Μονάδα Αντιμετώπισης Αλτσχάιμερ Βόλου: Στήριξη και συμβουλευτική σε περιθάλποντες ατόμων με άνοια

Τηλφωνική γραμμή στήριξης όλων εκείνων που περιθάλπουν άτομα με άνοια διαθέτει η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ στο Βόλο, τείνοντας χείρα βοηθείας σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η ψυχολόγος της Μονάδας κ. Καλλιόπη Κουφογιάννη σε επιστολή της δίνει συμβουλές στα άτομα που βοηθούν και περιθάλπουν άτομα με άνοια, τις ημέρες αυτές του περιορισμού στο σπίτι , αλλά και σε όλους όσοι βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό χωρίς να έχουν κοντά τους αγαπημένους τους ανθρώπους, μεγαλύτερης ιδίως ηλικίας. Μάλιστα ενημερώνει πως μπορεί τα κέντρα ημέρας για άτομα με άνοια να παραμένουν κλειστά συμβάλλοντας στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την προστασία των ηλικιωμένων, οι εργαζόμενοι όμως παραμένουν στις θέσεις τους προσπαθώντας να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και να προσφέρουν στήριξη και βοήθεια σε όσους το χρειάζονται.

Ειδικότερα η κ. Κουφογιάννη επισημαίνει:
«Καθώς η καθημερινότητα μας βομβαρδίζεται με πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, τόσο αυξάνεται η συχνότητα της μοναξιάς σε ηλικιωμένους ανθρώπους, γεγονός που ωθεί τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να αναζητήσουν και να προσφέρουν νέους τρόπους βοήθειας και στήριξης σε αυτούς.Ο κίνδυνος της εξάπλωσης και η αύξηση της πιθανότητας να νοσήσουν σοβαρότερα τα ηλικιωμένα άτομα έθεσαν σε εφαρμογή μέτρα που λίγους μήνες νωρίτερα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας. Αυτή η νέα πρακτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης όσο ωφέλιμη είναι για τη μη μετάδοση του ιού τόσο επιζήμια είναι για την ψυχοκοινωνική υγεία του ηλικιωμένου, καθώς η οικογένεια και οι φίλοι είναι αναγκασμένοι πια να μειώσουν τις επισκέψεις στο σπίτι ή και σε κάποιες περιπτώσεις να μην τους επιτρέπεται η επίσκεψη σε ηλικιωμένους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας, γηριατρικά οικοτροφεία, ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης. Ήδη πριν την απόφαση και εφαρμογή των νέων μέτρων έρευνες επεσήμαναν τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν οι ηλικιωμένοι ζουν απομονωμένοι και μοναχικοί. Η δυσκολία και οι κίνδυνοι αυτοί μερικές φορές γίνονται μεγαλύτεροι ειδικά για τους ηλικιωμένους που αναγκάζονται σε αυτή την περίοδο του αυτοπεριορισμού να φροντίζουν άτομα με άνοια
Με τον όρο κοινωνική απομόνωση αναφέρεται κανείς στην έλλειψη κοινωνικής επαφής, στην απουσία σχέσεων με άλλους ανθρώπους, ενώ ο όρος μοναξιά συνδέεται με το υποκειμενικό συναίσθημα του να νιώθει κανείς μόνος . Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν κάποιος που μένει ή είναι μόνος να νιώθει μοναξιά. Ο συνδυασμός ωστόσο της κοινωνικής απομόνωσης και της αίσθησης μοναξιάς φαίνεται να είναι αρκετά σοβαρός και συχνά συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις περιπτώσεις αυτές επιβαρυντικοί θεωρούνται και παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία αλλά και η έλλειψη φυσικής άσκησης.
Μπορεί λοιπόν από τη μια όλα αυτά τα μέτρα προφύλαξης να λειτουργήσουν προστατευτικά από έξω προς τα μέσα για τους ηλικιωμένους, χρειάζεται όμως και τρόπους για να τους βοηθήσουμε να ενισχύσουν και να εκφράσουν το μέσα τους προς τα έξω. Μερικές καλές πρακτικές αναφέρονται στη συνέχεια:

Διατηρήστε επαφή με τους περιθάλποντες των ασθενών με άνοια που πρέπει να παραμείνουν απομονωμένοι φροντίζοντας τον δικό τους άνθρωπο.

