Το 52% των εργαζομένων έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας

Σε μια περίοδο όπου ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και τα θύματα παρενόχλησης ξεκίνησαν να μιλούν για τα τραγικά συμβάντα που στιγμάτισαν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, έρχεται η αποκαλυπτική έρευνα του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας να δείξει πως το 52% των εργαζομένων έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας του. Η κ. Νατάσα Αλεξοπούλου, υπεύθυνη έρευνας του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή για τα στοιχεία της έρευνας επισημαίνοντας πως το θέμα δεν αφορά μόνο τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά κάθε εργασιακό χώρο.
Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην πανελλαδική έρευνα, έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής, ωστόσο σχεδόν το 40% αυτών δεν γνωρίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα για να προστατευτεί. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας- ΚΜΟΠ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου 2020 και περιλάμβανε συνεντεύξεις με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώσεων εργοδοτών, ΜΚΟ και του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και διαδικτυακή έρευνα με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου ανωνύμως σε εργαζόμενους και εργοδότες, με στόχο την παρουσίαση μιας όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης εικόνας γύρω από το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας στην Ελλάδα.
Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 126 εργαζόμενοι, 27 εργοδότες και επτά εκπρόσωποι φορέων, δείγμα που, όπως διευκρινίζει η υπεύθυνη της έρευνας από την πλευρά του ΚΜΟΠ, Νατάσα Αλεξοπούλου, συνδυαστικά δίνει μια εικόνα του τι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα.
Να σημειωθεί πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχο έχει την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και υλοποιείται σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Ιταλία.
«Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ευρύτερο. Αφορά κάθε κλάδο, κάθε τομέα και είναι καλό το γεγονός από την άποψη της δημοσιοποίησης των καταγγελιών που γίνονται, τουλάχιστον να το χρησιμοποιήσουμε ως αφορμή για σκέψη και για οργάνωση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αλεξοπούλου

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έρευνας

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους 52,38% παραδέχθηκαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Επίσης, το 42,86% των ερωτηθέντων εργαζόμενων δήλωσε ότι έχει υπάρξει μάρτυρας κάποιας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης κατά συναδέλφων στο χώρο εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος 91,27% διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιστατικά σε βάρος αντρών.
Σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου είναι πως το 40% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες που πρέπει να κινήσουν σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης. Την ίδια στιγμή τα θύματα της παρενόχλησης δεν καταγγέλλουν το περιστατικό, στον ιδιωτικο τομέα για τον φόβο της απώλειας της θέσης εργασίας , για την εν γένει επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, επίσης υπάρχει η ντροπή που νιώθουν τα θύματα, η γνώμη των συναδέλφων, το κόστος της διαδικασίας, αλλά και η άγνοια που υπάρχει για τα διαδικαστικά.
Αναφορικά με τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης και πως αυτή εκδηλώνεται, η κ. Αλεξοπούλου ανέφερε πως οι ερωτηθέντες έκαναν λόγο για υπονοούμενο, κάποιο αστείο, κάποιο σχόλιο για την εμφάνιση, ενώ είναι πολύ μικρό το ποσοστό η επίθεση να είναι πιο ξεκάθαρη. όρια σεξουαλικής παρενόχλησης κρίνεται κατά περίπτωση. Ερώτηση πως εκδηλώνεται. Οι περισσότεροι είπαν για υπονοούμενο αστείο, σχόλιο για εμφάνιση μικρό ποσοστό είναι επίθεση που είναι πιο ξεκάθαρο.

Τι λένε οι εργοδότες

Σε ότι αφορά του εργοδότες, το 77% των συμμετεχόντων δέχτηκε πως η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, όμως το 33% ισχυρίζεται πως δεν έχουν υπάρξει ποτέ περιστατικά στην επιχείρησή τους. «Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα, όχι όμως στη δική τους επιχείρηση», σχολίασε η κ. Αλεξοπούλου λέγοντας πως αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να προβληματίσει. Παράλληλα, οι μισοί εργοδότες είπαν ότι δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο πρόληψης κατα της σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως ενημέρωση του προσωπικού ή κάποια ρήτρα σε συμβάσεις εργασίας που να δείχνει τη στάση της επιχείρησης κατα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η κ. Αλεξοπούλου τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας αλλά και να είμαστε δεκτικοί ώστε να ακούμε ανθρώπους που μιλούν για το ζήτημα και φυσικά να ζητάμε βοήθεια και να καταγγέλλουμε τα περιστατικά, καθώς οι καταγγελίες είναι πολύ λιγότερες, σε σχέση με αυτό που φαίνεται να υπάρχει. Τέλος, η κ. Αλεξοπούλου επεσήμανε πως στο επόμενο στάδιο του έργου και της έρευνας είναι η κατάρτιση ενός εγχειριδίου με βασικές οδηγίες για να υπάρχει πρόληψη και σωστός χειρισμός των περιστατικών παρενόχλησης, ενώ προγραμματίζονται και επιμορφωτικά προγράμματα για εργαζόμενους και εργοδότες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.