Όχι του Δημοκρατικού Συλλόγου στο ν/σ συγχώνευσης προγραμμάτων απεξάρτητησης

Αντίθετος είναι ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών στο νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα» που προβλέπει κατάργηση – συγχώνευση των προγραμμάτων φορέων και υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης για να ναρκωτικά, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Ο Δημοκρατικός Σύλλογος διοργανώνει μία σειρά δράσεων την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 στο θεατράκι του Αναύρου με κουκλοθέατρο για παιδιά και ταινία με μηνύματα κατά των ναρκωτικών για τους μεγάλους.

Στη συνέντευξη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου η γραμματέας του Συλλόγου, Δέσποινα Ευαγγελινού, εξήγησε τους λόγους που το νομοσχέδιο είναι «απαράδεκτο» και ζήτησε να μην γίνει καμία κατάργηση και συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης, αλλά ενίσχυση και στελέχωση των υπαρχουσών δομών, υιοθέτηση «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης, ενίσχυση των Κέντρων πρόληψης και δημιουργία νέων, καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη, εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία και μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Η Λίλα Πέτρου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ότι «το να εθίζεται κάποιος στα ναρκωτικά σημαίνει υποταγή σε αυτό που δεν σου αρέσει. Δεν είναι ελευθερία να κάνεις στο σώμα σου ό,τι θέλεις, αλλά αυτοκαταστροφή. Το θέμα είναι να μην συμβιβάζεσαι και καθημερινά να συγκρούεσαι με τον καπιταλισμό που φέρνει ακρίβεια, ανεργεία, φτώχεια, ρατσισμό και πολέμους. Το ό,τι χθες ήταν παγκόσμια ημέρα κατά των νακρωτικών δεν σημαίνει κάτι. Εμείς παλεύουμε όλο το χρόνο για να αποτρέψουμε τους πολίτες να πέσουν στα ναρκωτικά».

Τέλος αναφέρθηκε στις δράσεις που οργανώνουν την 1η Ιουλίου στο θεατράκι του Αναύρου. Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα κουκλοθέατρο για παιδιά Α’θμιας Εκπαίδευσης, με την δραματοποίηση του παιδικού παραμυθιού του Λουτσιάνο Μουράτι, «Ο κήπος με τις 11 γάτες» που εξέδωσε το ΚΕΘΕΑ. Το βιβλίο μιλά για μια κοινωνία γάτων και για τα ναρκωτικά με έναν τρόπο που να μπορούν να το αντιληφθούν τα παιδιά. Στη συνέχει θα γίνει ομιλία από στέλεχος του ΚΕΘΕΑ που θα συμμετέχει και στη συνέχεια θα προβληθεί ταινία με ανάλογο θέμα για τους ενηλίκους. Τέλος προσκάλεσαν όλους τους Βολιώτες να παραστούν.
Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης η ταμίας του Συλλόγου Ρίτσα Δάφτσιου και η Μαρία Ρουχά, μέλος του Συλλόγου, φοιτήτρια.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών διεκδικεί:
Καμία κατάργηση-συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων και υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Ολόπλευρη ενίσχυση και στελέχωση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους, προσωπικό, δημιουργία νέων προγραμμάτων θεραπείας τω ν εξαρτημένων με βάση της τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους για τη χρηματοδότησή τους.
Υιοθέτηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης.
Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη.
Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.