Ν.Καπούλα: Τέσσερις μήνες αναμονή στο αρχείο της ΥΔΟΜ Βόλου!

Σοβαρό το πρόβλημα της υποστελέχωσης σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας

Επιδίωξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί να συμμετέχουν στην ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία της χώρας και οι ιδιώτες να παίρνουν αυτό το μερίδιο της αγοράς που έχουν επιλέξει και τους αναλογεί να διαχειριστούν, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ η Νάνσυ Καπούλα πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Βόλου, με αφορμή την αποχή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου των μηχανικών από τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.
Όπως είπε, υπάρχουν προβλήματα στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, από την υποστελέχωση ή μη αναδιάταξη προσωπικού και ειδικά στον Βόλο, η αναμονή για τους φακέλους με τα εγκεκριμένα παλιά σχέδια φτάνει τους τέσσερις μήνες…
Η κα Καπούλα αναφέρθηκε στο θέμα των ορίων οικισμών Πηλίου που είναι ένα βήμα πριν τον διαγωνισμό για τη μελέτη και στο θέμα της πράξης εφαρμογής της συνοικίας Αγίας Παρασκευής.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας ανέφερε ότι πριν από 12 χρόνια είχαν εξαγγείλει σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών ότι κάθε Δήμος πρέπει να έχει μια Υπηρεσία Δόμησης, που σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν στελεχωθεί με τρεις ειδικότητες μηχανικών, κάτι που είναι δύσκολο να στελεχωθούν τόσες υπηρεσίες σε έναν κλάδο όπως αυτός των μηχανικών.
«Δεν ήταν ένα εφικτό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης. Ούτως ή άλλως από τον νόμο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όλα αυτά έχουν αλλάξει και πάμε σε τοπικά παρατηρητήρια, που είναι πιο κεντρικές υπηρεσίες ΥΔΟΜ, καθώς πολλές αρμοδιότητες έχουν περάσει στον ιδιώτη μηχανικό πλέον μέσω του συστήματος e-Άδειες και μέσω της αλλαγής του νόμου για την έκδοση αδειών», τόνισε η κα Καπούλα.
Όπως είπε πολλές αρμοδιότητες έχουν απαλλάξει τους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους και καλώς έγινε, καθώς η απαλλαγή αστικών ευθυνών ενός υπαλλήλου, είναι σωστή. Οι μηχανικοί του Δημοσίου θα κληθούν να κάνουν περισσότερες μελέτες, γιατί από τον Νόμο Τρίτση που ήταν πρωτοποριακός και είχε σκοπό να βάλει τη χώρα σε μια ρύθμιση του χώρου, σε επίπεδο πολεοδομικών μελετών δεν έχει γίνει ούτε το 30%, γιατί δεν υπήρχαν υπηρεσίες που να μπορούν να διαθέσουν χρόνο σ’ αυτού του τύπου τις δραστηριότητες, λόγω έκδοσης αδειών, επαφής με τον πολίτη, απάντηση σε αντιδικίες κλπ.

Το ΤΕΕ θέλει οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί να συμμετέχουν στην ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία της χώρας και οι ιδιώτες να παίρνουν αυτό το μερίδιο της αγοράς που έχουν επιλέξει και τους αναλογεί να διαχειριστούν, τόνισε η πρόεδρος.
Επίσης τόνισε ότι οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δίκιο που ζητούν στελέχωση των υπηρεσιών Δόμησης με προσωπικό, γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν και τους ιδιώτες μηχανικούς.

Ανυποστήρικτοι οι μικροί Δήμοι
Για την ίδρυση ΥΔΟΜ στους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη και ο νομοθέτης προβλέπει πιο περιφερειακά σχήματα και πρέπει να προχωρήσουν κάποια μεταβατικά στάδια για να υλοποιηθεί αυτό.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αδυναμία υποστήριξης των μικρών Δήμων, λόγω του ότι δεν υπάρχει διοικητική υποστήριξη μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022, μίλησα με τα υπουργεία, έχει γίνει η νομική διάταξη και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα περάσει μέσω του ΥΠΕΣ η νομοθετική ρύθμιση για υποστήριξη των ΥΔΟΜ των άλλων Δήμων», τόνισε η κα Καπούλα.
Όπως εξήγησε εκτός από την Σκόπελο, την Σκιάθο και τον Αλμυρό, ο νόμος θα αφορά όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Μαγνησίας, που θα καλύπτονται από την ΥΔΟΜ του Δήμου Βόλου.
Επίσης είπε ότι στόχος είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να περάσουν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-Άδειες στους ιδιώτες μηχανικούς τα αυθαίρετα, όχι για τις τακτοποιήσεις (που κάνουν εδώ και 10 χρόνια), αλλά για τις καταγγελίες, που θα γίνεται από ιδιώτες μηχανικούς και ελεγκτές δόμησης, χωρίς την εμπλοκή της Πολεοδομίας.
Ακόμη, ο μεταγενέστερος έλεγχος έχει περάσει ήδη στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, μέσω του οποίου θα εκδίδονται οι εντολές πληρωμής και δεν θα εμπλέκεται η ΥΔΟΜ.

