Περπατώντας σε αρχαίο μονοπάτι από το Σέσκλο προς τον Καντήραγα

Την περασμένη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Βόλου «Ο ΠΑΝ», μια ακόμη εξόρμηση στην περιοχή μας, αυτήν τη φορά όχι μόνο πεζοπορική αλλά και Πολιτιστική.
Όπως έγινε γνωστό, «με γνώμονα τους σκοπούς του Ομίλου, που είναι όχι μόνο η πεζοπορία και η ορειβασία αλλά και η γνωριμία με τα ιστορικά, λαογραφικά και αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, έγινε στα μέλη μας που συμμετείχαν, ξενάγηση στους αρχ. Χώρους Διμηνίου και Σέσκλου, από την ξεναγό κ. Αναστασία Σοφού.
Μετά το τέλος των ξεναγήσεων οι πεζοπόροι- περίπου 50 άτομα- περπάτησαν το μονοπάτι και το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι που ξεκινάει από το Σέσκλο και περνώντας από τη θέση «σουβάλα» και τους «Θόλους» φτάνει μέχρι τον Καντήραγα .
Το μονοπάτι αυτό αποτελεί την αρχαία στράτα (Βελεστινόστρατα) την οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των οικισμών της περιοχής για να βρουν διέξοδο προς το λιμάνι του Καντήρ-Αγά (Χρυσή Ακτή), απ’ όπου διακινούσαν τα προϊόντα τους. Το μονοπάτι έχει μήκος περίπου 10 χιλ. και από αυτά σώζεται το λιθόστρωτο καλντερίμι σε μερικές εκατοντάδες μέτρα κοντά στο Σέσκλο και σε μήκος τριών χιλιομέτρων προς τον Καντήραγα. Κοντά στη θέση “Σουβάλα” (λακούβα με νερό, μικρή λίμνη) υπάρχουν πέτρινα, θολωτά κτίσματα με τετράγωνη βάση, που ονομάζονται “Θόλοι” ή “θολάρια”. Το πότε χτίστηκαν δεν είναι γνωστό, μάλλον στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκες προϊόντων, για να μεταφερθούν από εκεί πιο εύκολα προς την μόνη οδό από το Σέσκλο προς τη θάλασσα από τους παλαιούς κατοίκους των γύρω οικισμών αλλά και ως κατοικίες για να προφυλαχθούν από τα καιρικά φαινόμενα.
Ο δρόμος αυτός που περπάτησαν οι πεζοπόροι μας, που πιθανόν «πάτησε» πάνω σε αρχαίο δρόμο, εικάζεται ότι ήταν έργο του Βελή Πασά, γιου του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, που διαφέντευε την περιοχή του Αλμυρού και της Αγχιάλου. Ο Βελή Πασάς ίδρυσε στην περιοχή Τσιγκέλι οικισμό, από διάσπαρτους πληθυσμούς της περιοχής του Αλμυρού και λειτούργησε τελωνείο ώστε να έχει υπό τον έλεγχό του τους αγρότες της περιοχής. Πριν το 1817 ίδρυσε και τον οικισμό Καινούριο. Η ίδρυση των δύο οικισμών σχετίζεται με τη μεταφορά σιτηρών, που προορίζονταν για τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, μέσα από ένα βατό και ασφαλές οδικό δίκτυο, που κατέληγε σε κάποιο λιμάνι και που ήταν απαλλαγμένο από τον φορολογικό έλεγχο της Υψηλής Πύλης. Είναι φυσικό να ήταν επομένως το καλντερίμι αυτό, ο δρόμος διεξόδου προς τη θάλασσα.
Μέχρι το 1955 δεν υπήρχε συγκοινωνία από και προς το Σέσκλο. Ο δρόμος αυτός ήταν η μόνη οδός μεταφοράς όλων των προϊόντων που παράγονταν στην περιοχή του Σέσκλου.
Έτσι αντιλαμβάνεται κανείς τη σπουδαιότητα αυτής της …στράτας που την όμορφη διαδρομή της στο καλντερίμι, στο μονοπάτι και στο μικρό φαραγγάκι απόλαυσαν τα μέλη του Φυσιολατρικού Ομίλου την περασμένη Κυριακή.
(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την : Ερευνητική εργασία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Φοιτήτρια: Φωτεινή-Ηλιάνα Χατζηκυριάκου Επιμελητής: Δημήτρης Φιλιππιτζής Θέμα «Θολωτές, πέτρινες κατασκευές στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Μαγνησία» (Βόλος 2013)
Ακόμη περισσότερες πληροφορίες βρίσκουμε στο βιβλίο του Κ. Σακαβάλα “Φως στους Θόλους”».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.