Συνέδριο στον Βόλο για το πρόγραμμα CENTAVROS

Από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, θα φιλοξενηθεί στον Βόλο, συνέδριο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, παρουσία εταίρων κι ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείων, δημοσίων κι ιδιωτικών φορέων) του ενταγμένου προγράμματος CENTAVROS που χρηματοδοτείται κατά 85% από τον Φάκελο Συνοχής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» στον άξονα προτεραιότητας CEF-T-2021-COMPGEN, για την “Αναβάθμιση Υποδομής, Διασυνδεσιμότητας και Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του Λιμένα Βόλου”.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από κοινοπραξία εταίρων με συντονιστή τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και μέλη τους, ΔΕΔΔΗΕ, Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, PROTASIS, HYDRUS, GATES, ROGAN.

Το σχέδιο CENTAVROS στοχεύει στην συνολική ενεργειακή αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Λιμένα Βόλου με μελέτες ηλεκτρικής διασύνδεσης πλοίου- ξηράς κατά την παραμονή των πλοίων στο λιμάνι (cold-ironing), τεχνικές μελέτες αναβάθμισης και προστασίας του προσήνεμου μόλου καθώς και μελέτη για εκμετάλλευση κυματικής ενέργειας.
Ήδη ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ηλεκτροδοτεί επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο από εσωτερικό δίκτυο μέσω pillar, εφαρμόζοντας έτσι σε εμβρυικό στάδιο το cold ironing.

Το συνέδριο, θα υλοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των μελετών για τα παραπάνω έργα.

Εκτός των άλλων, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, έχει προχωρήσει σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες σε όλο το παραλιακό μέτωπο κι εντός του λιμένος, με νέους, τύπου LED. Από την αντικατάσταση των λαμπτήρων και των προβολέων εκτιμάται ότι για το έτος 2023 εξοικονομήθηκαν περί τις 250.000kWh που αντιστοιχούν στο 17,1% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας. Παράλληλα, ο ΟΛΒ έχει φροντίσει να καλύπτονται στο 100% οι ανάγκες ηλεκτροδότησης των κτιρίων της νέας ιχθυαγοράς, με την εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 146,20 KW. Από την εγκατάστασή τους παρήχθησαν 218.951kWh που αντιστοιχούν στο 15% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας για το έτος 2023.

Επίσης, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, έχει λάβει την σχετική αδειοδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ για Net Metering –και προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή επιπλέον φωτοβολταϊκών (ισχύος 1,3MW) από αυτά που ήδη διαθέτει, ώστε να αποκλειστικά αυτάρκης, ως προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Τηρούμε αυστηρά κι απαρέγκλιτα τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται από την κείμενη κι ευρωπαϊκή νομοθεσία κι αυτό αποδεικνύεται από το πιστοποιητικό PERS (Port Environmental Review System), που έλαβε εκ νέου ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, διαμέσου του ECOPORTS του Οργανισμού ESPO (European Sea Port Organization) με ισχύ μέχρι τον Απρίλιο του 2025.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.