Συνεργασία των 7ου και 9ου Γυμνασίων Βόλου μέσω αδελφοποίησης σχολείων

Σε κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Σχέδια που ταξιδεύουν»

Τα 7o και το 9o  Γυμνάσια Βόλου κατά την σχολική χρονιά 2023-2024, θα συνεργαστούν μεταξύ τους, για την υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος  στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινότητας του  e-Twinning. Το έργο έχει τον τίτλο «Σχέδια που ταξιδεύουν» και συμμετέχουν μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων των δύο Γυμνασίων. Πραγματοποιείται μεταξύ 6 ευρωπαϊκών χωρών: Πορτογαλία, Κροατία, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία και Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, τα δύο σχολεία υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Διαμαντή Ελένης (7ο Γυμνάσιο Βόλου) και Αναγνώστου Ελένης (9ο Γυμνάσιο Βόλου) θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την κατανόηση της κληρονομιάς και την παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η σχεδίαση ενός φανταστικού πολυπολιτισμικού περίπατου μέσω της τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης! Βασικός στόχος είναι η επαφή μαθητών διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών μέσω φωτογραφιών και βίντεο, αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία, πολιτιστική ποικιλομορφία και γαστρονομική κληρονομιά κάθε χώρας. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί ο παραπάνω στόχος είναι μέσω αυτοπροσωπογραφιών, δίνοντας σε κάθε μαθητή την ευκαιρία να ταξιδέψει, τουλάχιστον εικονικά, σε μια άλλη χώρα και να εξερευνήσει την τοπική κληρονομιά της. Κάθε μαθητής θα δημιουργήσει φωτογραφίες και βίντεο που θα αναδείξουν τα αξιοθέατα, τα μνημεία, την τέχνη, τη μουσική, την παράδοση και τη γαστρονομία της χώρας του. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τις ρίζες και τον πολιτισμό άλλων χωρών, θα εμπλουτίσουν τη γνώση τους για την πολυπολιτισμική Ευρώπη και θα αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους έκφραση. Επιπλέον, αυτή η διαδικτυακή ανταλλαγή θα ενισχύσει τις γλωσσικές, ψηφιακές και κοινωνικές δεξιότητες τους, ενώ θα τους παράσχει μια βαθύτερη κατανόηση της πολυμορφίας της Ευρώπης.

Τα οφέλη αυτής της συνεργασίας είναι πολλά. Οι μαθητές του 7ου και 9ου Γυμνασίου Βόλου θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με μαθητές από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, εμπλουτίζοντας την πολυπολιτισμική τους εμπειρία. Επίσης, θα εργαστούν διαθεματικά, συνδυάζοντας διάφορα μαθησιακά πεδία και αναπτύσσοντας ευρύτερες δεξιότητες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές, ενισχύοντας την ποιότητα της διδασκαλίας. Τέλος η συνεργασία θα ενισχύσει την αίσθηση κοινότητας μεταξύ των δύο σχολείων, προωθώντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα επισημαίνουμε τα εξής:

  • Οι μαθητές αναμένεται να αναπτύξουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες μέσα από τη συνεργασία με συνομηλίκους τους.
  • Η συνεργασία των δύο σχολείων αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και στην αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μάθηση.
  • Η επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες και ανταλλαγές με άλλα σχολεία.

Το e-Twinning αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει σχολεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προωθώντας τη συνεργασία, την πολυπολιτισμικότητα και την ανταλλαγή ιδεών.

Η συνεργασία ανάμεσα στα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου μέσω της κοινότητας του e-Twinning υπόσχεται να είναι μια εμπειρία που θα αφήσει θετικά αποτελέσματα τόσο στο επίπεδο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και στην προσωπική ανάπτυξη των μαθητών. Είναι ένα βήμα προς το μέλλον, όπου η συνεργασία και η πολυπολιτισμικότητα αποτελούν τον πυλώνα για τη διαμόρφωση μιας πλούσιας εκπαιδευτικής εμπειρίας.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.