Ενημερώστε πως προσωρινά χρειάζεται να διατηρηθούν οι αποστάσεις ειδικά αν συνεχίζετε εσείς και εργάζεστε ή έρχεστε σε επαφή με άλλα άτομα που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Διευκρινίστε πως όλο αυτό είναι προσωρινό και θα επανέλθετε στην προηγούμενη κατάσταση. Όσο πιο πολύ περιοριζόμαστε και προστατευόμαστε τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα της καθημερινότητας μας.

Ενθαρρύνετε τους να διατηρήσουν και αυτοί τηλεφωνικές επαφές με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή και φίλους τους. Μην το κάνετε μόνο εσείς για αυτούς, αλλά ζητήστε να το κάνουν και οι ίδιοι.

Καθοδηγήστε τους να ενημερώνονται για την κατάσταση από εκπομπές που μιλούν έγκριτοι ειδικοί μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και να μην έχουν μονιμά την τηλεόραση ανοικτή, «κυνηγώντας» τα δελτία ειδήσεων.

Ενθαρρύνετε και εμπλέξτε τα νεότερα μέλη της οικογένειας να διατηρούν επικοινωνία μαζί τους.Ζητήστεαπό τα παιδιά να μιλούν είτε τηλεφωνικά ή μέσα από τηλεδιάσκεψη αν υπάρχει η δυνατότητα. Προτείνετε τους σε εβδομαδιαία βάση να φτιάχνουν μια ζωγραφιά και να γράφουν ένα γράμμα για τους αγαπημένους τους παππούδες.

Εστιάστε σε θέματα αναγκαία που δεν φαίνονται. Πέρα από τις καθημερινές πρακτικές ανάγκες ρωτήστε τους για την καθημερινότητα τους πως τους φαίνεται, πως νιώθουν με όλη αυτή την αλλαγή και τι χρειάζονται τώρα που νιώθουν έτσι. Μη διστάσετε να μιλήσετε και για τα δικά σας συναισθήματα και για τη δική σας οπτική μετά από όλη αυτή την αλλαγή. Είναι ασφαλές να ξέρουμε πως όλοι νιώθουμε αμήχανα, αλλά και φοβισμένοι για όλο αυτό το άγνωστο. Δεν είναι αρνητικό είναι ανθρώπινο.

Διατηρήστε και μεταδώστε μια στάση αισιοδοξίας και μην προσπαθείτε να μαντέψετε το μετά. Σκέψεις όπως «τι θα γίνει; πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση; Πως θα τα καταφέρουμε; Μήπως αρρωστήσουμε; Μήπως συμβεί κάτι; κ.α.» είναι υποθετικές, δεν μπορεί κανείς να τις απαντήσει γιατί αφορούν το μέλλον και το μέλλον κανείς δεν μπορεί να το μαντέψει. Εστιάστε στο παρόν σε αυτό που προς το παρόν ισχύει γιατί μόνο αυτό είναι ασφαλές, ειδικά αν κοιτάξουμε γύρω μας και σκεφτούμε πως, προς το παρόν είμαστε ασφαλείς, τηρούμε τα μέτρα υγιεινής, αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και δεν έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιον που είναι επιβεβαιωμένα ασθενής.

Και να θυμάστε, τη δεδομένη στιγμή που όλα τα κέντρα ημέρας για άτομα με άνοια παραμένουν κλειστά συμβάλλοντας στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την προστασία των ηλικιωμένων, οι εργαζόμενοι παραμένουμε στις θέσεις μας προσπαθώντας να ενημερωθούμε για τα νέα δεδομένα και να προσφέρουμε στήριξη και βοήθεια σε όσους το χρειάζονται.
Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ διαθέτει καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 γραμμή τηλεφωνικής στήριξης και συμβουλευτικής σε όσους το έχουν ανάγκη.
Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής: 24210-31227».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.