Νέα έκδοση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών – Αφιέρωμα στο 1821

Εκδόθηκε ο 22ος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, του επιστημονικού οργάνου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Με την έκδοση αυτή η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών συμμετέχει στην επέτειο των 200 χρόνων από την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο 460 σελίδων, που περιλαμβάνει δεκατρείς εμπεριστατωμένες μελέτες σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι επετειακό και αφορά την επανάσταση του 1821. Η έμφαση δίδεται στη συμμετοχή της Μαγνησίας στον μεγάλο ξεσηκωμό του 1821. Έρχονται στο φως νέα στοιχεία και σπάνια ντοκουμέντα, τα οποία φωτίζουν περισσότερο τα γεγονότα και έτσι διευρύνεται η γνώση γι’ αυτά και εμπλουτίζεται η ελληνική βιβλιογραφία. Γράφουν ο Γεώργιος Γκέκος, («Οι Θεσσαλοί του Αλέξανδρου Υψηλάντη – Θεσσαλική Παρουσία στην Επανάσταση του 1821 στη Μολδοβλαχία»», ο Νίκος Χ. Αποστολίδης («Ο αγώνας του ναυτικού μας το ’21, όπως τον κατέγραψαν δυο φιλέλληνες»), η Ευγενία Κρεμμυδά («Ένα άγνωστο έγγραφο για τον ξεσηκωμό της Μαγνησίας τον Μάιο του 1821»), ο Γρηγόρης Καρταπάνης («Επιχειρήσεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στη Μαγνησία και τον Παγασητικό. Από την Ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως του Γ. Φίνλεϊ σε μετάφραση Αλ. Παπαδιαμάντη»), ο Αριστείδης Παπαδόπουλος («Εργογραφία Μαγνήτων – Θεσσαλών για το Πηλιορείτικο 1821»), η Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου («Δημήτριος – Δανιήλ Φιλιππίδης (1758; – 1832). Μια μεγάλη μορφή της προεπαναστατικής περιόδου. Η σχέση του με το ’21»), ο Γιώργος Κοντομήτρος («Όποιος έχει τη δυνατότητα να συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά») και ο Αντώνης Σμυρναίος («Οι “παιδαγωγίες» του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (1821-1829)»).

Οι μελέτες του δεύτερου μέρους αναφέρονται σε εμβληματικά κτήρια της περιοχής της Μαγνησίας, σε αρχαιολογικούς χώρους, στο λιμάνι κ.λπ. και πλουτίζουν τις γνώσεις μας για την περιοχή της Μαγνησίας. Γράφουν ο Δημήτρης Παλιούρας («Το κτηριακό συγκρότημα του “Ξενοδοχείου της
Γαλλίας”», η Θάλεια Μακρή – Σκοτινιώτη («Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Το οδοιπορικό μιας επέκτασης και οι νέοι εκθεσιακοί χώροι»), ο Νίκος Χ. Αποστολίδης («Κυνός Κεφαλαί»), ο Γρηγόρης Καρταπάνης, «Ο φάρος στο Τρίκερι βιγλάτορας στην είσοδο του Παγασητικού από το 1864») και η Αννίτα Πρασσά σε συνεργασία με την Άλκηστη Σανιδά («Οι πρόσφυγες και η θάλασσα στην πολύβουη “πόλη της σιωπής”»).

Η έκδοση του σημαντικού αυτού τόμου κατέστη εφικτή χάρη στις χορηγίες του συντοπίτη Ομότιμου Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κ. Γεωργίου Γκέκου και του επίσης συντοπίτη πρ. Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Νίκου Αποστολίδη. Τον συντονισμό της ύλης είχε η πρόεδρος της ΕΘΕ κ. Μηλίτσα – Ζαρλή Καραθάνου και την επιμέλεια ο γραμματέας κ. Γιώργος Κοντομήτρος.
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του εξαιρετικού αυτού τόμου μπορούν να απευθύνονται σε βιβλιοπωλεία της πόλης του Βόλου, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά) και στην ταμία της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Ασπασία Ντίνα (τηλ. 2421032932).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.