«Σε κρίση το Πανεπιστήμιο λόγω του αντιδημοκρατικού νόμου»

Τονίστηκε στην κατάθεση στεφάνων για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

Το γεγονός ότι η φετινή επέτειος σημαίνει κάτι παραπάνω από άλλες μέρες σε μια συγκυρία που και το Πανεπιστήμιο, βρίσκεται σε μια τεράστια κρίση, ως αποτέλεσμα ενός νέου νόμου, ο οποίος στο βάθος του είναι αντιδημοκρατικός, επισημάνθηκε στην κατάθεση στεφάνων που έγινε σήμερα το πρωί στον Βόλο, για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου, παρουσία των αρχών και φορέων.

Εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Βανέσα Κατσαρδή, ανέφερε ότι τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου σε μια συγκυρία που και το δικό μας Πανεπιστήμιο, βρίσκεται σε μια τεράστια κρίση, ως αποτέλεσμα ενός νέου νόμου, ο οποίος στο βάθος του είναι αντιδημοκρατικός.
«Γι’ αυτό νιώθουμε ότι σήμερα η επέτειος αυτή σημαίνει κάτι παραπάνω από άλλες ημέρες. Το Πανεπιστήμιο αγωνίζεται να βρει λύσεις στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο νέος νόμος, τη στιγμή που ανθεί και κατατάσσεται στα καλύτερα του κόσμου, δεν του πρέπει και δεν του αξίζει αυτό που του συμβαίνει. Εύχομαι και ελπίζω γρήγορα οι ιθύνοντες να καταλάβουν το λάθος τους και να αφήσουν το Πανεπιστήμιο να αυτοδιοικηθεί, όπως τόσο πετυχημένα έχει κάνεις ως τώρα», σημείωσε η διδάσκουσα στο Π.Θ.
Όπως είπε, τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου, γιατί ήθελαν ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία και στους φοιτητές, πράγμα το οποίο κινδυνεύει.

Η κα Κατσαρδή εκτίμησε ότι το Πανεπιστήμιο θα βρει τα πατήματά του αι τον τρόπο να ξεπεράσει τα προβλήματα, όμως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βάζει συνεχώς εμπόδια και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό «διότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και να εκπαιδεύουμε τους Έλληνες πολίτες και φοιτητές, σε πολύ υψηλό επίπεδο και να καταφέρουμε δημοκρατικά να λύνουμε τα όποια προβλήματά μας».


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας Αποστόλης Μούσιος δήλωσε ότι το Πολυτεχνείο είναι πάντα ζωντανό πολιτικό σύμβουλο ενότητας και Δημοκρατίας και μια ζώσα ιστορική παρακαταθήκη του λαού και ης νεολαίας μας.
«Τα μηνύματα και γα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία εξακολουθούν και σήμερα και εμπνέουν τους νέους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες μας. Το Πολυτεχνείο εμπνέει τον αγώνα για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, που θα χωράει όλα τα παιδιά, όλες τις γνώσεις, όλα τα όνειρα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια εκπαίδευση ποιοτική, σύγχρονη και αποτελεσματική», τόνισε ο κ. Μούσιος.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή τόνισε ότι απευθύνουμε σεβασμό σε όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους ή διακινδύνεψαν σε ένα δικτατορικό καθεστώς, για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Τα μηνύματα και τα συνθήματα του τότε μετά από 49 χρόνια είναι διαχρονικά και επίκαιρα και περιέχουν αναφορές που πρέπει να τις προασπίσουμε και να τις διαφυλάξουμε.
Όπως ανέφερε, ο αγώνας του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρος στην καθημερινή «μάχη» των εκπαιδευτικών για δημόσια δωρεάν Παιδεία και όλων των εργαζομένων, των φοιτητών και των ανέργων, για μια καλύτερη κοινωνία.

