Κρ. Αρσένης για LNG στον Βόλο: «Ζητάμε έγγραφα για να προχωρήσουμε σε νομικές ενέργειες»

Ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης. Photo: ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/INTIME
Τι είπε στη Βουλή ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25

Στο θέμα της πιθανής έλευσης του LNG στο λιμάνι του Βόλου εστίασε ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, μιλώντας στην Βουλή κατά τη διάρκεια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων. Ο Βουλευτής μάλιστα τόνισε πως επί έναν μήνα αρνείται το υπουργείο Περιβάλλοντος να απαντήσει στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε -ζητώντας και έγγραφα- για το σχέδιο να κατασκευαστεί υπεράκτιος πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην είσοδο του λιμένα του Βόλου.

Υπογράμμισε ότι έφερε το θέμα στη βουλή για να αναγκαστεί ο υπουργός να απαντήσει για αυτό το “επενδυτικό σχέδιο” στο οποίο είναι αντίθετη η κοινωνία της πόλης.

YouTube player

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε άδεια παραγωγού στην εταιρεία. Είπε ο κ. Σκρέκας ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο και ακόμα δεν έχουν γίνει οριστικές μελέτες. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα -ότι είναι λάθος από την αρχή. Για να δώσει άδεια παραγωγού η ΡΑΕ, είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να κρίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από την προτεινόμενη δραστηριότητα-έργο. Άρα έχει ήδη κρίνει η ΡΑΕ ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι.

Ποια είναι η αλήθεια; Στη Ρεβυθούσα, η μελέτη ασφάλειας του ΔΕΣΦΑ λέει ότι το εύφλεκτο νέφος του υγροποιημένου αερίου που θα προκληθεί από τυχόν διαρροή τη στιγμή φόρτωσης του πλοίου, μπορεί να φτάνει τα 1.260 μέτρα. Η απόσταση του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού από τον Βόλο είναι κάτω από 1.000 -συγκεκριμένα 986 μέτρα σε ευθεία γραμμή. Μόλις 340 μέτρα απόσταση από τον οικισμό Πευκάκια, τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δημητριάδας και από σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι ένα εύφλεκτο νέφος θα μπορεί να φτάσει πάνω από 270 μέτρα μέσα στο κέντρο της πόλης του Βόλου. Πώς θα κοιμούνται οι άνθρωποι τα βράδια ξέροντας ότι οποιαδήποτε στιγμή ένα εύφλεκτο νέφος θα μπορεί να κινηθεί προς τα σπίτια τους; Πώς θα ζουν οι άνθρωποι στον Βόλο σε τέτοιες συνθήκες κάθε μέρα;

Η τοπική κοινωνία είναι ενάντια στο σχέδιο. Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, Τεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας-Αλμυρού, Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών -όλοι αυτοί οι φορείς είναι αντίθετοι. Η Επιτροπή που έχουν συστήσει οι Επιστημονικοί Φορείς και Σύλλογοι της Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της στις 23 Μαρτίου 2022 γράφει χαρακτηριστικά ότι “τάσσεται ομόφωνα κατά της φερόμενης χωροθέτησης” αλλά και “οποιασδήποτε τυχόν άλλης χωροθέτησης που χαρακτηρίζεται από αντίστοιχη εγγύτητα”. Ακόμα και το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκφράσει τη διαφωνία του.

 

Η πόλη του Βόλου που ήδη αντιμετωπίζει το θέμα της καύσης απορριμμάτων, δε μπορεί απλώς να υφίσταται αποφάσεις “από τα πάνω”. Ζήτησα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οκτώ έγγραφα. Τα περιμένουμε για να προχωρήσουμε στις νομικές ενέργειες που χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.