Σταματούν οι εργασίες για το αντλιοστάσιο στα «Αστέρια»

Με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Βόλου και μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων

Δεκτή έκανε το Πρωτοδικείο Βόλου, με απόφαση που εκδόθηκε σήμερα την αίτησης προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι κάτοικοι για αναστολή των εργασιών στο πάρκο του οικισμού, για την κατασκευή του αντλιοστασίου Α4.

Το αίτημα των κατοίκων για διακοπή των εργασιών έγινε δεκτό, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν και έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν την 1η Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι θέτουν θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πάρκου και ζητούν να γίνει σε χέρσα έκταση 100 μέτρα μακριά από τον οικισμό.

Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση του έργου είναι ασφυκτικές και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Σεπτέμβρη, γιατί υπάρχει κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ, ενώ οι κάτοικοι προσκόμισαν στο Δικαστήριο έγγραφο του ΕΠΠΕΡΑΑ, σύμφωνα με το οποίο το έργο θα μεταφερθεί στο ΣΕΣ 2014-2020 και δεν υπάρχει κίνδυνος απένταξης.

Το απαντητικό έγγραφο του ΕΠΠΕΡΑΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου της ΔΕΥΑΜΒ.
Το απαντητικό έγγραφο του ΕΠΠΕΡΑΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου της ΔΕΥΑΜΒ.

«Κερδήθηκε μια μάχη»
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εκπολιστικού Συλλόγου Αστέρια Αγριάς Κώστας Θεοδοσόπουλος, ανέφερε ότι κερδήθηκε μια «μάχη» αλλά όχι ο «πόλεμος» και ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους.
Ο κ. Θεοδοσόπουλος επανέλαβε ότι το έργο δεν απεντάσσεται όπως ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή, κάτι που αποδεικνύεται από την απάντηση του ΕΠΠΕΡΑΑ (μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το έργο), ενώ προέβλεψε ότι στην πορεία θα αποδειχτεί ότι το πάρκο ανήκει ιδιοκτησιακά στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων «Αστέρια» Αγριάς.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του εκτελούντος χρέη δημάρχου ότι η Δημοτική Αρχή θα κοιτάξει το συμφέρον των πολλών και όχι των 30 κατοίκων, ο πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρει ότι ο οικισμός έχει 282 κατοίκους, ενώ το αντλιοστάσιο θα εξυπηρετήσει την Αγριά και όχι τον οικισμό «Αστέρια».

Σύμφωνα με ον κ. Θεοδοσόπουλο, αιτία για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους των κατοίκων ήταν η αδιαλλαξία της ΔΕΥΑΜΒ, να αποδεχτεί τη λύση κατασκευής του αντλιοστασίου, έξω από τις εγκαταστάσεις καυσίμων της ΕΛΙΝ, κάτι που είχε προτείνει ο Σύλλογος από τις 2 Μαρτίου 2016.
«Αντί να μελετήσουν τη λύση, οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΜΒ επέμειναν στην κατασκευή του αντλιοστασίου στο πάρκο του οικισμού και μάλιστα έχασαν χρόνο, καθώς η απομάκρυνση του κλειστού περιπτέρου που εμπόδιζε για να γίνουν οι εργασίες, έγινε μόλις το περασμένο Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 6,30 το πρωί με «καταδρομική επιχείρηση». Έπρεπε να κινήσουν τη διαδικασία υλοποίησης της λύσης που προτείναμε και όχι να επιρρίπτουν συνεχώς ευθύνες στους κατοίκους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσόπουλος.

Με προσφυγή θα απαντήσει ο Δήμος
«Η σημερινή απόφαση της Πρωτοδίκου στο Πρωτοδικείο Βόλου κ. Μπαλατσού, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής κατοίκων του οικισμού “Αστέρια”, που στην ουσία όχι μόνο “μπλοκάρει” προσωρινά ένα τεράστιας σημασίας από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη έργο, που έχει ως αντικείμενό του την σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου της Αγριάς με την μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά πιθανώς οδηγεί και σε ματαίωσή του, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει και να δικαιολογήσει εντέλει τις μύχιες ανησυχίες και τα ερωτήματα που κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει για τη λειτουργία ενός περίεργου συστήματος σε βάρος των συμφερόντων της πόλης και των πολιτών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου.

