Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ- Ένωση Καταναλωτών: «Η ακρίβεια φτωχοποιεί τα ελληνικά νοικοκυριά»

Δημιουργείται μια νέα γενιά χρεών, εξαιτίας των αυξήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο

Για φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών εξαιτίας των αυξήσεων της ενέργειας αλλά και των βασικών ειδών διατροφής έκανε λόγο η  δικηγόρος και -Η Ποιότητα της Ζωής- κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, που βλέπουν το εισόδημά τους σταθερό και τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα. Ειδικά όπως τονίστηκε, όταν μιλούμε για μισθούς και συντάξεις των 500, 600 και 700 ευρώ κατά μέσο όρο.

Όπως τόνισε η κ. Καλαποθαράκου μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό εάν θα μπορέσουν τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα, τη στιγμή που μαστίζονται καθημερινά ιδίως με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ πολλοί λένε ότι ο  λογαριασμός είναι μεγαλύτερος από τη σύνταξη και δεν μπορούν να τον πληρώσουν  και σε αυτό τον αυξημένο λογαριασμό, θα έχει κι ο επόμενος και ο μεθεπόμενος.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

«Συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή»

«Βλέπουμε ότι συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή με δεδομένο ότι το εισόδημά του είναι σταθερό και όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παρουσιάζουν μια ραγδαία αύξηση,  πολλές φορές αδικαιολόγητη. Είναι μια γενικευμένη κατάσταση της ακρίβειας που πλήττει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό πλέον και το φτωχοποιεί και δεν βλέπουμε εύκολα ούτε λύσεις, ούτε διεξόδους. Εάν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση κυβερνητική δεν διορθώνονται τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ίδια τόνισε πως εκτός από τις τιμές και τις αυξήσεις στην ενέργεια υπάρχουν και άλλες στρεβλώσεις σε όλες τις αγορές είτε είναι ενέργεια, είτε επικοινωνίες, είτε τράπεζες, καθώς επεσήμανε πως παντού υπάρχουν χρεώσεις προμηθειών, ρήτρες αναπροσαρμογής, τη στιγμή που και το ίντερνετ είναι ακριβό και το ψωμί και το λάδι.

«Όλα έχουν αυξηθεί σε διψήφια νούμερα και από την άλλη παραμένουν σταθεροί οι μισθοί, οι συντάξεις μην πούμε και μειούμενα», σχολίασε και συμπλήρωσε πως σε λίγο θα έρθουν και οι πλειστηριασμοί, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να βάλλεται από χίλιες μεριές και να βρίσκεται σε μια αδιέξοδη κατάσταση  με τις άμυνές του να είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

«Αυτό που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής είναι να καταγγέλλει»

«Αυτό που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής είναι να καταγγέλλει . Αυτή τη στιγμή ο λόγος μας είναι καταγγελτικός απέναντι στην πολιτεία μήπως και ακούσουν και πάρουν κάποια μέτρα και λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι αισχροκερδούν σε βάρος του καταναλωτή. Ας μην γελιόμαστε,  υπάρχουν πολύ μεγάλες στρεβλώσεις και δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε όλες τις αγορές, με αποτέλεσμα όλα αυτά να τα πληρώνει ο καταναλωτής. Έχουμε καταγγείλει κι εμείς ως ΕΚΠΟΙΖΩ ότι οι προμηθευτές ενέργειας ακόμη και τα συμβόλαια με σταθερή χρέωση στην κιλοβατώρα, τα μετέτρεψαν μονομερώς με ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή με κυμαινόμενη χρέωση.

Αυτό είναι ανήκουστο και δεν παρεμβαίνει κανείς, δεν τιμωρεί παραδειγματικά κανέναν που έχει μια απολύτως παραβατική συμπεριφορά», υπογράμμισε η κ. Καλαποθαράκου.

Χρειάζονται μόνιμα μέτρα

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τονίζοντας πως αυτά έχουν επιδοματικό και προσωρινό χαρακτήρα και παρέχουν μία προσωρινή ανακούφιση στα ελληνικά νοικοκυριά περιορισμένη. «Είναι ψίχουλα μπροστά στις αυξήσεις που έχουν γίνει. Δεν καλύπτουν ούτε το 50% της αύξησης των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε η κ. Καλαποθαράκου και σημείωσε πως η επιδοματική πολιτική ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με 9 ευρώ ανά λογαριασμό και τώρα έχει φτάσει τα 70.

«Χρειαζόμαστε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Γιατί δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης; Γιατί δεν παγώνει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όπως το λάδι, το ψωμί, στα γαλακτοκομικά στα αγαθά που μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς κάθε εβδομάδα; Χρειάζονται τέτοια μέτρα, που πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν πάρει για να ανακουφίσουν τους καταναλωτές και να περιορίσουν τις αυξήσεις που όλοι βιώνουμε», αναρωτήθηκε.

Πολλές καθυστερήσεις στην πληρωμή δανείων

Η κ. Καλαποθαράκου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τις καθυστερήσεις στις πληρωμένες των δανείων υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να γίνει αναστολή των πλειστηριασμών και όχι μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά.

« Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στην πληρωμή των δανείων και δημιουργείται μία νέα γενιά χρεών που έχει να κάνει με τους λογαριασμούς ενέργειας κι εκεί χρειάζεται μια πολιτική για να αντιμετωπιστεί το θέμα, γιατί κανείς δεν πρέπει να απωλέσει αυτό το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.