Ν. Παπαπέτρος: «Πλήρης αδυναμία διαχείρισης των οικονομικών από τη δημοτική αρχή Βόλου»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Πολλές οι ανείσπρακτες οφειλές – Πατάει γερά στα πόδια του ο δήμος υποστηρίζει ο Αχιλλέας Μπέος

Για πλήρη αδυναμία της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα οικονομικά του Δήμου Βόλου μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Παπαπέτρος, στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση του προϋπολογισμού ύψους 161 εκ. ευρώ, του Δήμου για το 2025.  Ανέφερε ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για ανικανότητα στον τομέα της είσπραξης χρεών και συμπλήρωσε ότι δεν είναι ακριβής προϋπολογισμός, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η «Συμμαχία για τον Βόλο» έδωσε αρνητική ψήφο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, αναφέροντας πως γίνεται σωστή διαχείριση των δημοτικών πόρων, κάτι που αναμένεται να φανεί τα επόμενα χρόνια, διαψεύδοντας την αντιπολίτευση που βλέπει χρεοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος υποστήριξε ότι υπάρχει πλεόνασμα ύψους 1,5 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία μπορεί ο δήμος να τα διαθέσει όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ειδικότερα στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαπέτρος αναφέρθηκε στην είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, λέγοντας πως από τα 12 εκατομμύρια που θα έπρεπε να μπουν στα ταμεία έως τώρα έχει εισρεύσει μόλις το 50% και παράλληλα μίλησε για τα έξοδα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, τα οποία ανέρχονται σε 18 εκ. ευρώ από τα οποία τα 7 αφορούν σε αμοιβές προσωπικού και τα υπόλοιπα 11 διερωτήθηκε εάν κατευθύνονται σε συντηρήσεις μηχανημάτων και άλλες υποχρεώσεις.

Άφησε αιχμές για ρουσφετολογικές τακτικές και υπενθύμισε ότι περίπου 9 εκ. ευρώ είναι οφειλές προς τον δήμο που κρίθηκαν ανείσπρακτες. Είπε πως από 4,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν να κάνουν με ενοίκια που θα έπρεπε να εισπράξει ο δήμος, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 500.000 ευρώ, ενώ από τα κέντρα διασκέδασης από τα 2 εκ. ευρώ που έπρεπε, εισπράχθηκαν μόλις 2.500 ευρώ. «Το απόθεμα του δήμου ανέρχεται στα 19 εκ. ευρώ, ποσό που είναι στην πλειοψηφία του δεσμευμένο είτε για έργα είτε για μισθοδοσία και δεν μπορούν να διατεθούν αλλού» ανέφερε ο κ. Παπαπέτρος και ρώτησε τι πρόκειται να αγοραστεί με το ποσό των 5.412.000 ευρώ που έχει εγγραφεί να διατεθεί για κτήρια και σημείωσε πως είναι υπερβολικό το ποσό που προβλέπεται για την αγορά γραφικής ύλης ύψους 2.983.000 ευρώ και καταλήγοντας μίλησε για μη ακριβή προϋπολογισμό, αλλά και για αδυναμία διαχείρισης του δημοτικού χρήματος από την αρχή του κ. Μπέου.

Απ. Ριζόπουλος: Προϋπολογισμός που δείχνει την τραγική κατάσταση των οικονομικών

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Απ. Ριζόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την τραγική κατάσταση των οικονομικών του δήμου, με κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής, αλλά και των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε αυτές οι πολιτικές έχουν περικόψει επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους από το 2009 κατά 60%, με τη δημοτική αρχή να μην εκφράζει με σημαντικές ενέργειες τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός αυτό. Τόνισε ότι από τα 161 εκ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 33 εκ. ευρώ που είναι ανείσπρακτα και άλλα 11 εκ. ευρώ που είναι δεσμευμένα και υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν πλασματικό προϋπολογισμό, δηλώνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γαργάλας τον καταψηφίζουν.

Αχ. Μπέος: Ο Δήμος Βόλου πατάει γερά στα πόδια του

Αντικρούοντας όλα τα παραπάνω ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, αρχικά ανέφερε πως είθισται σε κάθε δήμο οι αντιπολιτεύσεις να καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό και παραδέχθηκε πως η κεντρική εξουσία βάζει εμπόδια στη λειτουργία των ΟΤΑ, με την περικοπή των κονδυλίων που πρέπει να διατεθούν και στάθηκε στο ζήτημα των σχολικών κτηρίων, κατηγορώντας την Πολιτεία πως δεν βοηθά, με αποτέλεσμα η σχολική στέγη να παρουσιάζει μια τριτοκοσμική εικόνα. Πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή έχει στείλει επιστολές στην κυβέρνηση ζητώντας κονδύλια για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων και σημείωσε πως δεν θεωρεί λύση στο πρόβλημα το να βγουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν. Είπε πως κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουν τον Βόλο ως νούμερο ένα τουριστικό προορισμό, μετά τη δυσφήμιση που υπέστη από διάφορους και έκανε ξανά εκτενή αναφορά στην κατασκευή του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών, λέγοντας πως διάφοροι το καθυστέρησαν εδώ και πέντε χρόνια, ωστόσο, πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια.

Απαντώντας στις βολές του κ. Παπαπέτρου για ανείσπρακτα ανταποδοτικά τέλη, ισχυρίστηκε πως γι’ αυτό ευθύνεται η ΔΕΗ η οποία δεν τα αποδίδει με τον ρυθμό που πρέπει στον δήμο, ενώ συμπλήρωσε πως ο δήμος ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών, με τη βεβαίωση των χρεών αυτών που επιμένουν να μην πληρώνουν στην εφορία. Συμπλήρωσε πως βάσει των παρατηρήσεων που έκανε ο κ. Παπαπέτρος φαίνεται πως ο δήμος κάνει σωστή οικονομική διαχείριση, κάτι που θα φανεί τα επόμενα χρόνια, διαψεύδοντας τη «Συμμαχία για τον Βόλο» που μιλά για χρεοκοπία. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι υπάρχει πλεόνασμα 1,5 εκ. ευρώ που μπορεί να διατεθεί, όπου χρειαστεί και πρόσθεσε ότι στα 10 χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής δεν κλειδώθηκαν τα ταμεία, όπως στο παρελθόν, ούτε έφτασαν κατασχετήρια για οφειλές και καταλήγοντας κάλεσε τις αντιπολιτεύσεις να αναδεικνύουν σοβαρά θέματα.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Παπαπέτρος ανέφερε πως ο δήμος προχωρεί σε διόγκωση των εξόδων, με συνέπεια να ανεβαίνουν κατά 25% τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και πρότεινε τη δημιουργία εργοστασίου διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και όχι καύσης για να γλιτώσει ο δήμος τα τέλη ταφής, 35 ευρώ τον τόνο που επιβάλλει η Ε.Ε. Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κ. Μπέος, σημείωσε ότι έχουν τοποθετηθεί παντού λάμπες led και δεν υπάρχει  γειτονιά στον Βόλο χωρίς νέο φωτισμό.

Υποστήριξε ότι ο Βόλος έχει λάβει βραβείο ως η πιο καθαρή πόλη και τον συνέκρινε με τη Θεσσαλονίκη. Καταλήγοντας ανέφερε πως το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Γιώργος Στεργίου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.