Λίνα Μενδώνη: Ξεχωριστή μέρα για το Μουσείο και το Βόλο

Στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 110 χρόνια η υπουργός Πολιτισμού

Ξεχωριστή χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα για το Αθανασάκειο Μουσείο, που συμπληρώνει 110 χρόνια ζωής και για την πόλη του Βόλου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία της οποίας έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης για το έργο τον Απόστολου Αρβανιτόπουλου, που έθεσε τις βάσεις για την αρχαιολογική έρευνα στη Θεσσαλία.

Η υπουργός τόνισε ότι το «Αθανασάκειο» είναι από τα παλιότερα Μουσεία της χώρας, πάντα ήταν στη γραμμή της πρωτοπορίας και τις εκθέσεις του, κάτι που του δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
«Είναι ένα μουσείο που μας επιτρέπει να θυμηθούμε τους μεγάλους αρχαιολόγους που κατέθεσαν την ψυχή τους για την αρχαιολογία του Βόλου όπως ο Δημ. Θεοχάρης, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης κ.α. είναι ένα μουσείο που μας επιτρέπει να θυμηθούμε τους μεγάλους ευεργέτες όπως τον Αθανασάκη που επέμεινε και διέθεσε μεγάλο μέρος περιουσίας του για να χαιρόμαστε το Μουσείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Μενδώνη δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο παρελθόν, λέγοντας ότι «για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μαζί με τον Κώστα Καρτάλη, είχαμε κάνει τεράστια προσπάθεια για την επέκταση του μουσείου Βόλου για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό σήμερα με αίθουσες και χώρο που προσδίδουν ιδιαίτερη αξία».

Σύμφωνα με την ίδια, το Μουσείο του Βόλου, έχει πετύχει να είναι ένας πολιτιστικός χώρος για την πόλη να γίνονται ποιοτικές εκδηλώσεις με την φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων και να είναι ανοιχτές στον κόσμο και εκτός από το ρόλο του που είναι η ανάδειξη και προστασία αρχαιοτήτων αποτελεί έναν χώρο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στους πολίτες και επισκέπτες.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μάτζιου τόνισε ότι η υπηρεσία, έχοντας χρέος απέναντι στην ιστορία του μουσείου εδώ κι ένα χρόνο είχε προγραμματίσει αυτές τις εκδηλώσεις και την διοργάνωση ημερίδας που έγινε χθες για να το έργο του Απόστολο Αρβανιτόπουλου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την αρχαιολογική έρευνα στη Θεσσαλία κι ειδικά στη Μαγνησία ανασκάβοντας τις πιο γνωστές αρχαίες πόλεις και να δείξουμε το έργο του από τους μεταγενέστερους αρχαιολόγου πράγμα που θα δει κι ο επισκέπτης.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, στην έκθεση. χρονολογούνται τα εκθέματα την Αχαϊκή και Κλασσική Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδο από τον 6ο – 7ο αι. π.χ. μέχρι και 3ο αι. μ.Χ. Εκθέματα Μαγνησίας για τα ιερά του Διός στο Πλιασίδι, του Διός στις Φερρές του Διός κοντά στα Τέμπη, για την Αρχαία Δημητριάδα, για την Κορώπι και τις Αμφανές για τα ιερά του Ηρακλή στις Φερρές και τις Φθιώτιδες Θήβες.

Μετά την τελετή εγκαινίων, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η πρόεδρος των Φίλων Μουσείου Σούλα Μπαρτζώκα, οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, ο δήμαρχος Βόλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα «Αρχαίων άσματα» με τους μουσικούς Σέβη Μαζέρα φωνή, πιάνο και Βασίλη Αγροκώστα φωνή, λύρα.

Για το Δικαστικό Μέγαρο
Ερωτηθείσα για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι ουδείς ποτέ της έθεσε θέμα αποχαρακτηρισμού του Δικαστικού Μεγάρου.
«Δε με ενδιαφέρει ως Υπουργό Πολιτισμού που θα είναι το Δικαστικό Μέγαρο. Είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου και των φορέων της πόλης Η μοναδική περίπτωση που Υπουργός πολιτισμού μπορεί να αποχαρακτηρίσει κτίριο είναι αυτό το οποίο λέει ο αρχαιολογικός νόμος 3028/2002. Εάν αποδειχθεί ότι το αρμόδιο συμβούλιο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων όταν χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κτίριο πλανήθηκε του πήγαν λάθος στοιχεία. Δεν είναι θέμα τι θέλω και τι δε θέλω είναι τι υπαγορεύει ο Νόμος», τόνισε.

Αναφερόμενη στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, υπογράμμισε ότι δεν την αφορά ο τρόπος με τον οποίο βγήκαν όσα γράφτηκαν και μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν το θεωρεί τόσο αθώο.

Τέλος, σχολίασε την συμμετοχή της στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι νιώθει άνετα στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι εξαιρετικός πρωθυπουργός σε κυβέρνηση που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην υγιή μελλοντική τροχιά της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.