Στη Νέα Αγχίαλο η Άσπα Γοσποδίνη

Συζήτηση με αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Άσπα Γοσποδίνη, Υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ. ΑΛ, επισκέφτηκε την Κυριακή 14 Μαΐου τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας , όπου συνάντησε παλιά και νέα στελέχη της δημοκρατικής παράταξης που υπηρέτησαν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε “μαζί της ήταν ο φίλος της υποψήφιας ιατρός Ευθύμης Τσάμης, τ. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο οποίος κατάγεται από τη Ν. Αγχίαλο και έχει σημαντική διαδρομή στα διοικητικά όργανα του συλλόγου αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς υπήρξε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ν. Αγχιάλου (2007-2008) και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού από το 2004 μέχρι το 2009, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βόλου και υπεύθυνος Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ (2011-2014). Άλλες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες στην παρέα ήταν ο Παύλος Δημόπουλος, πρώην Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της π. Κοινότητας Ν. Αγχιάλου και ο Θεόδωρος Κοντός, πρώην έμπορος στον τομέα των παιδικών ρούχων και σήμερα νεοαγρότης, στελέχη και οι δύο του τοπικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νέας Αγχιάλου-Μικροθηβών, ο Λευτέρης Παπαγρηγορίου, δικηγόρος πρώην Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Ν Αγχιάλου, και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

Η συζήτηση εστίασε στην πολυπόθητη ανάπτυξη της Ν. Αγχιάλου, κυρίως στον αγροτικό τομέα και τον τομέα του τουρισμού.  Ο Παύλος Δημόπουλος έθεσε το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μέσω της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου ως διεθνούς αεροδρομίου Θεσσαλίας, με 12μηνη λειτουργία. Ο Θεόδωρος Κοντός υποστήριξε ότι τα κριτήρια στις επιδοτήσεις των αγροτών πρέπει να αναμορφωθούν διότι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, νεοεισερχόμενοι στον τομέα της γεωργίας, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αγροτών, όπως ο ίδιος, δεν δικαιούνται επιδότησης εάν είναι μεγαλύτεροι των σαράντα ετών! Όλοι συμφώνησαν ότι οι αγρότες της περιοχής υποφέρουν από την ακριβή ενέργεια (ηλεκτρισμό, πετρέλαιο κίνησης), τα ακριβά λιπάσματα, ακόμη και την ακρίβεια στους σπόρους. Οι αγρότες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους σπόρους από προηγούμενες εσοδείες, διότι οι σπόροι δεν είναι πιστοποιημένοι, με συνέπεια να αποκλείονται από την επιδότηση. Επίσης, τα μεγάλα supermarkets παίζουν σήμερα το ρόλο του παλιού «μεσάζοντα» και αγοράζουν μαζικά τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής σε πολύ χαμηλές τιμές. Σχετικά με τα βιολογικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, υποστήριξαν ότι οι τιμές είναι υψηλές και μπορούν να αποφέρουν στους αγρότες ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες είναι οικονομικά αδύναμοι να τα αγοράσουν. «Ποιος στην Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει γάλα με 5 ευρώ το λίτρο;» Επομένως, πιστεύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα προορίζονται κυρίως για πολίτες με υψηλά εισοδήματα και για εξαγωγές.

 

Η Άσπα Γοσποδίνη παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αγροτική ανάπτυξη: (α) Ο μικρομεσαίος αγρότης πρέπει να διασωθεί από τα σημερινά χρέη του, να μην εκπλειστηριαστεί η γη του, και (β) Να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τη διαβίωσή του και ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του σύμφωνα με το σύγχρονο τρόπο ζωής:

  • Τα χρέη των αγροτών στις τράπεζες και τον ΕΦΚΑ θα ρυθμιστούν με «κούρεμα» 30% στους συνεπείς και 120 δόσεις για όλους. Η αγροτική γη του υπερχρεωμένου μικρομεσαίου αγρότη θα διασωθεί με νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.
  • Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, θα δημιουργηθούν «ενεργειακές κοινότητες αγροτών» με φωτοβολταϊκά πάρκα. Η τοποθέτηση των ‘αγροβολταϊκών’ σε ύψος 5-6 μέτρων πάνω από τη γεωργική γη, δεν εμποδίζει την κανονική καλλιέργεια. Ο αγρότης μετατρέπεται από καταναλωτής ακριβής ενέργειας σε παραγωγό ενέργειας. Χρησιμοποιεί όση ενέργεια χρειάζεται και πουλάει το πλεόνασμα στον πάροχο διασφαλίζοντας επιπλέον εισόδημα. Για να γίνει αυτό εφικτό, πρέπει άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο στις αγροτικές εκτάσεις της Μαγνησίας, και να υπάρξει επιδότηση της εγκατάστασης αγροβολταϊκών από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που συμπεριλαμβάνει τον Άξονα της Πράσινης Μετάβασης.

  • Για την τουριστική ανάπτυξη της Ν. Αγχιάλου, η Άσπα Γοσποδίνη υποστήριξε ότι η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου σε διεθνές αεροδρόμιο Θεσσαλίας με 12μηνη λειτουργία πρέπει να συσχετισθεί με την ανάδειξη και αξιοποίηση της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο δυτικό Παγασητικό, της παραθαλάσσιας ζώνης που περιλαμβάνει σε σειρά σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι παραμένουν σήμερα μη προσβάσιμοι (την αρχαία Δημητριάδα στις Αλυκές, την πρωτο-χριστιανική πόλη Φθιώτιδες Θήβες στη Ν. Αγχίαλο, το αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών, την προϊστορική πόλη Άλο στον Αλμυρό, τα βυζαντινά ναυάγια στην Αμαλιάπολη, το ενετικό κάστρο του Πτελεού, τους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους της περιοχής Αχιλλείου-Αγίων Θεοδώρων κ.ά.).  Η Ν. Αγχίαλος λόγω της γεωγραφικής θέσης της δίπλα στο αεροδρόμιο, σε άμεση επαφή με παραλίες, και στο μέσον της σημαντικής πολιτιστικής ζώνης του δυτικού Παγασητικού, είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με μεγάλους διεθνείς tour-operators.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.