Η Μαρία Κούγκουλου εκπρόσωπος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Π.Θ. τόνισε ότι η γενιά του Πολυτεχνείου μας δίδαξε ότι η Δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι δεδομένες, αλλά κερδίζονται και διασφαλίζονται με συνεχείς αγώνες. Σήμερα, ανέφερε, η Δημοκρατία βάλλεται όσο ποτέ στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Χρέος όλων μας είναι να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Το χρωστάμε στη γενιά του Πολυτεχνείου και στις επόμενες γενιές.

Οι εκπρόσωποι κομμάτων
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι είναι επίκαιρο το μήνυμα, γιατί δεν ήταν απλά μια εναντίωση ενάντια στην δικτατορία των Συνταγματαρχών, ενάντια στον φασισμό και υπέρ της Δημοκρατίας, αλλά ήταν μια εξέγερση, η οποία εκκινούσε από την ανάγκη για διεκδίκηση, μόρφωση για όλους, κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους.

Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στο σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», που όχι μόνο συγκίνησε τις επόμενες γενιές, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε ένα πεδίο αποστροφής για ορισμένους αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμη και μέχρι σήμερα προσπαθούν να υποτιμήσουν το σημειολογικό και συμβολικό φορτίο εκείνης της εποχής.
«Η διεκδίκηση για μια καλύτερη Ελλάδα είναι ζωντανή και ορίζει το σήμερα», ανέφερε ο βουλευτής.

Η βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου επισήμανε ότι 49 χρόνια μετά οι αγώνες των νέων της εποχής, των φοιτητών, των μαθητών, των εργαζόμενων νέων ήραν για να ρίξουν την χούντα των Συνταγματαρχών, το σύνθημά τους «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο, ειδικά σήμερα και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους ατούς που χάθηκαν, που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο σε στη διάρκεια της χούντας.
«Καλούμε όλους τους νέους να είναι συμμέτοχοι στον αγώνα για αλλαγή στον τόπο μας», τόνισε.

Ο Δημήτρης Τσιμπανάκος μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι 49 χρόνια μετά είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι. Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια επέτειος που δεν έχει να κάνει μόνο με το να θυμόμαστε κάποιους, αλλά να μπορούμε στους σημερινούς αγώνες να πορευόμαστε με βάση αυτό που έκαναν εκείνοι τότε. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ και ο κάθε πολίτης μπορεί να το αντιληφθεί και καλούμε τον κόσμο να παλέψει για έναν δικαιότερο και καλύτερο κόσμο.

Ο Παντελής Μαστρογιάννης του συνασπισμού κομμάτων «ΜΑΖΙ», τόνισε ότι στηρίζει και συμμετέχει στους αγώνες του Ελληνικού λαού γιατί το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Τη στιγμή που η ακρίβεια πιέζει τους πολίτες, η δημοκρατία βάλλεται και ο αυταρχισμός κυριαρχεί η δημόσια Παιδεία είναι το μόνο «φάρμακο» που μπορεί να βοηθήσει και να ξεσηκώσει τον Ελληνικό λαό στους αγώνες που σήμερα είναι αναγκαίοι όσο ποτέ.

Οι φορείς
Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ο σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος ανέφερε ότι τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα που ίδρυσε τη Δημοκρατία. Όπως είπε, δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, να θυμόμαστε την ιστορία, με ενότητα και αισιοδοξία να τραβάμε μπροστά.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου είπε ότι μετά από 49 χρόνια, η θυσία των ανθρώπων του Πολυτεχνείου δείχνει ότι δεν έγινε τίποτα και όσα ζήτησαν δεν κερδήθηκαν, το ψωμί έγινε ψωμάκι, η Παιδεία βορά στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με την απαξίωση των δημόσιων και η Δημοκρατία σε όλο της το «μεγαλείο» βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Όπως είπε, το Εργατικό Κίνημα ζητά και απαιτεί να διεκδικήσει αυτά για τα οποία θυσιάστηκαν οι συνάδελφοί μας. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ρατσισμός και μισαλλοδοξία, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους και είμαστε οχυρό σ’ αυτά που διεκδίκησαν και θέλουμε να πάρουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.