Άμεση στήριξη και ενίσχυση του Νοσοκομείου Βόλου

Κινητοποίηση γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων αλλά και εκπροσώπων Σωματείων

Παρά τις απαγορεύσεις και τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία μας με τις συγκεντρώσεις πολλών ανθρώπων σε ένα σημείο, πολυπρόσωπη ήταν η σημερινή συγκέντρωση, αλληλεγγύης στο σύστημα δημόσιας υγείας που έγινε στην είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου, αρκετοί από τους συγκεντρωμένους δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες και σε μια συμβολική κίνηση ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Παύλος Μαλινδρέτος τους μοίρασε μάσκες μιας χρήσης.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων μικρών κομμάτων και άλλων αλληλέγγυων, όπως και οι συνδικαλιστές γιατροί και εργαζομένων, ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιάννης Ντόκος και ο πρώην διοικητής Ματθαίος Δραμητινός.


Ο Παύλος Μαλινδρέτος πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι είναι συγκινητική η αντιπροσωπευτική παρουσία των συμπολιτών από τα Σωματεία, είπε ότι οι γιατροί κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια εδώ και δύο μέρες να μην πάει κόσμος στο Νοσοκομείο, για αποφυγή συγχρωτισμού.
Ο γιατρός ευχαρίστησε όλους για τη συμπαράσταση και ανέφερε ότι είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τους λειτουργούς των δημόσιων νοσοκομείων.

«Αυτό που χρειάζεται το δημόσιο νοσοκομείο είναι στήριξη, στελέχωση και πρέπει αυτό να γίνει άμεσα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποτελέσει αφορμή η ίωση με τον ιό Covid ή οποιαδήποτε άλλη ίωση για να ανοίξει η κερκόπορτα και να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και να γίνουν σχέσεις ιδιωτικού τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών είπε ότι δεν πρέπει να καθυστερούν άλλο οι μόνιμες προσλήψεις, τόσο από την προηγούμενη, όσο και από την νυν κυβέρνηση. Οι ανάγκες, τόνισε, είναι πολύ μεγάλες, και τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν λειτούργησαν οι fast track προσλήψεις που αναμενόταν μέχρι τον Απρίλιο, όπως είχαν υποσχεθεί και τόνισε ότι τώρα πρέπει να επιταχύνουν.

Ο κ. Μαλινδρέτος ευχαρίστησε τους γενικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας που κάνουν εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και πρόσθεσε ότι αυτό δεν φτάνει. «Όντως έχει έρθει νοσηλευτικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας και με έκτακτες προσλήψεις, αλλά το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, διότι πλην των δύο Παθολογικών Κλινικών που λειτουργούσαν, τώρα λειτουργεί και επιπλέον δομή που φιλοξενεί τα ύποπτα κρούσματα, κάτι όπως που δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προσωπικό, ούτε εξαντλώντας το υπάρχον προσωπικό», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Χαυτούρας, μέλος της Διοίκησης των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε ότι η υποστελέχωση και η αποδόμηση του Νοσοκομείου κρατάει χρόνια και προειδοποίησε ότι πάμε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Όπως είπε, σ’ αυτή τη συγκυρία, αντί οι κυβερνώντες να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας γενναία, το μόνο που κάνουν είναι να κοροϊδεύουν τους υγειονομικούς.
Ο γιατρός είπε ότι αντί για 14 προσλήψεις γιατρών που περιμένει το νοσοκομείο πρέπει να γίνουν 34 για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες, στρέφεται σε ιδιώτες με μπλοκάκι και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να σταματήσει η πλήρης κατάργηση του δημόσιου συστήματος υγείας.


