Το Γυμνάσιο Αγριάς στο Dinan της γαλλικής Βρετάνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ την εβδομάδα από 3 ως 9 Απριλίου, το Γυμνάσιο Αγριάς και συγκεκριμένα οι μαθήτριες Ερασμία-Χαρίκλεια Αμαριωτάκη, Χριστίνα Τσιμπανογιάννη, Χριστίνα Χλέμπου, ο μαθητής Παναγιώτης Συνάνης και οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Σάββα και Σπύρος Μηλίνης ταξίδεψαν στην πόλη Dinan της γαλλικής Βρετάνης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα με τίτλο “Sea in Sight / Mer en Vue”. Στη διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών/τριών του “Lycée La Fontaine des eaux” του Dinan και κατά τη διαμονή τους στην περιοχή συνδύασαν τη μάθηση με τη βιωματική εμπειρία και τη δημιουργία φιλικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το σχολείο, τα τελευταία έξι χρόνια το Γυμνάσιο Αγριάς αξιοποιεί συστηματικά τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus+, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να βιώσουν μια μαθησιακή-εκπαιδευτική εμπειρία σε μια άλλη χώρα. Μέσα από τη συμμετοχή τους τα παιδιά αναπτύσσουν ψηφιακές και επικοινωνιακές δεξιότητες, κριτική σκέψη, ομαδικό πνεύμα και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Παράλληλα, προσαρμόζονται για μια εβδομάδα εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας στην πράξη τις ικανότητές τους στις ξένες γλώσσες.

Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί από την Κροατία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία επισκέφθηκαν το Αρχιπέλαγος Ebihens, ένα πραγματικό στολίδι της “Σμαραγδένιας Ακτής” (Emerald Coast) της Βρετάνης, ξεκινώντας την περιήγησή τους από το μεσαιωνικό κάστρο Château du Guildo. Εκεί παρατήρησαν το μοναδικό φαινόμενο της παλίρροιας, περπατώντας στην αμμουδιά κατά τη διάρκεια της άμπωτης, ενώ την επόμενη μέρα στην τάξη κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους σε σχετικά φύλλα εργασίας. Ακόμη, στο σχολείο παρουσίασαν την πατρίδα τους μέσα από τραγούδια, συνταγές και βίντεο, σχετικά με τη θάλασσα. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν τον Δήμο του Dinan, που είχε ετοιμάσει μια ζεστή τελετή υποδοχής των επισκεπτών, την οποία ακολούθησε ξενάγηση στο κέντρο της μεσαιωνικής πόλης.

Στο περιβάλλον του σχολείου οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε ομαδικές εργασίες στη βιβλιοθήκη, γευμάτισαν στο εστιατόριο και παρακολούθησαν κάποια από τα μαθήματα. Οι εκπαιδευτικοί εμπλούτισαν την εμπειρία τους, καθώς ξεναγήθηκαν στο άρτια εξοπλισμένο δημόσιο σχολικό συγκρότημα, αντάλλαξαν απόψεις με τους συναδέλφους των άλλων χωρών και κατέληξαν σε συγκριτικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις.

Οι τελευταίες δύο ημέρες αφιερώθηκαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το γραφικό νησάκι Mont-Saint-Michel στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο αβαείο, ήταν μοναδική εμπειρία, καθώς έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία με 3 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Την επόμενη ημέρα οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στην οχυρωμένη πόλη του Saint-Malo, πατρίδα του Γάλλου συγγραφέα και πολιτικού Σατωβριάνδου. Η πόλη στις εκβολές του ποταμού Ρανς υπήρξε κέντρο ναυτιλιακής δραστηριότητας μετά τον 15ο αιώνα και πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Άγγλων και Γάλλων, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, για να ανοικοδομηθεί στη συνέχεια με την παλιά της μορφή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.