Σε ετοιμότητα Πυροσβεστική, υπηρεσίες και Δήμοι για την αντιπυρική περίοδο

Όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Σε ετοιμότητα βρίσκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα σώματα ασφαλείας, υπηρεσίες, φορείς και εθελοντές ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών».
Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η κατάσταση ετοιμότητας και η ανάγκη για συνεργασία όλων, με βάση το σχέδιο «Ιόλαος», ενώ για άλλη μια φορά τονίστηκε η υποστελέχωση των Δήμων, η υποχρηματοδότηση και τα προβλήματα που υπάρχουν με τον καθαρισμό κυρίως των ιδιωτιών εκτάσεων, όπου η βλάστηση είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Συντονιστής της σύσκεψης που έγινε με τηλεδιάσκεψη ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γρηγόρης Ιγγλέσης που αναφέρθηκε στα μέσα που διαθέτει η Πολιτική Προστασία, στο σημαντικό ρόλο των αεροπορικών δυνάμεων στην κατάσβεση.
Από τη σύσκεψη προκύπτει ότι στην 111 Πτέρυγα Μάχης Ν. Αγχιάλου, φέτος το καλοκαίρι θα σταθμεύουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου Ericsson.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, που τόνισε πως χρειάζεται πρόληψη και επαγρύπνηση από όλους.

Στις ενέργειες που έχουν γίνει από την περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γρηγόρης Ιγγλέσης, τονίζοντας όμως την υποστελέχωση των υπηρεσιών.
Όπως είπε, το προσωπικό που διαθέτει η ΠΕ Μαγνησίας είναι ελάχιστο: τρεις χειριστές μηχανημάτων εκ των οποίων οι δύο σε ηλικία σύνταξης και δύο οδηγοί φορτηγών. Η ΠΕ Μαγνησίας, πάντως, έχει φροντίσει να ενεργοποιήσει τα μητρώα μηχανημάτων ιδιωτών, τα οποία θα μπορούν σε έκτακτες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν και οι δήμοι. Επιπλέον, έχουν εξασφαλιστεί ετήσιες πιστώσεις 500.000 ευρώ και έχουν διατεθεί 40.000 ευρώ για καθαρισμό χόρτων και ερεισμάτων στις Σποράδες.
Για κοπή χόρτων, άρση καταπτώσεων, καθαρισμό ερεισμάτων και αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαγνησίας εξασφαλίστηκε ποσό 700.000 €, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για καθαρισμό ερεισμάτων, προϋπολογισμού 300.000 €.

Η ΠΕ Μαγνησίας επίσης, συνέχισε ο κ. Ιγγλέσης, έχει καταγράψει όλα τα ρέματα που υπάρχουν στον νομό και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες καθαρισμού τους.
«Αγκάθι» πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ιγγλέση, παραμένει η μεταφορά μηχανημάτων και προσωπικού στα νησιά, καθώς δεν έχει διατεθεί στον νομό αρματαγωγό, όπως είχε ζητηθεί. Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία ότι το υπουργείο Άμυνας με τον σχεδιασμό για τα τρία αρματαγωγά που θα σταθμεύσουν μόνιμα στο λιμάνι του Βόλου, θα δώσει λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε τον ρόλο των αεροπορικών δυνάμεων στην πυρόσβεση, ειδικά στις δύσβατες περιοχές. Ανακοίνωσε πως από τις αρχές Ιουνίου δύο cannadair θα σταθμεύσουν μόνιμα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, ενώ θα συνδράμουν εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, ρωσικά και καναδικά αεροσκάφη, καθώς και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Ανησυχία για τα περιαστικά δάση
Ο συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας ταξίαρχος Ευάγ. Φαλάρας έκανε έκκληση στους Δήμους να εφαρμόσουν τα σχέδια και έθεσε το θέμα της μεταφοράς των οχημάτων προς τα νησιά με έκτακτο τρόπο, αν παραστεί ανάγκη. Ζήτησε συνδρομή Περιφέρειας και Δήμου για να κατασκευαστεί ξανά το πυροφυλάκιο της Γορίτσας και ευχαρίστησε τους εθελοντές, λέγοντας ότι τους χρειάζονται και θα είναι σε συχνή επικοινωνία.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της πυροσβεστικής, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τα περιαστικά δάση, έπειτα και από τον πρόσφατο εμπρησμό του πυροφυλακίου στη Γορίτσα.
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, πύραρχος Γιώργος Βλόντζος, ζήτησε από τους δήμους να ξεκινήσουν άμεσα των καθαρισμό τους, ενώ τόνισε πως και οι πολίτες έχουν ευθύνη να καθαρίζουν και προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο διοικητής της Π.Υ Βόλου, πύραρχος Βαγγέλης Λιακόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πυροσβεστική δύναμη. Είπε ότι υπάρχουν 17 περιπολικά σε ανάπτυξη, εκ των οποίων τα επτά στα νησιά των Σποράδων, και 92 πυροσβέστες.

Εκ μέρους του Λιμεναρχείου Βόλου ο Χρήστος Ανδριάκης πλωτάρχης, ανέφερε ότι υπάρχει ετοιμότητα σε προσωπικό και θαλάσσια και χερσαία μέσα για οποιαδήποτε συνδρομή χρειαστεί από την Πυροσβεστική.

Στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών δεσμεύτηκαν ότι θα συνδράμουν ο Στρατός και η Αεροπορία.

Ο Άγγελος Χατζηαγγέλου για την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση με την Πυροσβεστική, συνεκπαίδευση για τους χειριστές μηχανημάτων, καθαρίστηκαν το στρατόπεδο και τα πεδία βολής. Θα βγει εντολή για μικτό περίπολο στο Πήλιο και όταν οι δείκτες στο 4 (ένα περίπολο στο Βόρειο και ένα στο Νότιο Πήλιο), ενώ περίπολο θα υπάρχει περίπολο και στα Μελισσάτικα.

Ο Ευστ. Παναγιώτου της 111 ΠΜ, ανέφερε ότι η μονάδα θα υποδεχτεί δύο Canadair και ένα ελικόπτερο Ericsson, ενώ θα υπάρχουν περίπολα, τόσο για ενίσχυση του Στρατού, όσο στην ομάδα και στην περιοχή του Αλμυρού, συνεργασία με το Π.Κ. Δρυμώνα.

Ετοιμότητα δήλωσε και ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ από την πλευρά των δήμων ακούστηκαν παράπονα σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, τη μικρή χρηματοδότηση και τις μεγάλες ευθύνες που έχουν κληθεί να αναλάβουν.

Στη διάθεση της Πυροσβεστικής δήλωσαν ότι βρίσκονται και οι τρεις εθελοντικές ομάδες της Μαγνησίας.

Οι Δήμοι της Μαγνησίας
Ο Βαγ. Χατζηκυριάκος δήμαρχος Αλμυρού, τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο επικαιροποιημένο έγινε καταγραφή εθελοντών και ευχήθηκε καλή προετοιμασία και τύχη, ενώ αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία που υπάρχει με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα.

Ο Παν. Κουτσάφτης δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Πυροσβεστική πέρυσι και ζήτησε τη λειτουργία ξανά τους Πυροσβεστικού Κλιμακίου, που δίνει αίσθημα ασφαλείας σε δημότες και επισκέπτες.
Όπως είπε δεν έγινε πιστοποίηση της εθελοντικής ομάδας που αποτελείται από ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος καθάρισε τα χωριά και τα ρέματα όσο το δυνατόν καλύτερα και βρίσκεται σε σχετικά καλό επίπεδο.

Ο Δημ. Παλληκάρης αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου τόνισε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος για οτιδήποτε προκύψει, έγιναν ενέργειες με ιδιώτες, θα προσληφθούν 19 άτομα για την αντιπυρική περίοδο, ενώ παρατήρησε πρόβλημα με τα ιδιωτικά οικόπεδα που έχουν οργιώδη βλάστηση.
Όπως είπε, υπάρχει σύμβαση με ιδιώτες για μηχανήματα, καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική και φέτος θα υπάρχουν κλιμάκια σε Χλόη και Κανάλια.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με Φορά Διαχείρισης Κάρλας, ανέφερε ότι ο Δήμος θα τοποθετήσει δεξαμενές νερού στα ορεινά του Δήμου.

Ο Αθαν. Μπίτης προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δήμος Ν. Πηλίου, τόνισε ότι υπάρχουν οχήματα, αντικαταστάθηκαν κρουνοί που δεν λειτουργούσαν και δίνεται έμφαση στον καθαρισμό δρόμων και περιοχών. Ακόμη επισήμανε το πρόβλημα με τα ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα και ο Δήμος αναζητά τους ιδιοκτήτες, ενώ κατέληξε ότι υπάρχουν αιτήματα για χρηματοδότηση αγοράς οχημάτων.

Ο Θ. Τζούμας δήμαρχος Σκιάθου τόνισε ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερα οχήματα από πέρυσι, καθώς και μία σύμβαση μίσθωσης μηχανημάτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακ΄μη είπε ότι επισκευάζεται για δεξαμενή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ στα δάση εγκαταστάθηκαν τρεις δεξαμένες 10 τόνων.
Επίσης τόνισε ότι προχωράει εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών που θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, ενώ θα προσληφθούν 10 θηροφύλακες και υπάρχει δίκτυο εθελοντών που είναι ενεργοί στην πυρασφάλεια.

Ο Σταμ. Περίσσης δήμαρχος Σκοπέλου, είπε ότι φέτος η κατάσταση στο νησί είναι καλύτερη από προηγούμενα χρόνια και θα λειτουργήσουν δύο κλιμάκια της Πυροσβεστικής σε Έληος και Γλώσσα.
Επίσης ανέφερε ότι δημοπρατείται ένα σύστημα πυρανίχνευσης με τρεις σταθμούς, με κέντρο τον Δήμο για γρήγορο εντοπισμό και εκτίμησε ότι πρέπει να γίνονται πιο σοβαροί καθαρισμοί στο δασικό δίκτυο, καθώς οι δασικοί δρόμοι δεν είναι σε καλή κατάσταση στη Σκόπελο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.