Οι εργαζόμενοι
Ο Ντίνος Μηνδρινός πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο είπε ότι η παγκόσμια ημέρα υγείας είναι αφιερωμένη σε όλο το υγειονομικό προσωπικό που δίνει μάχη στην πρωτοφανή πανδημία που ζούμε.
Ζήτησε την υπομονή όλων και επανέλαβε το πάγιο αίτημα, ο οργανισμός να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.
Όπως είπε, όλες οι προσλήψεις είναι με επικουρικό προσωπικό, που είναι σημαντικό που γίνεται, αλλά θα το βρούμε μπροστά μας, ενώ πρόσθεσε ότι «για να πολεμήσουμε δεν είναι άλλο από μέσα ατομικής προστασίας που είναι δυσεύρετα που είναι υποχρέωση του Νοσοκομείου για να δώσουμε τη μάχη με την πανδημία».

Τα Σωματεία
Ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», είπε ότι τα Σωματεία στηρίζουν και είναι αλληλέγγυα στην απόφαση της Ομοσπονδίας Γιατρών για την κάλυψη όλων των κενών στις δομές υγείας σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και παράλληλα διεκδικούμε ως εργατικά Σωματεία ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, κάτι που η εργοδοσία δεν το έχει κάνει.
Ο Κ. Στεργίου είπε ότι σε πολλές βιομηχανίες τα μέτρα προστασίας είναι από υποτυπώδη ως ανύπαρκτα και πρόσθεσε ότι σ’ αυτή την πανδημία οι προτάσεις των ειδικών πρέπει να γίνουν πράξη από την εργοδοσία, διότι κωφεύει.

«Καταγγέλλουμε συγκεκριμένες εργοδοσίες στην περιοχή του Βόλου, που αρνούνται να απομακρύνουν ευπαθείς ομάδες από τον χώρο παραγωγής, που μεταφέρουν το προσωπικό με λεωφορεία στα οποία συνωστίζονται 40 και 50 άτομα και επιδιώκουν να φορτώσουν τα βάρη της πανδημίας στους εργαζόμενους, όπως έκανε η Sovel, που ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου και έβγαλε το προσωπικό σε διαθεσιμότητα», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ο Κ. Στεργίου είπε ότι τα Σωματεία διεκδικούν τα πληρωθούν όλο το μηνιάτικο οι εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων που δουλεύουν ή έκλεισαν οι επιχειρήσεις με την ΠΝΠ, να καταβληθεί το δώρο Πάσχα στην ώρα του και σε όλους τους εργαζόμενους, να τηρηθούν όλοι οι όροι ασφαλείας σε κάθε εργοστάσιο.
Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν τα Σωματεία για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αλλά και την επόμενη μέρα.

Ο Δημ. Μαργετάκης πρόεδρος Συλλόγου Διοιηκτικού προσωπικού του Π.Θ. ανέφερε ότι η ατομική ευθύνη που επικαλείται η κυβέρνηση δεν αρκεί, είναι ανεπαρκής και λειψή αν δεν συνοδεύεται από την κρατική ευθύνη για την κάλυψη αναγκών εκεί που δίνονται οι μάχες στα νοσοκομεία και Κ.Υ. «Εμείς σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα Νοσοκομεία ενίσχυση των Κ.Υ. για 24ωρη λειτουργία και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, γιατρούς και κλινικές» τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαράδεκτο σήμερα που δίνεται πόλεμος άλλοι να ρισκάρουν τη ζωή τους και άλλοι να μοσχοπωλούν κερδοσκοπώντας διαγνωστικά τεστ και κλίνες ΜΕΘ που έπρεπε να είναι 3.500 και υπάρχουν γύρω στις 700, κάτι που δείχνει τη γύμνια του συστήματος.

Η Γλυκερία Πέτρου αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών είπε ότι και οι γυναίκες βρέθηκαν στην κινητοποίηση, για να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή των γιατρών και τα δίκαια αιτήματά τους. Επίσης είπε ότι με την παρουσία τους στην εκδήλωση, δείχνουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να μιλήσουν σε συνάνθρωπο ή για κάποια πρακτική δουλειά, γιατί σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο για να τις ξεπεράσουμε, διότι μετά την πανδημία, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, δυνατοί και οπλισμένοι, ενάντια στην κυβέρνηση και τα αφεντικά, που θέλουν να καταρρακώσουν τα δικαιώματά μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.