Πολλά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, πολύ μικρή η συμμετοχή

Πολλά είναι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, για το νεογνό και τη μητέρα αλλά η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μικρή, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Υγείας Βόλου σήμερα στο Μεταξουργείο.
Όπως επισημάνθηκε η φύση της γυναίκας, παραμένει να είναι γυναίκα και μ’ αυτό το ρόλο, επωμίζεται το ρόλο της μητέρας, που θα τον έχει εφ’ όρου ζωής. Επίσης ποσοστό 90% των γυναικών επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό, αλλά επειδή στη συνέχεια ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα, το ποσοστό αυτό πέφτει.

Η μαία του Κ.Υ. Βόλου Ευαγγελία Μαράκη, οι γυναίκες δεν έχουν διδαχτεί τον σωστό τρόπο του θηλασμού, με αποτέλεσμα να χρειάζονται υποστήριξη και κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις και οδηγίες, από γυναικολόγους, παιδιάτρους και κυρίως από τις μαίες.

Η Πολυτίμη Κάκκα, επίσης μαία, τόνισε ότι το βασικότερο όφελος του μητρικού θηλασμού για τη γυναίκα, είναι ότι την προστατεύσει σε ένα ποσοστό 40%, από καρκίνο του μαστού. Επίσης, ο θηλασμός βοηθάει τη γυναίκα να χάσει γρηγορότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης, καθώς η ημερήσια απώλεια είναι περίπου 350 θερμίδες και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή επιτυγχάνει πολύ γρήγορα την απώλεια του βέρους.

Η Μαρία Καραγιάννη, μαία, τόνισε ότι τα οφέλη για τα μωρά αρχίζουν από τη στιγμή που το παιδί θα έρθει σε επαφή με τη μητέρα και μέσα από τα πρωτόγαλα, παίρνει αντισώματα, που του δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον της ζωής που ήρθε. Σε ότι αφορά τη θρέψη, η φύση έχει φροντίσει να υπάρχει πλήρη αντιστοιχία, μεταξύ της ποσότητας παραγωγής γάλατος της μητέρας και της χωρητικότητας του στομάχου του εμβρύου, που δεν είναι περισσότερο από 7 ml και οι συχνοί θηλασμοί θα εξασφαλίσουν την καλή επικοινωνία μεταξύ μητέρας και παιδιού, την ισορροπία στην παραγωγή και την ψυχολογική υποστήριξη από την επαφή του παιδιού πάνω της.

Η Έφη Μπουκουβάλα, μαία στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, η γυναίκα στην περίοδος της εγκυμοσύνης και όταν γεννήσει, αισθάνεται πιο πολύ γυναίκα, διότι οι ορμόνες με τον θηλασμό εξισορροπούνται στο σώμα της, αυξάνεται η προλακτίνη, που είναι η ορμόνη που αφορά την παραγωγή γάλακτος. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι η γυναίκα αισθάνεται περισσότερο μαμά, αλλά μπορεί να είναι και γυναίκα ταυτόχρονα.

Η Ελευθερία Εμμανουήλ, μαία στο Κέντρο Υγείας Βόλου μίλησε για τη σύνθεση του μητρικού γάλατος, το οποίο πέρα από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, νερό, ανόργανα άλατα, οξέα, αλβουμίνες, περιέχει ανοσοσφαιρίνες, με αποτέλεσμα στο νεογνό, από τις πρώτες μέρες της ζωής του να διαθέτει φυσική ανοσία στις ασθένειες και στις λοιμώξεις, κάτι που είναι αναντικατάστατο. Ακόμη τόνισε ότι το μητρικό γάλα τροποποιείται κατά τη διάρκεια της ελλοχίας, ανάλογα με τις ανάγκες του νεογνού.
Η μαία τόνισε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για έξι τουλάχιστον μήνες μετά τη γέννηση συστήνεται αποκλειστικά μητρικός θηλασμός, από έξι μηνών μέχρι ενός έτους πρωί και βράδυ, ενώ αν η γυναίκα και το μωρό θελήσουν ο θηλασμός μπορεί να γίνει μέχρι να το θέλουν ο ένας και ο άλλος, μέχρι και 3-4 χρονών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.