Σύλλογος Ενιαίων Διδασκόντων Π.Θ.: Αντιδρά σε νέα μείωση χρηματοδότησης

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του επιμέρους άρθρα του Σχεδίου Νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή 10/1/2020 και αναμένεται να ψηφιστεί έως 25/1/2020.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΣΔΕΠ, δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με τη διαφαινόμενη ΝΕΑ μείωση τακτικής χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου με το πρόσχημα της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση θα γίνεται από την ΕΘ.Α.Α.Ε. Η νέα αυτή αρχή θα έχει πρόεδρο με πολύ αυξημένη εξουσία όπου θα επιλέγεται κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Παιδείας, άρα θα αμφισβητείται η ανεξαρτησία της, και έτσι δεν είναι βέβαιο ότι πληροί τα κριτήρια συμμετοχής της ως μέλους της Ευρωπαϊκή Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ENQA). Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν αντέχει άλλες περικοπές! Χρειάζεται σχέδιο αύξησης της χρηματοδότησης τώρα. Χρειάζεται υποδομές που να λειτουργούν, διδακτικό (έχουμε τη χειρότερη σχέση αριθμού ενεργών φοιτητών που αντιστοιχούν σε μέλη ΔΕΠ στην Ευρώπη και διοικητικό προσωπικό και σύγχρονες εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά του.

Κατόπιν της απόφασης της γενναίας ετήσιας χρηματοδότησης με το πόσο των 2εκ ευρώ (και αναδρομικά και για το 2019) ιδιωτικού πανεπιστημίου του εξωτερικού (Θεολογική Σχολή της Βοστώνης), χωρίς κριτήρια αριστείας και με διοίκηση που ελέγχεται για διαφθορά, είμαστε βέβαιοι ότι λεφτά υπάρχουν και είναι θέμα προτεραιοτήτων πού κατανέμονται! Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει μόλις 154 φοιτητές. Το ποσό της χορηγίας είναι παραπλήσιο με τη χρηματοδότηση ενός μεσαίου μεγέθους πανεπιστημίου της χώρας μας (π.χ. Πάντειο, Πειραιώς, Μακεδονίας, Πελοποννήσου) με πάνω από 6.000 φοιτητές (και με 9, 9, 8 και 22 τμήματα και κάμποσα μεταπτυχιακά προγράμματα), με βάση τα ποσά και το μέγεθος των πανεπιστημίων το 2018.

Επομένως, η κατανομή των δαπανών του σχήματος 80-20 σε «…λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες προσωπικού και δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» που αναφέρει σαφώς το σχέδιο νόμου, σε συνδυασμό με την άκριτη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ως το μόνο κριτήριο για διορισμό στο δημόσιο παρακάμπτοντας το ΔΟΑΤΑΠ, αποτελεί ευθεία επίθεση στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αν το υπουργείο θέλει να δώσει κίνητρα για αριστεία και εξωστρέφεια, υπάρχουν εργαλεία προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει και να μην βάζει τα πανεπιστήμια να ανταγωνίζονται για λειτουργικά έξοδα όπως π.χ. η θέρμανση!

Το ΕΣΔΕΠ ΠΘ καλεί
• τη Σύγκλητο του ΠΘ να τοποθετηθεί απέναντι στα πολύ σοβαρά θέματα που τίθενται από την κατάθεση του νομοσχεδίου,
• το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε άμεσες προσλήψεις μελών ΔΕΠ (τις ήδη προγραμματισμένες για το 2019) και την ΤΑΚΤΙΚΗ αναπλήρωση των μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται καθώς και σε νέες θέσεις,
• το Υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση για την αύξηση επιτέλους της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ της χώρας και τη δημιουργία σύγχρονων δομών και υποδομών ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την αξιολόγηση και όχι ως μέσο για την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ,
• να αποσύρει το άρθρο 50 του νομοσχεδίου που οδηγεί στην δια της πλαγίας οδού καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.