Τέσσερις μήνες αναμονή
Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί, η κα Καπούλα ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει τεράστια αναμονή στο θέμα του αρχείου, δηλαδή στους φακέλους με τα εγκεκριμένα παλιά σχέδια και κρατάει το κράτος, τα οποία αποδεικνύουν την νομιμότητα κάθε κτιρίου.
«Δεν είναι δυνατόν σήμερα αν κάποιος θέλει να κάνει ακόμη και κάτι απλό, όπως να μπει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και να πρέπει να έχει τέσσερις μήνες αναμονή μόνο για το αρχείο, οπισθοχωρώντας στην πρόοδο που έχουν επιφέρει τα ηλεκτρονικά συστήματα», τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ.
Η ίδια είπε ότι με κόπο το ΤΕΕ κατάφερε να ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες για να διευκολύνει τους μηχανικούς, αλλά και πάλι η αναμονή για έναν φάκελο είναι μήνες. Και είναι θέμα των Δήμων να ψηφιοποιήσουν τα αρχεία των ΥΔΟΜ, που ταλαιπωρούνται από την υποστελέχωση ή την κακή διαχείριση του προσωπικού.
Το ΤΕΕ σε τοπικό επίπεδο έχει κάνει δεκάδες έγγραφα προς τον Δήμο Βόλου για να στελεχωθεί το αρχείο, αλλά δεν έγινε αναδιάταξη του προσωπικού.

Προχωράει το θέμα των ορίων οικισμών Πηλίου
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκονται τα συμβατικά τεύχη για τα όρια των οικισμών του Πηλίου και είμαστε ένα βήμα πριν τη διαγωνιστική διαδικασία και εντός των ημερών το ΤΕΕ θα κάνει ανακοίνωση για το θέμα, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος σε ποια φάση βρισκόμαστε στα όρια οικισμών, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Η κα Καπούλα εξήγησε ότι το θέμα ήταν να περάσει η συνταγματικότητα του ΣτΕ και να προχωρήσει ο διαγωνισμός.
«Εμείς τα όρια που θα πατήσουμε πάνω στους οικισμούς, είναι τα όρια που είχαμε μέχρι σήμερα. Το δύσκολο κομμάτι ήταν να προδιαγράψομε, για ποιο λόγο αυτά τα όρια πρέπει να γίνουν ξανά, δηλαδή το στάδιο προελέγχου. Από κει και πέρα η μελέτη είναι πιο απλή», επισήμανε.

Για την συνοικία Αγ. Παρασκευής
Αναφορικά με το Σχέδιο Πόλης στο οποίο θα ενταχθεί η συνοικία Α γ. Παρασκευής, η πρόεδρος του ΤΕΕ, τόνισε ότι για τη συνοικία υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, ότι υπάρχει παλαιός οικισμός και επεκτάσεις (νεόδμητα).
Όπως είπε, το Π.Δ. έγινε το 1998, δεν υπήρξε αντίδραση από όσους είχαν έννομο συμφέρον, πέρασαν οι προθεσμίες, εκδόθηκε και παρέμεινε ως ΠΔ που ορίζει τους θύλακες που χωρίζουν τον παλιό οικισμό και τις νεοεντασσόμενες περιοχές.
«Το περίεργο στην Αγ. Παρασκευή είναι ότι μπορεί σε ένα οικοδομικό τετράγωνο ένα οικόπεδο να ανήκει στο παλιό τμήμα του οικισμού και ένα άλλο στο νέο. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που είναι στο παλιό τμήμα του οικισμού δεν πληρώνει εισφορά σε χρήμα, ενώ αυτός που είναι στο νέο πληρώνει», επισήμανε.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι η πολεοδομική μελέτη δεν προχώρησε, διότι όταν αντιλήφθηκαν κάποιοι ότι πληρώνουν και κάποιοι όχι, γινόταν διαμαρτυρίες και κάθε φορά σταματούσε.
Η κα Καπούλα τόνισε ότι οι περιοχές των Αλυκών, των βορείων συνοικιών (Καραγάτς) πλήρωσαν εισφορά σε χρήμα και τόνισε ότι αυτό γίνεται στις πράξεις εφαρμογής. Όπως είπε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή σωστά προχωράει τη διαδικασία, δεν χαρακτηρίζει τώρα τα παλαιού τύπου και τα νεόδμητα, γιατί χαρακτηρίζονται από το ΠΔ.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε να προχωρήσει η Πολεοδομική Μελέτη. Αυτοί που είναι στα νεόδμητα, επί χρόνια είναι μπλοκαρισμένοι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και διερωτήθηκε μετά από 25 χρόνια τι πρέπει να γίνει.
Ακόμη είπε ότι άλλαξαν οι εισφορές και το 2014 ο νομοθέτης μείωσε τις εισφορές από τον Νόμο Τρίτση και έκανε εκπτώσεις 20% λόγω μνημονίων και αυτή η νομοθεσία ενσωματώθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει προβλεφθεί η όποια ευνοϊκή διάταξη.
Τέλος, είπε ότι η ίδια ζήτησε ένα μεγάλο δοσολόγιο, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν σε βάθος μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.