Μηχανοκίνητη πορεία και συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ στον Βόλο οι αγρότες της Μαγνησίας, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι τα προβλήματά τους παραμένουν οξυμένα, με την κυβέρνηση να μην προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξή τους.
Η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία Πανεπιστημίου, με τους αγρότες να ζητούν στήριξη από φορείς και σωματεία στον αγώνα που καταβάλλουν. Ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, Θοδωρής Γεωργαδάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ανέφερε ότι η κινητοποίηση έχει να κάνει με όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο, με κυρίαρχο αυτό της ευλογιάς στα κοπάδια. Τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν, ενώ τα χρήματα που αναμένεται να δοθούν θα είναι ψίχουλα μπροστά στην καταστροφή που υπέστησαν. “Τα 15 ευρώ ως αποζημίωση για την αντικατάσταση ζωοτροφών είναι πολύ λίγα, τη στιγμή που παραγωγοί εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες αδιάθετων τριφυλλιών, άχυρων και αναμένεται να μείνουν και καλαμπόκια” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαδάκης. Συνέχισε λέγοντας οι αγρότες του Πηλίου ζητούν να λάβουν πάγια ενίσχυση για κάθε στρέμμα, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγή τους.
“Να πάνε φυλακή οι κλέφτες”
Ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων έκανε αναφορά και στο σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας πως ο πραγματικός αγροτικός κόσμος το είχε καταγγείλει και πως ήταν λογικό και επόμενο να σκάσει σαν φούσκα, ερχόμενο στη δημοσιότητα. Ως προς αυτό το κομμάτι ζήτησε να βγουν όλα τα ονόματα αυτών που εμπλέκονται στη δημοσιότητα και να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει όσο ψηλά και αν βρίσκονται. “Δεν μπορεί να περιλαμβάνει η ρετσινιά τους πάντες. Εμείς θα πληρώσουμε τα κλεψιμαίικα άλλων;” διερωτήθηκε.
Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα με τον συμβολικό αποκλεισμό του Ε-65 και στο Ελευθέριο της Λάρισας. Ζήτησε επίσης να μειωθεί το κόστος παραγωγής με τη θέσπιση του μέτρου για τη διάθεση δωρεάν αγροτικού πετρελαίου, καθώς χρήματα υπάρχουν για να υλοποιηθεί.
Καταλήγοντας ζήτησε να συνδεθεί η παραγωγή με την επιδότηση, με την κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης να αποτελεί μήνυμα προς την κυβέρνηση.
Χ. Σεσκλιώτης: “Μας έχουν συνέχεια στο περίμενε”
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου, Χάρης Σεσκλιώτης, δήλωσε πως προέρχεται από μια περιοχή η οποία πλήττεται από την ευλογιά, με την τελευταία συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό να μην καταλήγει κάπου.
Εμφανίστηκε απογοητευμένος καθώς δεν πήραν συγκεκριμένες απαντήσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση τους κατέβαλε ένα ακόμη πλήγμα με την αναστολή εφαρμογής του μέτρου 5.2 για την αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν από τις πλημμύρες το 2023.
“Εμείς θεωρώντας ότι θα λάβουμε αποζημιώσεις προβήκαμε στην αγορά ζώων, ωστόσο, μείναμε με τα τιμολόγια” υπογράμμισε.
Το πρόβλημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται να τους προσθέσει ένα νέο θέμα, γιατί όπως φαίνεται θα καθυστερήσει η πληρωμή της επιδότησης. “Είμαστε συνέχεια στο περίμενε και έτσι καλούμε όλους τους αγρότες να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο της 24ης Ιουλίου στον Βόλο” κατέληξε.
Ν. Κάπελας: “Ζητούμε να πιαστούν οι κλέφτες”
Ο αντιπρόεδρος των αγροτικών συλλόγων, Νίκος Κάπελας ζήτησε να συλληφθούν όλοι όσοι πήραν παράνομα χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να βγουν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, ώστε να μην τσουβαλιάζεται όλος ο αγροτικός κόσμος.
Παράλληλα κάλεσε τους αρμόδιους να εξετάσουν και τα ποσά που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ με αφορμή τις αποζημιώσεις για τις θεομηνίες, έχοντας καταγγείλει από πέρσι στον υπουργό ότι υπάρχει και εκεί κάτι ύποπτο.
Χρ. Σταμούλης: “Συμπιεσμένες οι τιμές, στα ύψη τα κόστη”
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αϊδινίου, Χρήστος Σταμούλης αναφέρθηκε στην ελαιοπαραγωγή, κάνοντας λόγο για συμπιεσμένες τιμές με τις οποίες πουλάνε το λάδι, ενώ την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί. Είπε πως οι τιμές στο ελαιόλαδο για τους καταναλωτές επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα και επισήμανε πως οι εισφορές που πληρώνουν στον ΕΛΓΑ για φέτος αυξήθηκαν κατά 50%, αναμένοντας τα ποσά που θα λάβουν ως ενίσχυση από τον συγκεκριμένο φορέα. “Όπου υπάρχει χρήμα πέφτουν οι επιτήδειοι και τα αρπάζουν” κατέληξε.
Ευ. Βεργοζήσης: “Στο ένα δέκατο της ζημιάς οι αποζημιώσεις”
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μηλεών, Βαγγέλης Βεργοζήσης, στάθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων του Daniel και του Elias, διατυπώνοντας την απορία γιατί παρατηρήθηκαν τεράστιες αποκλίσεις στα χρήματα που έλαβαν αρκετοί αγρότες, για τα ίδια στρέμματα και καλλιέργειες. “Γιατί για την ίδια ζημιά και έκταση, άλλος πήρε 50, άλλος 100, άλλος 500 και άλλος 1.000;” αναρωτήθηκε. Ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα και κατέληξε λέγοντας πως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν στο 1/10 της ζημιάς που υπέστησαν το 2023.
Γιώργος Στεργίου




