Είναι πρόδηλο, αναφέρει, ότι η απόφαση αυτή, ελήφθη χωρίς να συνυπολογιστούν οι πιθανές καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον (προστασία του Παγασητικού – υδροφόρου ορίζοντα), από την παρεμπόδιση ολοκλήρωσης του έργου με την τοποθέτηση του αντλιοστασίου σε κοινόχρηστο χώρο και μας δίνει την αίσθηση ότι για τη λήψη της πρυτάνευσαν άλλα κριτήρια, όχι πάντως αντικειμενικά και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

«Επειδή η απόφαση αυτή στερείται σοβαρής αιτιολόγησης ο Δήμος Βόλου θα προσφύγει και θα την καταγγείλει στις υπερκείμενες αρχές, θέτοντας ταυτόχρονα προ των ευθυνών τους όσους εκόντες – άκοντες συμπράττουν σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή της ματαίωσης του έργου», αναφέρει ο Δήμος που συμπληρώνει ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι για την λήψη αυτής της έωλης απόφασης με ένα τόσο σοβαρό αντικείμενο, δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στην ικανοποίηση εκ τέλει καλυπτόμενων προσωπικών ή και πολιτικών επιδιώξεων, από την προστασία των έννομων αγαθών της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομίας των δημοτών του Δήμου Βόλου που θα κληθούν να πληρώσουν βαρύ αντίτιμο, λόγω της τυχόν απένταξης του ως άνω χρηματοδοτούμενου έργου, που ο χρόνος περαίωσής του λήγει την 30η Σεπτεμβρίου του έτους 2016.
Ένα είναι βέβαιο: ότι η απόφαση αυτή για πολύ καιρό θα συζητείται αρνητικά».

Δήλωσε Αχιλλέα Μπέου για την απόφαση του Δικαστηρίου

Από τον αιρετό Δήμαρχο Βόλου, κ.Αχ. Μπέο έγινε η ακόλουθη δήλωση:

Με έκπληξη, αλλά και θλίψη, πληροφορήθηκα την δικαστική απόφαση, της πρωτοδίκου, κ. Μπαλατσού, με την οποία πρόσκαιρα σταματά το μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό έργο της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου της Αγριάς με το βιολογικό καθαρισμό.

Ασφαλώς δεν επιθυμώ και δεν συνηθίζω να κρίνω δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο εν προκειμένω είμαι υποχρεωμένος να το κάνω αφού το καπρίτσιο μιας χούφτας ανθρώπων, υποκινούμενων από τους γνωστούς “πικραμένους” – πολιτικούς απατεώνες, υπερίσχυσε, προφανώς, στην κρίση της δικαστού από τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα μιας ολόκληρης κοινωνίας, κάτι που περιέργως συμβαίνει κατ επανάληψη στην πόλη μας.

Παρά την απογοήτευση που αισθάνομαι από τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές, δηλώνω αποφασισμένος να συνεχίσω τον αγώνα μου για να επανέλθω στα καθήκοντα που τιμητικά μου ανέθεσαν οι συμπολίτες μας και από τα οποία φαίνεται συνεχώς γιατί τεχνηέντως και δολίως απομακρύνθηκα.

Ο Βόλος έχει επιστρέψει με αυτή την Δημοτική Αρχή στο δρόμο της δημιουργίας και της προοπτικής και αυτή την ελπίδα των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών δεν θα αφήσουμε να την καταστρέψουν μερικές δεκάδες είτε ιδιοτελών, είτε αφελών, σε κάθε περίπτωση επικίνδυνων και εχθρικών για την πόλη μας ανθρώπων, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται.

Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι με τέτοιες αποφάσεις, με τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές, δεν βλάπτουν τον Αχιλλέα Μπέο, όπως ατυχώς νομίζουν. Σε μένα και την οικογένειά μου ήδη αρκετό κακό έχουν κάνει. Το μέλλον της πόλης και των παιδιών μας βλάπτουν και αυτό δεν μπορεί να συγχωρεθεί σε κανένα. Η πόλη οφείλει να προχωρήσει και θα προχωρήσει χωρίς εμπάθειες, ιδιοτέλειες και μικροπολιτικές και κομματικές εξαρτήσεις και σκοπιμότητες.

Εν τέλει η επιλογή μου ως Δημάρχου έγινε από τους πολίτες και μόνο, με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες δήθεν και αυτοί υπηρετούν. Ας δείξουν λοιπόν εμπράκτως τον σεβασμό τους σε αυτές.

Ομως και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να υπερασπιστούν κορυφαίες, σημαντικές, επιλογές, που αφορούν τους ίδιους, τις οικογένειές τους, το μέλλον τους και που μέχρι τώρα τίθενται εν αφιβόλω από μια μικρή μειονότητα, με μεγάλη, δυστυχώς, επιρροή και δυνατότητα παρέμβασης σε κέντρα αποφάσεων, όπως η ίδια η καθημερινότητα αποδεικνύει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.