Κατερίνα Παπανάτσιου: Προαναγγελθείσα η τραγωδία στον σιδηρόδρομο

Έργο της Δικαιοσύνης η απόδοση ευθυνών τόνισε η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Για μια προαναγγελθείσα τραγωδία έκανε λόγο η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου αναφερόμενη στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κάτι που μαρτυρούν οι καταγγελίες των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο και είχαν εκφραστεί με επιστολές, με παραιτήσεις και με εξώδικα.
Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ είναι ότι ατό που βλέπουμε είναι ότι δεν υπήρχε το σύστημα της τηλεματικής και όλα αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν από μόνα τους να σταματήσουν τα δύο τρένα πριν την σύγκρουση.
Η βουλευτής εξέφρασε τη θλίψη της στις οικογένειες των νεκρών και ταχεία ανάρρωση τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί από την περιοχή μας.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, από τους 1300 εργαζόμενοι το 2019 απέμειναν 750 εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, ενώ υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο σύστημα ασφαλείας που λειτουργούσε μέχρι το 2020, ενώ τόνισε ότι όλοι περιμένουν απαντήσεις από την κυβέρνηση.
«Βλέπουμε από την κυβέρνηση ένα σόου επικοινωνίας και ότι μια πραγματική κατάσταση των δυνατοτήτων που υπάρχουν, σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η κα Παπανάτσιου.

Η ίδια είπε ότι είναι πολλά τα ερωτήματα, όχι μόνο της προσωπικής ευθύνης του σταθμάρχη, καθώς κάποιος τον έβαλε στη θέση αυτή, κάποιος δεν τον καθοδήγησε σωστά, δεν ήταν δίπλα του και ένα έμπειρος κλπ. και το ζήτημα είναι με κάθε τρόπο να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν και αυτό είναι έργο της Δικαιοσύνης. Και όχι επικοινωνιακά, αλλά ουσιαστικά.

Αναφερόμενη στη συγνώμη του πρωθυπουργού και εκ μέρους όσων κυβέρνησαν την χώρα, η βουλευτής είπε ότι το να θέλει ο πρωθυπουργός να διασπείρει όλη την ευθύνη, από τη γέννηση του σιδηροδρόμου επί εποχής Τρικούπη μέχρι σήμερα, σημαίνει ότι δεν θέλει να φτάσει η ευθύνη εκεί που πρέπει η συγκεκριμένη κατάσταση.
«Διαχρονικά ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα στο Ελληνικό κράτος, σε όλα τα επίπεδα, υπάρχουν ελλείψεις και ευθύνες και η αναλογία είναι στην κάθε κυβέρνηση και πως το χειρίστηκε», τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι όταν κάποιος διαμελίζει τις ευθύνες, πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα φτάσουν εκεί που πρέπει.

Εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ένα έργο από το 2014, προχώρησε τη διπλή γραμμή που δεν υπήρχε, ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες και τα τούνελ και δημιουργήθηκε ένα κομμάτι που δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στην κίνηση.
Επίσης τόνισε ότι αυτός που έχει αυτή τη στιγμή τη διαχείριση έχει την ευθύνη και οφείλει να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες, ενώ συμπλήρωσε ότι και ένα θύμα να είχαμε θα ήταν και πάλι τραγικό.

Να μπουν κανόνες ασφαλείας
Αναφορικά με την επιτροπή που συστάθηκε, η κα Παπανάτσιου διερωτήθηκε γιατί δεν συστάθηκε μια διακομματική επιτροπή από την Βουλή με εμπειρογνώμονες που θα πρότειναν όλα τα κόμματα και όχι για να δει τι έγινε με το δυστύχημα, γιατί αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης, που θα αποφανθεί κάποια στιγμή, αλλά για να πει ποια είναι τα ζητήματα του σιδηροδρόμου και να κάνει μια πρόταση για τον σιδηρόδρομο.
Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ελεγχόμενη και ελεγκτής, πρέπει να υπάρχει κάτι ουδέτερο, έξω απ’ όλα αυτά, που θα μπορεί να μας δώσει τα αποτελέσματα που πρέπει.
«Αυτό περιμένει ο κόσμος, για να ξαναμπεί στον σιδηρόδρομο περιμένει να δει τι πρέπει να γίνει και ποιοί θα είναι οι κανόνες ασφαλείας, για να μπορούν να κυκλοφορήσουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε υπόσχεση στα νέα παιδιά που εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους, ότι την επόμενη μέρα δεν θα θρηνήσουν ξανά τους φίλους, τους συμμαθητές και τους συμφοιτητές τους.

Για τις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα η κα Παπανάτσιου σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιτίθεται στις διαδηλώσεις και στην Αθήνα έγινε το αδιανόητο να πέφτουν πάνω σε διαδηλωτές με μηχανές οι ομάδες της Αστυνομίας, ενώ χαρακτήρισε τραγικό κοπέλα που τραυματίστηκε στο δυστύχημα να χτυπιέται από αστυνομικούς σε διαδήλωση.
Η ίδια είπε ότι οι επιθέσεις με μολότοφ είναι καταδικαστέες απ’ όλους, η κυβέρνηση ξέρει πως θα τους αντιμετωπίσει και ζήτησε να αφήσει τα παιδιά να εκφράσουν τον θυμό τους και την οργή τους στις διαδηλώσεις «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα ακούσουμε, να βρούμε τη λύση και να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

Για το Ειδικό Δικαστήριο
Τέλος, για την καταδίκη στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και την απαλλαγή της κας Τουλουπάκη, η κα Παπανάτσιου είπε ότι για τη δεύτερη τελειώνει το μύθευμα ότι υπήρχε σκευωρία στην Novartis και οποιαδήποτε άλλη μορφή σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως εισαγγελέας διαφθοράς. Αυτό που μένει είναι ότι οι υποθέσεις για το σκάνδαλο της Novartis δυστυχώς πήγαν στο αρχείο χωρίς καμία απόδοση ευθυνών.
Για τον κ. Παπαγγελόπουλο η βουλευτής είπε ότι αποδέχεται την όποια απόφαση, επί των ημερών του άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis και ο καθένας μπορεί να την κρίνει.
«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ούτε ο κ. Παππάς, ούτε ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν επέφεραν ζημιά στο Ελληνικό δημόσιο, ενώ ο πρώτος εξασφάλισε 260 εκ. € επιπλέον και όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να την κρίνουμε και να έχουμε άποψη αν έπρεπε να γίνει έτσι ή διαφορετικά», ανέφερε η κα Παπανάτσιου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.