Κατά 60% μειώθηκαν οι δωρεές στο Ορφανοτροφείο λόγω της υπόθεσης της “Κιβωτού”

Στο εξωδικαστικό συμβιβασμό οι οφειλές του ιδρύματος προς ΕΦΚΑ και Εφορία

Μεγάλο αντίκτυπο και στο Ορφανοτροφείο Βόλου είχε η υπόθεση της “Κιβωτού”, καθώς όπως ανέφερε σήμερα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κώστας Θεοδώρου οι δωρεές μειώθηκαν κατά 60%. Στο μεταξύ, ο ίδιος ανακοίνωσε την επιτυχή κατάληξη μίας μεγάλης προσπάθειας για την ένταξη στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό των οφειλών του Ορφανοτροφείου σε ΕΦΚΑ και Εφορία, τονίζοντας ότι τα 576.000 ευρώ εντάχθηκαν σε σχετική ρύθμιση. Ο κ. Θεοδώρου διευκρίνισε ωστόσο ότι «χωρίς κρατική επιχορήγηση δεν πετυχαίνουμε τα οφέλη του εξωδικαστικού συμβιβασμού και θα αναγκαστούμε, ενώ ήμουν αντίθετος έξι χρόνια, να προχωρήσουμε σε πωλήσεις ακινήτων του ιδρύματος».

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, επεσήμανε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση το Ορφανοτροφείο γίνεται Νομικό Πρόσωπο Προστασίας Παιδιού, που ναι μεν είναι θετικό, ωστόσο προϋποθέτει την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και ορκωτού λογιστή, που μεταφράζονται σε 30.000 € ετησίως, χωρίς κρατική επιχορήγηση.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος τόνισε ότι, μετά τον σάλο που ξέσπασε με την «Κιβωτό του Κόσμου», οι δωρεές προς το Ορφανοτροφείο έχουν σημειώσει πτώση 60%, ενώ είπε ότι με νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο το ίδρυμα μπορεί να φιλοξενεί 20 παιδιά, το ανώτερο, ηλικίας 6 ως 18 χρονών.
Όσον αφορά στα έσοδα του ιδρύματος προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων δωρεές στο Ορφανοτροφείο, από τις δωρεές και από τα κρατικά λαχεία, που δίνεται επιχορήγηση 7000 €/ετησίως.

Ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε 240 μηνιαίες δόσεις ποσού 576.000 €. Συγκεκριμένα έγινε ρύθμιση 240 δόσεων των 1713,40 € στον ΕΦΚΑ και 675,63 € στην Εφορία. Επιπλέον είπε ότι παράλληλα τρέχουν και να νέα έξοδα που είναι ο φόρος εισοδήματος για τα ενοίκια και ο νέος ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται σε 20.000 €.
«Σ’ αυτό το δρόμο που άνοιξε η κουβέντα εδώ και έναν χρόνο, ο πρώτος που ήρθε κοντά μας ήταν ο άνθρωπος, επιστήμονας και βουλευτής Θανάσης Λιούπης, που επιχείρησε να αλλάξει τον εξωδικαστικό νόμο στη Βουλή, για να υπαχθούν και τα ιδρύματα της χώρας», τόνισε ο κ. Θεοδώρου, που είπε ότι συμπαραστάτης ήταν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλος, που πίστεψε το δίκαιο αίτημα.
Ο πρόεδρος είπε ότι το ίδρυμα πρέπει να ενταχθεί και να σταθεί στη διαδικασία με οικονομική συνέπεια, γιατί είναι μια δεύτερη ευκαιρία, ώστε η διοίκηση να ασχοληθεί με τη λειτουργία του.

Ο κ. Θεοδώρου είπε ακόμη ότι εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων παιδικών προστασίας από ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ξεκαθαρίζει ότι το Ορφανοτροφείο είναι Νομικό Πρόσωπο Προστασίας Παιδιού και πλέον δεν έχει σχέση με τη λειτουργία του πριν, που βασιζόταν σε Βασιλικό Διάταγμα. Ο πρόεδρος είπε ότι πρέπει να ετοιμαστούν τα έγγραφα για να ενταχθεί εκεί το ίδρυμα.
Ωστόσο είπε ότι η ΚΥΑ αναφέρει ότι για να ενταχθεί ένα ίδρυμα χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού, νομικό σύμβουλο, κοινωνική λειτουργό (για περιπτώσεις αναδοχής), ενώ ζητά ορκωτό λογιστή για τα οικονομικά του ιδρύματος, τα οποία συνεπάγονται 30.000 € επιπλέον κόστος για το Ορφανοτροφείο, που μάλιστα δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι χωρίς κρατική επιχορήγηση δεν πετυχαίνουμε τα οφέλη του εξωδικαστικού συμβιβασμού και θα αναγκαστούμε, ενώ ήμουν αντίθετος έξι χρόνια, να προχωρήσουμε σε πωλήσεις ακινήτων του ιδρύματος», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.