Τη διερεύνηση του ατυχήματος από τη Δημοτική Αρχή Μπέου ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ

Η παράταξη για το ατύχημα εργαζόμενης στην Καθαριότητα με καυστικό υγρό

Ανακοίνωση για το εργατικό ατύχημα εργαζόμενης στην Υπηρεσία Καθαριότητας, κατά την αποκομιδή υλικών ανακύκλωσης με καυστικό υγρό, που είχε αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα, εξέδωσε η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει, δύο μόλις μέρες μετά το εργατικό ατύχημα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ένα νέο ατύχημα, στον Δήμο Βόλου αυτή τη φορά, έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι ζωές των εργαζομένων στους Δήμους θεωρούνται αναλώσιμο είδος από τις Δημοτικές Αρχές. Την Παρασκευή 24/5 συναδέλφισσα μας, πολύτεκνη, εργαζόμενη ως συνοδός απορριμματοφόρου στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, τραυματίστηκε από καυστικό υγρό κατά την διαδικασία αποκομιδής «ανακυκλώσιμων» υλικών στην περιοχή της Νεάπολης την ώρα αδειάσματος κάδου στο απορριμματοφόρο. Η συναδέλφισσα υπέστη εγκαύματα στα άκρα και λιγότερο στο πρόσωπο και θα χρειαστεί να περάσει από μια βασανιστική περίοδο ανάρρωσης.

«Μετράμε καθημερινά θύματα στους χώρους δουλειάς στους Δήμους. Οι συνάδελφοι ξεκινούν την βάρδια τους δίχως κυριολεκτικά να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν αρτιμελείς στις οικογένειες τους. Για τα εργατικά ατυχήματα – εγκλήματα δεν φταίει μόνο η εγκληματική αμέλεια κάποιου (για παράδειγμα, αυτού που έριξε το καυστικό υγρό στον κάδο). Δεν οφείλονται στην έλλειψη προσοχής των ίδιων των εργαζομένων. Οι φθηνές αυτές δικαιολογίες χρησιμοποιούνται σκόπιμα προκειμένου να βγάλουν λάδι τους πραγματικούς ενόχους: τις διαδοχικές κυβερνήσεις και τις Δημοτικές αρχές που μετράνε και το ευρώ όταν πρόκειται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και να επιβλέπουν την εφαρμογή και τήρηση τους», τονίζει η παράταξη.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας επισημαίνει, για μια ακόμα φορά, ότι η λήψη και η τήρηση όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την σωστή εκτέλεση των εργασιών συνιστούν, σύμφωνα με τον νόμο αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη, δηλαδή των Δημοτικών Αρχών. Δεν μπορούν να μετατεθούν σε κανένα άλλο πρόσωπο. Την ώρα που η εντατικοποίηση και οι αυθαιρεσίες δημοτικών «αρχόντων» και ορισμένων προϊσταμένων δίνουν και παίρνουν στους χώρους δουλειάς, που ο παλιωμένος εξοπλισμός συνιστά κίνδυνο-θάνατο, που η εκπαίδευση για τα μέτρα Ασφάλειας είναι πρακτικά ανύπαρκτη, βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο οι καλοκαιρινοί μήνες που έρχονται, με την αυξημένη θερμοκρασία και η υγρασία να μειώνουν την προσοχή και τις αντοχές των συναδέλφων, να αποτελέσουν κόλαση για τους εργαζόμενους στους Δήμους.

«Ευχόμενοι γρήγορη ανάρρωση στην συναδέλφισσα μας, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και την άμεση λήψη όλων των μέτρων πρόληψης των ατυχημάτων από την Δημοτική Αρχή Μπέου. Ας σταματήσουν να είναι «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ’ αλεύρι», ας σηκώσουν το ανάστημα τους εκεί που μετράει για τον λαό – απέναντι στην κυβέρνηση που ρίχνει ξεροκόμματα στους εργάτες και ταΐζει με χρυσά κουτάλια τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Απαιτούμε ακόμα την άμεση ενίσχυση με νέες προσλήψεις του Τμήματος της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας Μαγνησίας, που με ελάχιστους υπάλληλους σήμερα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής μας για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων Ασφάλειας στους χώρους εργασίας», επισημαίνει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.