Κορμάς στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ένα στα τέσσερα παιδιά έχει δεχθεί διαδικτυακή παρενόχληση»!

Τα ποσοστά κατάθλιψης έχουν διπλασιαστεί

Για την αποκαλυπτική εθνική έρευνα για τις διαδικτυακές συνήθειες σε δείγμα 5.000 μαθητών ηλικίας 12-18 ετών που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο Γιώργος Κορμάς, γιατρός και επικεφαλής της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, τονίζοντας ότι ένα στα 4 παιδιά έχει δεχθεί παρενόχληση και απειλή.

Στην έρευνα αναφέρεται επίσης πως αρκετά παιδιά που νιώθουν απειλή ταυτόχρονα αισθάνονται ότι δεν πρόκειται να αποδοθεί δικαιοσύνη, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στο να προχωρήσουν σε καταγγελία. «Το διαδίκτυο φαίνεται ότι αποτυπώνει και την πραγματική ζωή βέβαια και μεγεθυντικά και διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά στο διαδίκτυο δεν έχουν κανέναν έλεγχο, δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, φοβούνται από αυτά που αντιμετωπίζουν εκεί, δεν μιλάνε παρ’ ότι φοβούνται, και όλα αυτά αποτυπώνονται στην ψυχή τους και θα τα συνοδεύουν αργά ή γρήγορα στην ενηλικίωσή τους και μπορεί να τα ωθήσει σε επιθετικές συμπεριφορές στο όλο πλαίσιο.

Ξέρουμε ότι η βία είναι συσσωρευτική και κάποια παιδιά εξοικειώνονται μ’ αυτήν, θεωρούν ότι είναι κάτι το φυσιολογικό και αναπτύσσουν επιθετικότητα» σημείωσε ο κ. Κορμάς, συμπληρώνοντας ότι η βία στα σχολεία κλπ δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει, γιατί ουσιαστικά τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές από ενήλικες.

Τα ποσοστά κατάθλιψης έχουν διπλασιαστεί
Εφόσον στο διαδίκτυο δεν μπορεί να προκύψει ένας καλύτερος κόσμος, και δεν προστατεύεται κανείς αν δεν προσφύγει στις Αρχές, ο κ. Κορμάς σημείωσε ότι τα παιδιά μπορούν ν’ απέχουν από το διαδίκτυο στο δημοτικό. «Δεν χρειάζεται να είναι το 75% των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα, ή να είναι καταναλωτές και να αποδέχονται τα μηνύματα χωρίς ιδιαίτερη κρίση και έναν έντονο ατομικισμό. Γι’ αυτό βλέπουμε τα ποσοστά κατάθλιψης να έχουν διπλασιαστεί και εξουθένωση και ότι στον κόσμο του διαδικτύου εξατομικεύεται ό,τι συμβαίνει. Γι’ αυτό τα παιδιά δεν μιλάνε και αφήνουν τις οικογένειες εκτός των προβλημάτων. Ας απέχουν τα παιδιά από εκεί, αλλά για να γίνει αυτό οι γονείς θα πρέπει να τους έχουν έναν πραγματικό κόσμο καλύτερο από αυτόν του διαδικτύου και να έχουμε την Παιδεία πάνω απ’ όλα, και όχι τα λεφτά ή η δόξα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο ν’ απέχει κάποιος από τα κοινωνικά δίκτυα και να τον αποτρέπουμε, από το να του το απαγορεύουμε μετά, αλλά και ότι στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. «Εκεί έχουν αποκτήσει διαδικτυακή προσωπικότητα και καταναλώνουν ό,τι τους εμφανίζουν οι διαφημίσεις, όπως κάνουμε κι εμείς οι ενήλικες, που κάνουμε και τα μεγαλύτερα λάθη. Πρέπει να απαγορεύσουμε στα παιδιά να ξενυχτούν στο διαδίκτυο και να τα προτρέπουμε στη λογική των δραστηριοτήτων, και να έχουμε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με την οικογένεια και να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει» εξήγησε.
Τέλος, ο κ. Κορμάς αποδέχθηκε ότι τα παιδιά πάσχουν από το κομμάτι της μη σωστής ενημέρωσης. «Στην έρευνα είδαμε ότι το 80% των παιδιών δεν ήξεραν τι σημαίνει η ρητορική μίσους. Χρειάζεται κι εμείς να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο, ακόμη και στο κομμάτι των εννοιών» υπογράμμισε, για να καταλήξει ότι η νέα μορφή επανάστασης είναι η επιστροφή στον πραγματικό κόσμο, η ενασχόληση με τη φύση και να κάνουμε πράγματα που μας ξεκουράζουν και μας ηρεμούν.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.