Συγκινημένος ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έγινε επίτιμος διδάκτωρ του Π.Θ.

Σεμνή τελετή παρουσία πλήθους κόσμου και μουσικό αφιέρωμα ευχήθηκε το σύμπαν να δίνει ενέργεια και αρετή

Με μεγάλη συγκίνηση, λόγια ευχαριστίας και ανανέωση του ραντεβού για τη στιγμή που θα έρθει στην Ελλάδα, ο διεθνούς βεληνεκούς Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου τιμήθηκε με την απονομή του χρυσού μεταλλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Π.Θ., στην αυλαία των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια ζωής του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Την απονομή έκανε ο πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος, που ταξίδεψε στο Παρίσι για το σκοπό αυτό και με δορυφορική σύνθεση από την Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία με την κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Ergon Showground, του συγκροτήματος Τσαλαπάτα, είχε την ευκαιρία να ακούσει τον διάρκειας περίπου 20 λεπτών μουσικό πρόγραμμα με ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις έργων του συνθέτη, συνδυασμένες με βιντεοσκοπήσεις, video art, φωνητικούς και οργανικούς αυτοσχεδιασμούς, καθώς και γνώριμα ακούσματα από την ελληνική έντεχνη και παραδοσιακή μουσική.
Το πρόγραμμα απέδωσαν σύνολο και η χορωδία του Π.Θ., όπως και μαθητές του Μουσικού Σχολείου.

Μας τίμησε στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα
Προλογίζοντας τον Βαγγελη Παπαθανασίου ο πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος είπε ότι είναι ένας παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας δημιουργός ο οποίος με το έργο του συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στην τέχνη και την επιστήμη της μουσικής και έχει τιμήσει την πατρίδα του κατακτώντας κορυφαίες θέσεις στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα. Το Π.Θ. γιορτάζοντας τα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει ως στόχο τη σύνδεσή του με τη διεθνή κοινότητα των τεχνών και των επιστημών και τη στήριξη της αριστείας σε όλα τα επίπεδα. Για την αναγνώριση των υπηρεσιών του και τη συμβολή του στις τέχνες, ιδιαίτερα στη μουσική το Π.Θ. τιμά σήμερα το Βαγγέλη Παπαθανασίου με το χρυσό μετάλλιο της συγκλήτου και του απονέμει τον τίτλο του επίτιμου του Π.Θ.
«Και έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή εκ μέρους της κοινωνίας του Βόλου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να σας καλωσορίσω και να σας απονείμω την ανώτατη αυτή διάκριση», τόνισε ο πρύτανης.

Ελπίδα για το κοινό μας μέλλον

Στην αίθουσα του συγκροτήματος Τσαλαπάτα, όπου βρισκόταν τα μέλη της συγκλήτου του Π.Θ. με τήβεννους, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και πλήθος κόσμου, η αναπληρώτρια πρύτανη Ιωάννα Λαλιώτου είπε ότι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, αναγνωρισμένος ως αυθεντία της ηλεκτρονικής μουσικής, στην ηλικία των 4 ετών δημιουργούσε μουσική με το οικογενειακό πιάνο ενώ στην ηλικία των 6 παρουσίαζε τις συνθέσεις του. Το φυσικό χάρισμα προέρχεται από ένα μέρος που ο ίδιος αποκαλεί μνήμη, από το οποίο όλοι μπορούμε να αντλήσουμε, να καταφέρουμε να θυμόμαστε. Με πάνω από 40 δισκογραφικά έργα σε κυκλοφορία, με πάνω από 20 μουσικές επενδύσεις ταινιών, μπαλέτα, θεατρικά έργα και πολυάριθμες τιμές, βραβεία και τίτλους στο ενεργητικό του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι πιο γνωστός στο ευρύ κοινό για τις κινηματογραφικές του ταινίες και είναι διάσημος.

«Καλωσορίζουμε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στην δική μας κοινότητα του Π.Θ. μία επιστροφή στον τόπο του, ένα νόστο, μία επιστροφή όχι στο παρελθόν αλλά ελπίζοντας στο κοινό μας μέλλον», ανέφερε η κ. Λαλιώτου.
Στη συνέχεια αναγνώστηκαν τα ψηφίσματα της συγκλήτου από τον πρύτανη, του Τμήματος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από τον πρόεδρο Ελευθέριο Τσουκαλά, που έκανε και την αναγόρευση του Βαγγέλη Παπαθανασίου σε επίτιμο διδάκτορα.

Συγκίνηση και ευχαριστίες
Στη συνέχεια ακολούθησε το μουσικό αφιέρωμα στον συνθέτη, μετά το τέλος του οποίου δέχτηκε να πει μερικά λόγια ως επίλογο της εκδήλωσης.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, λέγοντας πως ότι προέρχεται από τη χώρα του είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο.

«Δεν είχα ποτέ την ευκολία να λέω πολλά πράγματα, αλλά ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις χάνω τα λόγια μου. Είναι πάρα πολύ συγκινημένος, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μια κατάσταση που είναι δύσκολο να αφομοιώσω, γιατί είναι σαν όνειρο όταν πρόκειται για τον τόπο που γεννήθηκα, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν και τώρα βρίσκομαι εδώ και ακούω όλα αυτά τα απίθανα πράγματα που λένε για μένα, με κάνουν να νιώθω όχι πολύ βολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε είναι χαρούμενος για την προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς την εποχή που έφυγε από το Βόλο σε ηλικία 6 ετών δεν υπήρχε.
Τέλος, έστειλε στους παραβρισκόμενους αγάπη, είπε ότι όταν έρθει ξανά στην Ελλάδα να τα πει μαζί τους από κοντά και ευχήθηκε το σύμπαν να μας δίνει ενέργεια και αρετή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.