O Βολιώτης πλαστικός χειρουργός Ευάγγελος Δ. Λάμπρος αναλύει το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί παγκοσμίως την πιο συχνή αισθητική χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο. Εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Μπορεί να διενεργηθεί αυτόνομα, στα άνω ή στα κάτω βλέφαρα ή και σε αμφότερα. Μπορεί επίσης να γίνει σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις των οφθαλμών, της μύτης ή του προσώπου ευρύτερα.

 

Τί συμβαίνει στα βλέφαρά μας;

Η φυσική φθορά από το πέρασμα του χρόνου, η γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το άγχος, η ακτινοβολία και η μακροχρόνια υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο, αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων. Σε ορισμένα άτομα αυτό μπορεί να είναι εμφανές ακόμη και πριν τα 40 έτη.

 

Ποιος ο στόχος της επέμβασης;

Ο σκοπός είναι να αφαιρεθεί η περίσσεια δέρματος και λίπους, η οποία ανευρίσκεται στα βλέφαρα, αντιμετωπίζοντας έτσι τη χαλάρωση των άνω βλεφάρων ή τις «σακούλες» κάτω απ’ τα μάτια. Πετυχαίνουμε έτσι να δώσουμε μια πιο υγιή, νεανική και ξεκούραστη εικόνα στα μάτια. Η όραση των πιο ηλικιωμένων ασθενών με εκσεσημασμένη πτώση των άνω βλεφάρων μπορεί επίσης να βελτιωθεί.

 

Ποια η  διαδικασία ;

Τις περισσότερες φορές μπορεί να διενεργηθεί στο ιατρείο της Πλαστικής Χειρουργικής, υπό τοπική αναισθησία. Η διάρκειά της κυμαίνεται από 40 έως 90 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του αμέσως μετά.

 

Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά;

Υπάρχουν εκχυμώσεις και οίδημα στην περιοχή για λίγες ημέρες. Μπορεί να έχουμε ήπιο πόνο για μερικές ώρες, ο οποίος υφίεται με απλά παυσίπονα.

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποθεραπεία;

Τα ράμματα αφαιρούνται σε μία μόλις εβδομάδα και μπορούμε να επανέλθουμε πλήρως στις δραστηριότητές μας.

 

Ουλές;

Τα βλέφαρα εμφανίζουν άριστη επούλωση με αποτέλεσμα οι μετεγχειρητικές ουλές να είναι δυσδιάκριτες. Βρίσκονται κρυμμένες μέσα στις βλεφαρικές σχισμές στην περίπτωση των άνω βλεφάρων και ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες στην περίπτωση των κάτω βλεφάρων.

 

Υπάρχει αναίμακτη ή χωρίς νυστέρι βλεφαροπλαστική;

Όχι, η βλεφαροπλαστική δεν μπορεί να γίνει αναίμακτα. Διάφορες εναλλακτικές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται, έχουν προσωρινό αποτέλεσμα, σαφώς υποδεέστερο της βλεφαροπλαστικής.

 

Τί δεν μπορεί να κάνει η βλεφαροπλαστική;

Δεν μπορεί να «σηκώσει» τα φρύδια, δεν μπορεί να εξαλείψει τους «μαύρους κύκλους» (υποφθάλμια υπέρχρωση), δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις ρυτίδες στο «πόδι της χήνας» και φυσικά δεν μπορεί να αποτρέψει το φαινόμενο της γήρανσης, που αποτελεί μια μη αναστρέψιμη, φυσιολογική και προοδευτικά εξελισσόμενη διαδικασία.

 

“Οφθαλμοί γαρ των ώτων ακριβέστεροι μάρτυρες”

Ηράκλειτος

  

Ευάγγελος Δ. Λάμπρος

MD, MSc, PhDc

Πλαστικός Χειρουργός

 [email protected]

www.plasticdr.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.