Τις πόρτες τους για το κοινό ανοίγουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Με αρχεία και φωτογραφικό υλικό από την απελευθέρωση του Βόλου

Τις πόρτες τους για το κοινό θα ανοίξουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Βόλο από τις 19 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, για να τιμήσουν την απελευθέρωση της πόλης του Βόλου από τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα, ενώ το χώρο της υπηρεσίας (Μαγνήτων – Σπ. Σπυρίδη, Βόλος) θα επισκεφθούν μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ήδη η συμμετοχή των σχολείων είναι μεγάλη και στο διάστημα που θα μείνουν ανοιχτά για το κοινό τα Αρχεία του Κράτους, θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης τεσσάρων σχολείων καθημερινά, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου των συντελεστών της υπηρεσίας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Αννίτα Πρασσά, ανέφερε ότι η υπηρεσία του Βόλου είναι η πρώτη στην περιφέρεια Πανελλαδικά, που αποφάσισε να προχωρήσουν σε τέτοιες δράσεις. Όπως είπε, στις 19 Οκτωβρίου ξεκινάμε με Openday. «Φέτος είναι η 73η επέτειος και ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης, θα είμαστε ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ η υπηρεσία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου».
Τα αρχεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης Αγωνιστών Εθνικής Αντίσταση, Δικαστικά αρχεία, όπως το αρχείο ειδικού Δικαστηρίου Δοσίλογων Βόλου, αποφάσεις αποζημιώσεων για θύματα ναζισμού, αποφάσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων στην κατοχή, αρχεία σωματείων, αρχείο εθνικού οργανισμού καπνού, εκπαιδευτικά αρχεία, αρχείο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, Αρχείο Σανατορίου Γιώργου Καραμάνη στο Πήλιο, Αρχείο Σιδηροβιομηχανίας Γκλαβάνη, Αρχείο Εργοστασίου Παπαγεωργίου, αρχεία εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Βόλου, Διεύθυνσης Βιομηχανίας, αρχείο Μήτσου Ρήγα, του Γιάννη Μουγογιάννη, του αντιστασιακού Δημήτρη Μπατάλη, Προφορικών Μαρτυριών και τοπικού αντιστασιακού τύπου.

Ο διευθυντής της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος, ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τα ΓΑΚ και όπως είπε «έτσι και για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την απελευθέρωση του Βόλου, αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση των ΓΑΚ. Οι μαθητές θα αντιληφθούν ότι η ιστορία δεν είναι ξεκομμένο κομμάτι από τον τόπο μας. Η τοπική μας ιστορία έχει να επιδείξει σημαντικά κομμάτια. Είμαστε σίγουροι ότι τα σχολεία του Νομού μας ότι θα αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία αυτή».
ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
Η φιλόλογος Αναστασία Ανδρουλάκη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, συνεχάρη τα ΓΑΚ για την πρωτοβουλία τους να εκθέσουν τα αρχεία και πηγές της δεκαετίας του ’40. Όπως είπε «τέτοιες προσπάθειες έχουν πάντα αρωγό τη Β’ Βάθμια Εκπαίδευσης και καλούμε το κοινό να επισκεφτεί την έκθεση και τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις για να καλλιεργήσουν οι μαθητές ιστορική συνείδηση».

Δύο δράσεις
Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στις 19 Οκτωβρίου 144 τα ΓΑΜ Μαγνησίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργανώνουν δύο δράσεις με τίτλο «19 Οκτωβρίου 1944 – Ο Βόλος Ελεύθερος».
Συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στο Αναγνωστήριο των ΓΑΚ Έκθεση με αρχεία που αφορούν τη δεκαετία του 40 προσκαλώντας το κοινό να τα επισκεφτεί και ξεναγηθεί ενώ στο διάστημα 20 – 31 Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και ΣΤ Τάξης του Δημοτικού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 45 λεπτών και οι ώρες προσέλευσης θα είναι: 8.30, 10.00, 11.30 και 13.00.

Σκοπός του προγράμματος είναι η γνώση του ιστορικού πλαισίου της εποχής μέσα από πρωτογενείς πηγές, η ευαισθητοποίηση για την αντίσταση του λαού κατά του κατακτητή, ο προβληματισμός για το ιστορικό φαινόμενο του δωσιλογισμού και το Ολοκαύτωμα, η εξοικείωση με την αντιμετώπιση των τραυματικών γεγονότων της Ιστορίας, η παρουσία των πνευματικών ανθρώπων στην Κατοχή, η καλλιέργεια ιστορικής κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης και η συνειδητοποίηση της ευθύνης του ίδιου του πολίτη για τη διαφύλαξη της ειρήνης.
Το αφιέρωμα από την πλευρά των ΓΑΚ επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.