Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας: «Χωρίς στήριξη τα μισά καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν»

Φοβούνται τα χειρότερα οι επαγγελματίες των συναφών κλάδων

Η κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών της Εστίασης ενισχύεται, ειδικά από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι τα καταστήματα των συναφών κλάδων θα μπορούν να λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας,  Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η καθυστέρηση του ανοίγματος αλλά και οι περιορισμοί στη χρήση χώρων δεν θα επιτρέψουν σ’ ένα μεγάλο ποσοστό καταστημάτων να λειτουργήσουν ξανά.

Το 50% των καταστημάτων εστίασης έχει μόνο εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Το υπόλοιπο 30% έχει έναν χώρο 15-20 τμ. Όταν λέμε ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά, μιλάμε για ένα, το πολύ δύο τραπέζια. Μπορεί ένα μαγαζί λειτουργώντας με το 30% της εξωτερικής χωρητικότητας να επιβιώσει, έχοντας ήδη 2,5 μήνες με κρατική εντολή κλειστό, και με χρέη όπως είναι τα ενοίκια και τα πάγια, χιλιάδων ευρώ; Έχοντας όλα αυτά ο καθένας και περιμένοντας τα 800 ευρώ, που είναι 533 τον μήνα και μοιράζονται αν υπάρχουν και συνέταιροι, έχει κάποιος έναν κουμπαρά. Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να σηκώσουμε τέτοιο βάρος χωρίς καμία βοήθεια από την κυβέρνηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Κρίνοντας τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, ο πρόεδρος του συλλόγου Εστίασης κρίνει ότι αυτά δεν επαρκούν. Από τη μία την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορούν να την πάρουν οι περισσότεροι, αφού δεν πληρούν τα κριτήρια, από την άλλη οι σχέσεις με τις τράπεζες δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλές, οπότε δεν είναι σε θέση να λάβουν και το 25% του τζίρου του 2019 με κρατική εγγύηση.  «Μένει ένα 40% του ενοικίου αλλά είναι τόσο υψηλά τα ενοίκια που επί 2,5 μήνες μαζεύονται χιλιάδες ευρώ» τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Τι ζητούν λοιπόν οι επαγγελματίες στην Εστίαση; «Μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας, ώστε αυτό που θα μείνει να πέσει στην παραγωγή. Επιδότηση σοβαρή και πραγματική χωρίς όρους, και επιδότηση στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Σε βάθος χρόνου 12 μηνών» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Τέλος, ο κ. Στεφάνου έθεσε επιπλέον βάσεις στη συζήτηση. «Αν δεν έκλεινε η Εστίαση θα ξέφευγε το θέμα του κορωνοϊού και θα κατέρρεε το σύστημα Υγείας. Επίσης η Εστίαση είναι ένα σοβαρό οικονομικό κομμάτι κάθε μήνα για την Κυβέρνηση, οπότε θα υπάρχει πρόβλημα αν κλείσει» επεσήμανε.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.