς επαγγελματίες που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά.
Ξεβράζονται ακόμη ψάρια στις Αλυκές
Ο κ. Τσουράπας είναι αρτοποιός στις Αλυκές περιοχή που επλήγη και από τα νεκρά ψάρια της Κάρλας που κατέληξαν στον Παγασητικό. Όπως είπε, ώρες – ώρες στην περιοχή υπάρχει οσμή, προχθές Κυριακή είχε κάποια κίνηση στον πεζόδρομο των Αλυκών, αλλά έβγαλε μπουκαδούρα, υπήρχε μυρωδιά και ο κόσμος έφυγε.
Την ίδια στιγμή το 80% των καταστημάτων παραμένουν κλειστά και λειτουργούν ελάχιστα καταστήματα σε εστίαση και καφέ.
Ο ίδιος είπε ότι ακόμη και οι κάτοικοι δύσκολα κάθονται έξω, ενώ προχθές που φύσηξε αέρας, η θάλασσα ξέβρασε ψάρια της Κάρλας που ήταν στον πυθμένα.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ είπε ότι το πρόβλημα με τους καταστηματάρχες στις Αλυκές είναι ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες που θα έπρεπε να έχουν δουλειά, καθώς είχαν κάνει προμήθειες που πλήρωσαν αι ότι έβγαζαν θα τους έμενε και θα είχαν πληρωθεί ρεύμα και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, τα ψάρια της Κάρλας, ανέτρεψαν όλη την προετοιμασία και τη δουλειά που ανέμεναν, με αποτέλεσμα να κλείσουν και σήμερα να τους κόβουν το ρεύμα λόγω των οφειλών.
«Γι’ αυτό ζητάμε να επισπευστεί η ενίσχυση των επιχειρήσεων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κλείσει το τρίμηνο (Νοέμβριος) οι επαγγελματίες να πάμε τα χαρτιά στον λογιστή να τα καταθέσει στην πλατφόρμα, να τα επεξεργαστούν, να ζητήσουμε παράταση γιατί δεν προλαβαίνουμε, να κάνει το υπουργείο μερικές εβδομάδες να τα επεξεργαστεί. Όλα αυτά είναι χρονοβόρα και δεν γίνεται να πάμε σε γρήγορες λύσεις», ανέφερε ο κ. Τσουράπας.
Το ίδιος ισχύει τόνισε, για όλους τους επαγγελματίες που έχουν μέτωπο στον Παγασητικό, γιατί αυτό που έγινε ήταν πολύ άσχημο στη χειρότερη περίοδο.
Ο επαγγελματίας εκτίμησε ότι σε 2-3 μήνες ο Παγασητικός θα έχει καθαρίσει, εάν δεν ανοίξει το θυρόφραγμα της Κάρλας ξανά, ενώ ο ίδιος είπε ότι ζητούν από την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο, να γίνει μια προβολή του Παγασητικού, ώστε την τουριστική περίοδο του 2025 να έχουν κάποια αύξηση, αν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να μείνουν ανοιχτές μέχρι τότε.