Πολλές ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων της Μαγνησίας

Τι λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του νομού για το μεγάλο αυτό θέμα

Μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις σε πολλά σκευάσματα φαρμάκων αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στη Μαγνησία αλλά και σε όλη την χώρα. Για το εν λόγω θέμα τοποθετήθηκε με επιστολή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας επισημαίνοντας πως το πρόβλημα των ελλείψεων ξεκίνησε από τις αρχές του 2010 με την έλευση των μνημονίων και τη μεγάλη πτώση των τιμών των φαρμάκων. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να βρισκόμαστε σήμερα στην κατάσταση να υπάρχουν φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά ή να μειώνεται αισθητά η κυκλοφορία τους από την ελληνική αγορά ή ακόμη και να αποσύρονται από την κυκλοφορία τους.

Το 2010 ο Σύλλογος είχε τονίσει σε όλους τους τόνους ότι ενόψει των μέτρων που θα ελάμβαναν οι κυβερνήσεις την περίοδο εκείνη θα έπρεπε να προσέξουν τον τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων ώστε να παραμείνει το φάρμακο σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπορικό είδος.

“Οι πολύ χαμηλές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στη χώρα μας το καθιστούν ελκυστικό για τις εξαγωγές. Συνέπεια αυτών των εξαγωγών, δημιουργούνται τα προβλήματα ελλείψεων για όλη την ελληνική αγορά και ειδικά τώρα εν μέσω πανδημίας να υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση αυτών.

Η πολιτεία οφείλει να δρομολογήσει ενέργειες τέτοιες που θα διασφαλίσουν την ομαλή διάθεση των φαρμάκων στους πολίτες, θέτοντας κανόνες που θα αφορούν τόσο στην ακριβή καταγραφή των ελλείψεων όσο και στον περιορισμό των εξαγωγών, όπου η ίδια κρίνει ότι είναι αναγκαίες”, αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας πριν δύο χρόνια είχε αποφασίσει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσσαλικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους τόσο στην καταγραφή των ελλείψεων σε επίπεδο Θεσσαλίας όσο και στην πίεση προς την πολιτεία για την εξεύρεση λύσης, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προτείνει προς τον ΕΟΦ τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας καταγραφής των ελλείψεων των φαρμάκων.

“Είναι η ώρα η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να επιλυθεί το μείζον αυτό θέμα. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά την αξία του Έλληνα φαρμακοποιού σαν σύμβολο για ζητήματα που αφορούν στην υγεία τους”, καταλήγει η επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου η οποία αναδεικνύει το μείζον αυτό ζήτημα και ενημερώνει τους πολίτες για ποιο λόγο δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.