Λένα Διβάνη στο Ράδιο Ένα: «Τη Διδώ πρέπει να τη συνταγογραφεί το σύστημα υγείας»

Η συγγραφέας μιλά για το νέο της βιβλίο και το μήνυμα αισιοδοξίας που αυτό «μεταφέρει»

«Ονειρεύτηκα τη Διδώ» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Βολιώτισσας συγγραφέα Λένας Διβάνη το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στην πόλη μας και το οποίο είναι ίσως το πιο αγαπημένο της καρδιάς της, όπως εξομολογείται η ίδια στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, περιγράφοντας ότι ως κοριτσάκι δεν είχε ινδάλματα και πόστερς, αλλά η προσωπικότητα που είχε στην καρδιά της και θαύμαζε ήταν η Διδώ Σωτηρίου. «Τη Διδώ πρέπει να τη συνταγογραφεί το σύστημα υγείας», θα πει η κ. Διβάνη για να παρουσιάσει το καλό που κάνει το συγγραφικό έργο της Διδώ Σωτηρίου στην ίδια, ελπίζοντας πως το ίδιο ιαματικά θα λειτουργήσει και στους αναγνώστες, μόλις διαβάσουν το βιβλίο.

Τι είναι αυτό που οδήγησε, όμως, τη συγγραφέα να εντρυφήσει περισσότερο στο έργο της Διδώς Σωτηρίου και να δημιουργήσει το βιβλίο; Η οικονομική κρίση και οι καταστροφές που διαδραματίζονται γύρω μας τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν σαν έναυσμα και ερέθισμα για την κ. Διβάνη να βρει ένα πρόσωπο που θα της υπενθυμίσει το νόημα της ζωής. Το πρόσωπο αυτό ήταν το παιδικό της ίνδαλμα και η ζωή που εκείνη έζησε, ώστε να σταθεί παράδειγμα για όλους μας.

«Είμαστε καλομαθημένη γενιά και οι νεότερες γενιές ακόμα πιο καλομαθημένες. Πιστεύουμε ότι αν μας κόψουν τον μισθό, καταστρεφόμαστε. Ε, όχι! Δεν καταστρεφόμαστε! Υπήρξε μια γυναίκα που διέσχισε όλο τον 20ο αιώνα με δυσκολίες και, μάλιστα, βίωσε τον ξεριζωμό. Από τα σαλόνια βρέθηκε στα αλώνια, φτύνοντάς την. Βίωσε ακόμα και τη φυλακή, για να ζήσει λίγο αργότερα την Κατοχή.
Αυτά είναι προβλήματα, όχι τα δικά μας. Χρειαζόμουν μια Διδώ να μου το υπενθυμίσει αυτό», αναφέρει η ίδια η συγγραφέας για τον λόγο που πέρασε στη συγγραφή του βιβλίου, περιγράφοντας εν συντομία και τα δεινά που πέρασε το ίνδαλμα της, Διδώ Σωτηρίου. Μέσα από την εξιστόρηση των καταστροφών που βίωσε η Διδώ Σωτηρίου και σε συνάρτηση με τις δικές μας παροντικές καταστροφές το μήνυμα που περνά το βιβλίο και η κ. Διβάνη είναι η αισιοδοξία.

Μαθαίνει, όμως κάποιος από την εξιστόρηση της ιστορίας, ώστε να μην πέφτει στα ίδια λάθη; Με μια ρητορική ερώτηση θα απαντήσει η συγγραφέας, δίνοντας τον λόγο σε εμάς: «Βλέπετε να αλλάζετε δραματικά;», ρωτά η κ. Διβάνη λέγοντας ότι όλοι, ακόμα και η ίδια, πράττει τα ίδια λάθη, με τις κοινωνίες να μην αλλάζουν και άρα να μην μαθαίνουν από την ιστορία. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, η ίδια το βίωσε ως φοιτήτρια στην Αγγλία, με την πεποίθηση που υπάρχει στο εξωτερικό για τους Έλληνες και τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν στην κρίση, να υφίσταται ακόμα. Η λύση για την ίδια είναι να καταλάβουμε τους εαυτούς μας, κάνοντας αυτοκριτική, με την πολυπόθητη αλλαγή στους εαυτούς μας και αντίστοιχα στην κοινωνία να ακολουθεί.

«Ναι, θύμωσα με το περιστατικό»

Η κ. Διβάνη, μεταξύ άλλων και εκτός του βιβλίου, μίλησε επίσης για την παραίτησή της από την πανεπιστημιακή θέση που κατείχε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική Σχολή, επισημαίνοντας το «αδιέξοδο», όπως το αποκάλεσε, που υπάρχει στην εκπαίδευση της χώρας γενικότερα. «Παραιτήθηκα την επόμενη μέρα του ξύλου έξω από την ΑΣΟΕ, περιστατικό για το οποίο δεν έγινε καμία μήνυση από καμία πλευρά. Το πανεπιστήμιο πρέπει να αγαπηθεί από τα μέλη της κοινότητας, τα οποία με τη σειρά τους θα το προφυλάσσουν. Ναι, θύμωσα με το περιστατικό. Ντρεπόμουν γι’ αυτό που έγινε. Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στα παιδιά, απέναντι στα οποία έχω ευθύνη», τονίζει η ίδια η συγγραφέας για το περιστατικό, το οποίο στάθηκε αφορμή για την παραίτηση από τα πανεπιστημιακά της καθήκοντα.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Διβάνη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 20.00 μ.μ., στο «Αχίλλειον», με τη διοργάνωση του βιβλιοπωλείου “Πλαστελίνη” και του εκδοτικού οίκου Πατάκη με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Τ.Τ. Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Συνδέσμου Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Βόλου, του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου “Άγιος Ιωσήφ” , του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου και του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου “Θέτις”. Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσουν οι Μιχάλης Ζουμπουλάκης οικονομολόγος – καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Αννίτα Πρασσά Δρ Ιστορικός – προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Μαγνησίας – συγγραφέας και η ίδια η συγγραφέας Λένα Διβάνη. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.