Να μην καταστραφεί το έργο της Καραμπατζάκη ζητά η επιτροπή κατοίκων

Επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εθνικές Αρχές και υπουργεία

Να σταματήσουν άμεσα οι ενέργειες που έχουν σκοπό την καταστροφή της ανάπλασης της οδού Καραπατζάκη, ζητά με επιστολή της προ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Εθνική Αρχή για το Περιβάλλον, την αρχή για τη Δράση και το Κλίμα και τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος η επιτροπή δημοτών Κραυσίδωνα.

Όπως αναφέρει «ενώ το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει τα 25 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος LIFE και σχεδιάζει μάλιστα συντονισμένες δράσεις με στόχο να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και να προστατεύσει το περιβάλλον, την ίδια ώρα ο Δήμος Βόλου στην Ελλάδα, παίρνει μη ομόφωνες αποφάσεις και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση ενός ζωτικού για την πόλη μας έργου, το οποίο υλοποιήθηκε το 1993-1994 με χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πρόγραμμα LIFE και την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αναβαθμίζοντας κατά κοινή ομολογία την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Η επιτροπή δημοτών απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς θεσμούς να ενεργήσουν άμεσα διότι έχει ήδη δρομολογηθεί η καταστροφή του έργου.

Να ζητήσει την έγκριση της ΕΕ ο Δήμος
Σε απάντηση στην επιστολή της επιτροπής η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος LIFE απάντησε ότι ο κανονισμός ΕΟΝ αριθμ. 1973/92 του συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 σχετικά με τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μέσου για το περιβάλλον (LΙFΕ) προβλέπει στο άρθρο 11, παράγραφος 1 ότι “η Επιτροπή μπορεί να μειώσει, να αναστείλει ή να ανακτήσει το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης υπέρ μιας δράσης εάν διαπιστώσει κατάχρηση ή εάν προκύψει ότι, χωρίς να έχει ζητηθεί η έγκριση της Επιτροπής, η δράση έχει υποστεί σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με το είδος ή με τις προϋποθέσεις εφαρμογής της εν λόγω δράσης”.
Το σχετικό άρθρο δεν προβλέπει ελάχιστη χρονική περίοδο ισχύος (του εν λόγω άρθρου) και επί της αρχής ισχύει και σήμερα. Επίσης, μεταγενέστεροι κανονισμοί LIFE περιέχουν αντίστοιχες προβλέψεις (π.χ. Κανονισμός LIFE II 1404/96, άρθρο 7).

«Από τα παραπάνω πιθανότατα προκύπτει ότι ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση της ΕΕ αποστέλλοντας σχετικό ερώτημα που να συνοδεύεται από ολοκληρωμένο φάκελο έργου τροποποιήσεων που να αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα του έργου LIFE93 ENV/GR/004518 δεν θα υποστούν σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με το είδος του στη διεύθυνση “European Commission, Directorate-General Environment, Unit ENV.E.4 – BU-9 2/1, B – 1049 Brussels, Belgium”, επισημαίνει η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.