Βόλος: Μικρή η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τους συμβασιούχους στους δήμους

Παράσταση το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο

Μόνο οι συμβασιούχοι, τα μέλη του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι αριστερών συλλογικοτήτων και ελάχιστοι υπάλληλοι συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο που οργανώθηκε στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου, γεγονός που έδειξε τη διάσπαση στους κόλπους των εργαζομένων αφού στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι εργάζονταν κανονικά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Θάλεια Στάχτου είπε ότι το συλλαλητήριο γίνεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να γίνει γνωστό το πρόβλημα στην καθαριότητα. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσε ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου και η κα Στάχτου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της πετάει τους συμβασιούχους στο δρόμο.

Η ίδια είπε πως το απόγευμα θα γίνει παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ΔΣ θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει τη στάση τους, ενώ σημείωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν και τόνισε ότι ο καθένας επιλέγει τον τρόπο του.

Νωρίτερα το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος στην ΠΟΕ –ΟΤΑ Γ. Μαγιάκος τόνισε: «είναι αμφίβολο αν οι Δήμοι προκηρύξουν εκ νέου θέσεις, αφού θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες και αυτό είναι πολύ χρονοβόρο και αν ισχύσει η διαδικασία ΑΣΕΠ οι περισσότεροι συμβασιούχοι τίθενται εκτός λόγω ηλικίας. Με βάση τα παραπάνω όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά αυξάνεται.
Ο Γ. Μαγιάκος παρατήρησε ότι στους κόλπους των εργαζομένων δεν υπάρχει αλληλεγγύη κι εξήγησε: «από το πρωί πήγα στην Διεύθυνση καθαριότητας να μιλήσω με το μόνιμο προσωπικό αλλά για έναν περίεργο λόγο είχαν εξαφανιστεί όλοι. Δεν συντάσσονται αν και οι συμβασιούχοι είναι οι άμεσοι συνεργάτες τους».

Ο ίδιος είπε ότι αν λείψουν οι συμβασιούχοι θα προκληθεί πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να κλείσουν άμεσα τα αμαξοστάσια και τους ΧΥΤΑ μέχρι την Πέμπτη που θα γίνει η πανελλαδική κινητοποίηση.

Ο συμβασιούχους Δημ. Κορωναίος τόνισε ότι οι συμβασιούχοι εμπαίζονται και ζητούν λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, γιατί δεν επιθυμούν να γίνουν εκ νέου όμηροι κάποιου εργολάβου. Για την απουσία του μόνιμου προσωπικού είπε ότι θα πρέπει να κατανοήσουν οι υπάλληλοι ότι το πρόβλημα μπορεί να μετακινηθεί και σε αυτούς.
«Αν σκληρύνουμε τη στάση μας και καταλάβουν ότι κινδυνεύει και η δική της θέση μόνο έτσι θα συνταχθούν στον αγώνα μας. Δεν βλέπουμε κάποια λύση ουσιαστική και τονίζουμε ότι θα σκληρύνουμε τη στάση μας. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι αύριο- μεθαύριο θα γίνουν κι αυτοί δούλοι μεγαλοεργολάβων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η γραμματέας του ΔΣ και εκπρόσωπος της ΛΑΣ ΟΤΑ Εύη Καρυδάκη κατηγόρησε την πλειοψηφία του Συλλόγου λέγοντας ότι δεν βγήκε μπροστά κι άφησε τους συμβασιούχους μόνους τους.
Η ίδια ενημέρωσε ότι στο Δήμο Νοτίου Πηλίου με απόφαση της δημοτικής αρχής οι συμβασιούχοι θεωρούνται εργαζόμενοι και πληρώνονται μέχρι τις 19 Ιουνίου, ενώ για τον Δήμο Σκοπέλου κατήγγειλε ότι ασκείται πίεση από τη δημοτική αρχή στους συμβασιούχους ανακαλώντας τις άδειές τους. Μάλιστα έκανε λόγο για τρομοκρατία από τη μία πλευρά και εφησυχασμού και υπονόμευσης του αγώνα από τον Σύλλογο από την άλλη και εκτίμησε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να κάνουν καταλήψεις και στους ΧΥΤΑ και στα αμαξοστάσια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.